Røkke har funnet mer olje i Ghana: – Aker vil forbli i førersetet

Det er funnet olje i Ghana i en blokk som Kjell Inge Røkke kontrollerer, rett sør for blokken der Aker Energy sitter på et stort oljefunn. Nå skal boredata analyseres og tall knuses for å finne ut hvor stort funnet er og om det kan kobles mot Aker Energys store utbygging.

Arkivbilde av konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Kjell Inge Røkke og Aker er ikke bare tungt involvert i utviklingen på norsk sokkel som største eier i Aker BP, men også i Ghana.

I kvartalsrapporten til Aker som ble lagt frem torsdag kom det frem at det er funnet mer olje i AGM-lisensen som Kjell Inge Røkke kontrollerer, men før man er ferdig med analysearbeidet vil man ikke gå ut med noe volumestimat.

Det var Aker Energy som var leid inn for å gjennomføre boringen i de to letebrønnene Kyenkyen-1X og Nyankom-1X.

Akers storaksjonær, Kjell Inge Røkke, er direkte inne i det som kalles AGM-lisensen utenfor kysten av Ghana. Like nord for denne ligger en annen lisens der Aker Energy er på eiersiden og der man nå jobber for å utvikle Pecan-feltet.

Aker opplevde et verdifall på over 11 milliarder, blant annet grunnet usikkerheten i aksjemarkedet. I første halvår klarte selskapet likevel å levere en verdiøkning.

På Oslo Børs endte Aker-aksjen ned 6,03 prosent torsdag.

Les også

Aker-sjefen avviser rykter om oppkjøp av Lundin og salg av Noaka-funnene

Har boret flere brønner i området

Aker Energy eies av Aker og Kjell Inge Røkke i fellesskap og oljeselskapet sitter på funn i Pecan og Pecan Sør. Boringen av Pecan Sørøst viste imidlertid ikke å være kommersielt interessant.

Aker opprettholder likevel troen på at det er et betydelig oppsidepotensial, i tillegg til de betingede ressursene på 450 til 550 millioner fat som de mener ligger der.

– Er det kommunikasjon mellom funnene Aker Energy sitter på i nord og dette nye funnet?

– Det er for tidlig å si. Etter store investeringer og mye godt arbeid er det hyggelig å kunne konstatere at det er olje i bakken, men nå skal AGM bruke den tiden som trengs for å analysere dataene, med støtte fra Aker Energy og andre, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen til E24.

– Påvirker dette planene deres om å slå sammen AGM og Aker Energy?

– Funnet er positivt for planene, men det er for tidlig å si noe om hvilken konkret betydning det har for utbyggingskonsept og det kommersielle potensialet, sier Eriksen.

Les også: Røkkes oljesatsing i Ghana: Vil investere 38 milliarder kroner i utbyggingen

– Vil forbli i førersetet

Aker Energy sendte i mars inn plan for utbygging og drift (kalt PDO i Ghana), men har måttet gjøre noen endringer etter tilbakemeldinger fra myndighetene.

Spørsmål om hvordan Pecan-feltet skal bygges ut, ressursgrunnlaget og hvordan Aker Energy skal bidra til arbeidsplasser og oppbyggingen av en leverandørindustri i Ghana, har alle vært sentrale spørsmål i arbeidet som pågår.

Nå håper Aker å få godkjent utbyggingsplanen i løpet av andre halvår. Deretter vil man kunne gjøre en endelig investeringsbeslutning og tildele kontrakter til leverandører.

Så langt er det Røkke og Aker som har finansiert letetoktet i Ghana, men i starten av juli fikk Aker Energy inn Africa Finance Corporation (AFC) som låntager. AFC stiller med 100 millioner dollar i et obligasjonslån som kan konverteres til aksjer.

AFC får også muligheten til å investere i fremtidige emisjoner og en eventuell børsnotering av Aker Energy.

Aker har vært tydelige på at de ikke vil bære hele den estimerte regningen for å bygge ut Pecan-feltet på 4,4 milliarder dollar alene.

Øyvind Eriksen sier at de ikke har endelig konkludert i hvor mye Aker Energy skal låne og hvor mye de skal hente inn i egenkapital for å finansiere selskapet.

Nøyaktig hvor mye Aker vil eie av selskapet etter en slik finansieringsprosess er heller ikke endelig avklart.

– Men det er rimelig å anta at Aker vil forbli i førersetet, sier Eriksen, med referanse til deres eierandel etter at andre investorer er tatt med.

– Dere sier at arbeidet med finansiering vil avhenge av noen milepæler i prosjektet. Hvilke da?

– Godkjenning av utbyggingsplanen er en viktig avklaring, ikke bare for Aker Energy, men også for andre som vil delta, sier Eriksen.

– Når planlegger dere en børsnotering av Aker Energy?

– En eventuell børsnotering vil være en del av finansieringsplanen og vil følgelig ligge noe frem i tid, sier Aker-sjefen.

Les også

Aker henter ny finansdirektør fra Aker Solutions

Les også

Aker Energy fant olje i ny brønn i Ghana

Les også

– Jeg ser på Aker som en livsoppgave

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aker
  2. Ghana

Flere artikler

  1. Røkke og Aker er på sin tredje Ghana-sjef: Investerte 1,9 milliarder før det var stopp

  2. Røkke og Aker endrer Ghana-planene

  3. Ingen løsning på Ocean Yields skipsfloke: Opsjonsavtalen med Aker Energy avsluttet

  4. Annonsørinnhold

  5. Aker gir ikke opp i Ghana: Vil finne løsning for Pecan-feltet

  6. Akers oljeprosjekt i Ghana kan få grønt lys neste år: – Balanseprisen er blant de mest attraktive i bransjen