Ett skritt nærmere historiens største børsnotering: – Bra for oljeselskapene på Oslo Børs

At verdens største oljeprodusent, Saudi Aramco, går mot børsnotering er godt nytt for Norge, mener analytikere

MOT NOTERING: Etter at Saudi-Arabia la planene om en børsnotering på is for ett år siden, har lederskiftet i Saudi Aramco satt fart på ryktene om en børsnotering av deler av selskapet i 2020 eller 2021.
Publisert: Publisert:

At Saudi Aramco, Saudi Arabias statskontrollerte oljeselskap, har byttet styreleder Khalid al-Falih med Yasir al-Rumayyan har fått fart på ryktene om at selskapet skal børsnoteres i 2020 eller 2021. Al-Falih gratulerte al-Rumayyan på Twitter og skrev at dette var et viktig steg for å forberede selskapet på notering.

Nordnet mener at nyheten om bytte av styreleder i Saudi Aramco kan prege dynamikken i oljemarkedet de kommende månedene.

– Landets energiminister, som har vært «motstander» av en børsnotering av Aramco, blir nå erstattet av sjefen for Saudi Arabias statlige investeringsfond, noe som indikerer at prosessen med børsnoteringen verdens største oljeselskap går sin gang, skriver analytiker og aksjeekspert Roger Berntsen i en morgenrapport.

Det er naturlig å anta at Saudi-Arabia og dets samarbeidspartnere i OPEC+ vil gjøre det de kan for å beskytte oljeprisen i opptakten til denne noteringen, argumenterer Berntsen for.

– Isolert sett er det bra for oljeselskapene på Oslo Børs, samt norsk økonomi generelt.

Les på E24+

Verdens mektigste oljemenn. Og slik spiller de oljespillet

Mot høyere pris

Rett før en notering vil Saudi-Arabia ha interesse av en stabil, høy oljepris, noe også norske oljeselskaper vil ha fordel av, sier analysesjef i Rystad Energy, Per Magnus Nysveen.

– Saudi-Arabia vil alltid ha som hensikt å holde oljeprisen så høy som mulig. Men det som er nytt er at de vil ha ekstra stort behov for høy oljepris i det de selger aksjer, sier han.

Rystad Energy mener mulighetene for børsnotering er styrket av lederbyttet, det vellykkede salget av obligasjoner til 12 milliarder dollar i april og at den første kvartalsrapporteringen deres avdekket verdens største selskapsoverskudd.

– Våre feltdata for Saudi-Arabia indikerer at oppstrømsverdien til Saudi Aramco nå er nærmere 1.000 milliarder dollar enn 2.000 milliarder dollar, som tidligere er blitt hevdet av landets myndigheter. Saudi Arbaia vil åpenbart gjøre mye for å understøtte oljeprisen forut for en børsnotering, men i dagens marked vil slik støtte kreve betydelige større kutt enn det vi har sett tidligere, mener Nysveen.

Les på E24+

Saudi-Arabias største oljefelt minker raskere enn antatt

Mest verdifulle

Ifølge kilder Wall Street Journal har snakket med, vurderer selskapet en notering på Tokyo-børsen. Det skal være snakk om en notering for fem prosent av selskapet, som landets kronprins, Mohammed bin Salman, mener er verdt 2.000 milliarder dollar (18.300 milliarder kroner etter dagens kurs).

En potensiell børsnotering av 5 prosent av selskapet kan tilsvare en verdi 100 milliarder dollar.

Selv om det er snakk om en mindre andel av selskapet som går mot børsnotering, så kan det bli historiens største børsnotering, skriver Wall Street Journal.

– Vi tror imidlertid en notering i USA kan bli vanskelig på grunn av svært strenge regler for reserverapportering, uttaler Nysveen.

Landet myndigheter har jobbet mot en børsnotering siden 2016, men på sensommeren i fjor ble planene lagt på is.

Publisert:
Gå til e24.no