Equinors kvartalsrapport

Nye analytikertall om Equinor: Tror produksjonen har falt under symbolsk grense

Om en uke legger konsernsjef Eldar Sætre frem sin siste kvartalsrapport før han går av. Analytikerne venter fortsatt svake tall, med en lavere produksjon og høyere oljepris enn tidligere i år.

Fra venstre: Avtroppende konsernsjef Eldar Sætre, konserndirektør for nye energiløsninger Pål Eitrheim og finansdirektør Lars Christian Bacher i Equinor. Arkivbilde.
 • Marius Lorentzen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Oppdatert: I en tidligere versjon av denne saken ble resultatene i USA sammenholdt med den internasjonale virksomheten til Equinor. Selskapet opplyser at USA-virksomheten rapporteres separat. Saken er korrigert og E24 beklager feilen.

Torsdag 29. oktober legger Equinor og konsernsjef Eldar Sætre frem resultatene for tredje kvartal, i det som kanskje har vært selskapets og oljenæringens mest krevende år noensinne.

Dette blir også den siste rapporten Sætre avlegger før han går av med pensjon og Anders Opedal tar over 2. november.

Equinor har nå offentliggjort analytikernes konsensustall i forkant av regnskapet. 24 analytikere har bidratt med sine estimater som har blitt sammenstilt.

Analytikerne venter at Equinor hadde en total produksjon på 1,93 millioner fat olje og gass i tredje kvartal.

Det vil i så fall være første gangen på ett år at selskapet produserte mindre enn to millioner fat per dag. I fjerde kvartal i fjor passerte man to millioner, mye takket være oppstarten av det gigantiske Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen.

I april varslet regjeringen et corona-kutt i norsk oljeproduksjon etter at OPEC og andre oljeland hadde kuttet sin produksjon. Ifølge Equinor er «den største effekten på Johan Sverdrup og Åsgard» feltene.

Oljegiganten peker samtidig på at den samlede effekten av produksjonskuttet «i seg selv ikke er betydelig» i tredje kvartal fordi man har brukt kuttene til å gjøre vedlikehold og andre arbeider på feltene som «ellers hadde krevd nedstengning».

Equinor peker også på at de har «utsatt noe gassproduksjon til perioder med høyere forventede priser».

Det ventede produksjonsfallet fra andre til tredje kvartal er ventet å fordele seg over alle virksomhetene, med unntak av den internasjonale gassproduksjonen som er ventet å stige noe.

Les også

Aksjefest i Scatec Solar: Milliardgevinst for storeier Equinor

Ser man nærmere på oljeprisen, som sammen med produksjonen er avgjørende for resultatene til selskapet, så bikket den oppover i tredje kvartal.

Analytikerne venter at Equinor i snitt fikk 39,3 dollar per fat for oljen de produserte på norsk sokkel og 38,1 dollar for oljen som ble produsert internasjonalt.

Det er fortsatt under prisnivået i første kvartal på 44,7 dollar i Norge og 43,6 dollar internasjonalt, men over nivået i sommer. I andre kvartal solgte selskapet nemlig oljen fra norsk sokkel for skarve 23,5 dollar per fat og 24,4 dollar per fat internasjonalt.

Les også

Oljeministeren med nye tall til Stortinget: Martin Linge-feltet forventes å gå med tap

Går i minus utenlands

Oversikten viser også at det bare er virksomheten i Norge, og raffineri- og tradingvirksomheten (MMP), som er ventet å gå i pluss. Den amerikanske og internasjonale virksomheten gikk begge i minus.

Norsk sokkel er ventet å levere et justert resultat på 921 millioner dollar (ned fra 1,74 milliarder på samme tid i fjor). MMP er ventet å levere 307 millioner dollar (mot 448 millioner).

Den internasjonale virksomheten er ventet å lever et justert resultat på −57 millioner dollar (mot +435 millioner på samme tid i fjor). Analytikerne venter at USA-virksomheten vil ende på −102 millioner.

