DNV GL dropper vindkraft-jobb i omstridte Vest-Sahara

DNV GL skulle måle vind og levere en studie av vindkraftprosjekter i Vest-Sahara, men dropper nå virksomheten i det omstridte området.

Vest-Sahara er et omstridt område på grunn av Marokkos

FADEL SENNA / AFP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det skriver selskapet i en pressemelding.

Norge har siden 2007 frarådet eksport til det omstridte Vest-Sahara som ikke er i samsvar med lokalbefolkningens interesse.

Det er imidlertid ikke forbudt for norske selskaper å drive virksomhet i området, som er kontrollert av Marokko. Det er heller ingen handelsrestriksjoner mot området fra EU eller FN, påpeker DNV GL.

Selskapet skulle levere tre utredninger med målinger av vindstyrke og levere en forstudie om vindkraft i det omstridte området.

«Selv om det er stort behov for utvikling av fornybar energi, ikke minst i Afrika, har DNV GL besluttet å ikke inngå nye avtaler i dette området» skriver selskapet i meldingen.

«Pågående prosjekter avsluttes i løpet av noen måneder, den siste vindmålingsutredningen innen utgangen av 2021», skriver de.

I forrige uke ble tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas utnevnt til styreleder i DNV GL, etter Leif-Arne Langøy som var styreleder fra 2011. Baksaas jobbet seks år i daværende DNV på 1980-tallet.

– Ikke vært tilstrekkelig kommunisert

DNV GL sier de har «robuste interne prosedyrer» for å sikre at det følger lovpålagte handelsrestriksjoner og sanksjoner.

– Den ensidige norske fraråding vedrørende Vest-Sahara har imidlertid ikke vært tilstrekkelig kommunisert i vår internasjonale organisasjon, sier Lars Almklov, DNV GLs direktør for myndighetskontakt.

– Dette er nå rettet opp, og vi vil ikke inngå nye kontrakter for virksomhet i Vest-Sahara, sier han.

DNV GL sier at selskapet vil videreføre sin virksomhet i Marokko som normalt.

E24 skrev tidligere i år at Equinor hadde eksportert gass til Vest-Sahara, men feilmerket lasten som at den skulle til Marokko. Equinor lovet da å rydde opp, og at det ikke skulle skje igjen.

Les også

50 kunder av DNV GL kan være berørt av spionasjesiktet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Vindkraft
 2. Vest-Sahara
 3. DNV GL
 4. Marokko
 5. Jon Fredrik Baksaas
 6. DNV
 7. Aksjelive

Flere artikler

 1. Får kritikk i rapport om USA-smell: For lite kontroll

 2. Tillitsvalgte: Equinor må aldri igjen inngå avtaler som i Angola

 3. – Forventer at Equinor gjør sitt ytterste for å unngå å komme i en lignende situasjon

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor manglet kontroll i USA: – Det er jo totalt uakseptabelt

 6. Lukket stortingshøring om Equinors USA-eventyr