Røkke har funnet mer olje i Ghana: – Aker vil forbli i førersetet

Det er funnet olje i Ghana i en blokk som Kjell Inge Røkke kontrollerer, rett sør for blokken der Aker Energy sitter på et stort oljefunn. Nå skal boredata analyseres og tall knuses for å finne ut hvor stort funnet er og om det kan kobles mot Aker Energys store utbygging.

Arkivbilde av konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Kjell Inge Røkke og Aker er ikke bare tungt involvert i utviklingen på norsk sokkel som største eier i Aker BP, men også i Ghana.

I kvartalsrapporten til Aker som ble lagt frem torsdag kom det frem at det er funnet mer olje i AGM-lisensen som Kjell Inge Røkke kontrollerer, men før man er ferdig med analysearbeidet vil man ikke gå ut med noe volumestimat.

Det var Aker Energy som var leid inn for å gjennomføre boringen i de to letebrønnene Kyenkyen-1X og Nyankom-1X.

Akers storaksjonær, Kjell Inge Røkke, er direkte inne i det som kalles AGM-lisensen utenfor kysten av Ghana. Like nord for denne ligger en annen lisens der Aker Energy er på eiersiden og der man nå jobber for å utvikle Pecan-feltet.

Aker opplevde et verdifall på over 11 milliarder, blant annet grunnet usikkerheten i aksjemarkedet. I første halvår klarte selskapet likevel å levere en verdiøkning.

På Oslo Børs endte Aker-aksjen ned 6,03 prosent torsdag.

Les også

Aker-sjefen avviser rykter om oppkjøp av Lundin og salg av Noaka-funnene

Har boret flere brønner i området

Aker Energy eies av Aker og Kjell Inge Røkke i fellesskap og oljeselskapet sitter på funn i Pecan og Pecan Sør. Boringen av Pecan Sørøst viste imidlertid ikke å være kommersielt interessant.

Aker opprettholder likevel troen på at det er et betydelig oppsidepotensial, i tillegg til de betingede ressursene på 450 til 550 millioner fat som de mener ligger der.

– Er det kommunikasjon mellom funnene Aker Energy sitter på i nord og dette nye funnet?

– Det er for tidlig å si. Etter store investeringer og mye godt arbeid er det hyggelig å kunne konstatere at det er olje i bakken, men nå skal AGM bruke den tiden som trengs for å analysere dataene, med støtte fra Aker Energy og andre, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen til E24.

– Påvirker dette planene deres om å slå sammen AGM og Aker Energy?

– Funnet er positivt for planene, men det er for tidlig å si noe om hvilken konkret betydning det har for utbyggingskonsept og det kommersielle potensialet, sier Eriksen.

Les også: Røkkes oljesatsing i Ghana: Vil investere 38 milliarder kroner i utbyggingen

– Vil forbli i førersetet

Aker Energy sendte i mars inn plan for utbygging og drift (kalt PDO i Ghana), men har måttet gjøre noen endringer etter tilbakemeldinger fra myndighetene.

Spørsmål om hvordan Pecan-feltet skal bygges ut, ressursgrunnlaget og hvordan Aker Energy skal bidra til arbeidsplasser og oppbyggingen av en leverandørindustri i Ghana, har alle vært sentrale spørsmål i arbeidet som pågår.

Nå håper Aker å få godkjent utbyggingsplanen i løpet av andre halvår. Deretter vil man kunne gjøre en endelig investeringsbeslutning og tildele kontrakter til leverandører.

Så langt er det Røkke og Aker som har finansiert letetoktet i Ghana, men i starten av juli fikk Aker Energy inn Africa Finance Corporation (AFC) som låntager. AFC stiller med 100 millioner dollar i et obligasjonslån som kan konverteres til aksjer.

AFC får også muligheten til å investere i fremtidige emisjoner og en eventuell børsnotering av Aker Energy.

Aker har vært tydelige på at de ikke vil bære hele den estimerte regningen for å bygge ut Pecan-feltet på 4,4 milliarder dollar alene.

Øyvind Eriksen sier at de ikke har endelig konkludert i hvor mye Aker Energy skal låne og hvor mye de skal hente inn i egenkapital for å finansiere selskapet.

Nøyaktig hvor mye Aker vil eie av selskapet etter en slik finansieringsprosess er heller ikke endelig avklart.

– Men det er rimelig å anta at Aker vil forbli i førersetet, sier Eriksen, med referanse til deres eierandel etter at andre investorer er tatt med.

– Dere sier at arbeidet med finansiering vil avhenge av noen milepæler i prosjektet. Hvilke da?

– Godkjenning av utbyggingsplanen er en viktig avklaring, ikke bare for Aker Energy, men også for andre som vil delta, sier Eriksen.

– Når planlegger dere en børsnotering av Aker Energy?

– En eventuell børsnotering vil være en del av finansieringsplanen og vil følgelig ligge noe frem i tid, sier Aker-sjefen.

Les også

Aker henter ny finansdirektør fra Aker Solutions

Les også

Aker Energy fant olje i ny brønn i Ghana

Les også

– Jeg ser på Aker som en livsoppgave

Her kan du lese mer om

  1. Aker
  2. Ghana
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Røkke og Aker er på sin tredje Ghana-sjef: Investerte 1,9 milliarder før det var stopp

  2. Røkke og Aker endrer Ghana-planene

  3. Ingen løsning på Ocean Yields skipsfloke: Opsjonsavtalen med Aker Energy avsluttet

  4. Annonsørinnhold

  5. Aker gir ikke opp i Ghana: Vil finne løsning for Pecan-feltet

  6. Jan Arve Haugan trekker seg som sjef for Akers oljesatsing i Ghana