DN: Equinor og Aker BP i samtaler om milliardtransaksjon

Equinor og Aker BP skal etter det Dagens Næringsliv erfarer være i samtaler om en avtale som gjør at Aker BP kjøper Equinors 20 prosent eierandel i Lundin.

I SAMTALER: Noaka-utbyggingen har lenge vært en hodepine for både Equinor og Aker BP.

Foto: Vidar Ruud NTB Scanpix
Publisert:,

Avtalen vil innebære at Equinor overtar Aker BPs andel av Noaka-utbyggingen. Samtidig skal Equinor få et kontaktoppgjør fra Aker BP som en del av handelen, skriver avisen.

Det skal også ha vært diskutert om Aker BP skal gi fra seg en mindre andel i Johan Sverdrup-feltet som betaling, som følge av at Equinors aksjer i Lundin er betydelig mer verdt enn hva andelen i Noaka-utbyggingen vil være, ifølge DN.

Equinors aksjepost i Lundin er i dag verdt omkring 18 milliarder kroner, etter at oljegiganten dro frem sjekkheftet og ble selskapets nest største eier i 2016.

Verken Equinor, Aker BP eller Lundin Petroleum har ønsket å kommentere saken overfor Dagens Næringsliv.

Les også: (+) Avgjørende sesong for oljeprisen: – Markedet er veldig nervøst

Lang strid

Noaka-utbyggingen har i lengre tid vært en hodepine for både Equinor og Aker BP. Det ligger hundrevis av millioner av fat olje i området lokalisert i Nordsjøen. Men de to selskapene har ikke klart å bli enige om hvordan utbyggingen skal skje.

Så sent som i månedskifte april-mai var det ordkrig for åpen scene mellom toppsjefene i de to selskapene.

– Vi har den absolutt beste løsningen som vi kan finne for Krafla, Askja og Frigg slik vi ser det. Det er en sterk og solid løsning, sa Equinor-sjef Eldar Sætre til E24 etter selskapets kvartalspresentasjon i mai.

Bare uken før hadde Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik uttalt noe lignende om sin løsning.

– Vi dytter fortsatt på for å komme frem til en løsning, og vi mener fortsatt PQ-løsningen (til Aker BP, journ.anm.) gir best ressursutnyttelse, og er mest robust og lønnsom, sa Hersvik.

Les også: (+) Lundin har funnet mer olje i Nordsjøen: Kan bores rett fra Edvard Grieg-plattformen

Tidligere: – Helt uaktuelt

Stridens kjerne ligger i at Equinor vil ha to delvis ubemannede plattformer fordelt over området, mens Aker BP vil ha en stor plattform midt i, som skal fungere som en hub for flere kommende satellittfelt.

Aker BP hevder deres løsning både gjør at man får opp mer olje og at den er mer lønnsom, men det kjøper ikke Equinor-sjef Eldar Sætre.

– Er det helt uaktuelt å velge Aker BPs løsning?

– Ja, det er helt uaktuelt for oss, sa Sætre til E24 i mai.

Olje- og energidepartementet har tidligere vært involvert i saken, men i fjor høst besluttet man å inntil videre la partene ordne opp selv.

Aker BP har tidligere estimert at det kan utvinnes over en halv milliard fat olje fra Noaka-området, noe som vil gjøre utbyggingen til en av de enste store utbyggingene på norsk sokkel.

Her ligger det om lag like mye olje som i Johan Castberg-feltet i Barentshavet.

Her kan du lese mer om