Equinor begynte i sommer å skille ut resultatene i USA som en egen linje.

Equinors store investeringer og satsing i USA har vært heftig debattert i år etter at Dagens Næringsliv avslørte omfattende pengebruk og manglende internkontroll over en årrekke.

Equinor har allerede tatt tap på mange titalls milliarder kroner gjennom nedskrivninger. Dette gjelder særlig i USA men også andre steder, og skjedde sist før sommeren.

PS! De justerte resultatene er ikke det samme som det faktiske resultatet før og etter skatt, og de inkluderer heller ikke finansposter. Eventuelle nedskrivninger og andre effekter vil dermed komme i tillegg og gjenspeiles ikke i tallene som presenteres her.

Les på E24+

Equinor får stryk for satsing på land også utenfor USA

Fikk skatteeffekt i sommer

Samlet sett venter analytikerne et justert resultat før skatt på 1,03 milliarder dollar.

Det vil i så fall bli det svakeste justerte resultatet før skatt i tredje kvartal siden 2016 – da oljeprisen også oppleve et kraftig fall.

Det justerte resultatet før skatt endte på 2,59 milliarder dollar i tredje kvartal i fjor. Det økte til 3,55 milliarder i fjerde kvartal, men så kom corona.

Pandemien sendte oljeprisen i et fritt fall og i første kvartal begynte det justerte resultatet å falle. Først til 2,05 milliarder dollar, får det dunket ned til 350 millioner dollar i andre kvartal.

Det justerte resultatet etter skatt i andre kvartal endte imidlertid på 650 millioner dollar, hovedsakelig takket være oljeskattepakken som ble vedtatt i Stortinget før sommeren.

Analytikerne venter at Equinor i tredje kvartal vil ende med 435 millioner dollar etter skatt, altså noe lavere enn forrige kvartal.

Brasil-reparasjoner koster

I et notat til analytikerne gjennomgår Equinor ulike faktorer som påvirker selskapets produksjon og virksomhet i kvartalet.

I tillegg til myndighetens produksjonskutt på norsk sokkel var det også planlagte vedlikeholdsprosjekter på Snorre A, Troll B, Gullfaks B og Ivar Aasen (sistnevnte drives av Aker BP).

Disse trekker produksjonen ned med rundt 10.000 fat per dag i kvartalet, noe som er mindre enn det man har sett i tidligere år, ifølge selskapet. Det var i tillegg «noen driftsmessige utfordringer» som påvirket produksjonen.

Tidligere i høst ble problemene med rust på stigerørene på Peregrino-feltet i Brasil omtalt. Equinor uttalte at regningen for å løse problemet er på rundt en milliard kroner, hvorav Equinors regning er på rundt 600 millioner kroner.

I analytikernotatet skriver Equinor at Peregrino-feltet «fortsatt er stengt ned grunnet sprekker i stigerørene» og at «reparasjonene er ventet å pågå i hvert fall til slutten av 2020».

Selskapet regner med at deres del av regningen vil ende på rundt 60 millioner dollar og at det vil bli bokført som driftskostnader i tredje og fjerde kvartal i år.

Les på E24+

Equinor om rustproblemene i Brasil: «Forventet kostnad er 1 milliard»

Les også

Equinor varsler at produksjonen på Melkøya ikke kommer i gang før 2021

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinors kvartalsrapport
 2. Equinor
 3. Resultatrushet
 4. Norsk sokkel

Flere artikler

 1. Ferske analytikerprognoser om Equinors resultater: Corona og Tanzania-tap gir historisk svake tall

 2. Venter tidenes Equinor-resultat på nær 70 milliarder kroner i tredje kvartal: – Det er rekordhøyt

 3. Equinor-verdier for 27 milliarder forduftet: Disse feltene rammes hardest

 4. Rekordtall fra Equinor

 5. Equinor mer enn dobler resultatet: – Vårt beste kvartalsresultat siden 2014