Oljekjempene

3.528 utslipp på 15 år – kun elleve anmeldelser

De siste 15 årene har oljeselskapene på norsk sokkel rapportert mange tusen ulovlige utslipp av olje, kjemikalier og avfall. Få av sakene er anmeldt.

Av 3.528 utslipp på norsk sokkel, hvor 492 er store, har Miljødirektoratet kun anmeldt elleve til politiet. På bildet ser vi Johan Sverdrupfeltet i Nordsjøen.

Carina Johansen / NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Klassekampen har gjennomgått tall og rapporter fra Miljødirektoratet og Petroleumstilsynet for alle utslipp på den norske sokkelen siden 2004.

Av 3.528 utslipp, hvor 492 er store, har Miljødirektoratet kun anmeldt elleve til politiet. Tre av sakene har blitt henlagt, tre har ført til forelegg, og fem er pågående eller unntatt offentligheten. Petroleumstilsynet har aldri anmeldt noen.

Det største utslippet de siste årene kom fra Veslefrikk-feltet i 2009, da det lakk 12.619 kubikkmeter – 12.619.000 liter – kjemikalier, deriblant oljeholdig kaks, fra en avfallsbrønn. Equinor, den gang Statoil, ble anmeldt for utslippet av Miljødirektoratet. Saken ble senere henlagt.

Ann Mari Vik Green, seksjonsleder for petroleumsvirksomhet i Miljødirektoratet, mener de sjelden er tjent med en anmeldelse. Green forklarer at Miljødirektoratet har flere andre virkemidler de kan ta i bruk når miljøskadelige ulovlige utslipp forekommer. Det viktigste er tett oppfølging med selskapet.

– Vi går ofte i dialog med virksomheten og forsikrer oss om at tiltak vurderes og gjennomføres, sier Green til Klassekampen.

I tillegg kan de varsle og pålegge tvangsmulkt eller føre hyppigere tilsyn med selskapet som står for utslippet.

Les også:

Les også

Pengene rant ut av oljegigantene i andre kvartal: Historisk underskudd for Exxon

Her kan du lese mer om

 1. Oljekjempene
 2. Utslipp
 3. Miljødirektoratet
 4. Klassekampen
 5. Petroleumstilsynet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Økokrim: Miljøkriminalitet må anmeldes og straffes

 2. Bellona anmelder Equinor for grov miljøkriminalitet etter granskingsrapport

 3. Naturvernforbundet: – Nussir mangler kjemikalie-tillatelse

 4. Annonsørinnhold

 5. På et halvår henla bergenspolitiet nesten 2000 gamle saker. En av dem gjaldt en av Norges største konkursgjengangere.

 6. Frykter at ledelsen ikke tar miljøet på alvor