Høyre vil ha avklaring om CO₂-avgift på hydrogenproduksjon

Nikolai Astrup (H) vil forsikre investorer om at hydrogenproduksjon som fanger og lagrer CO₂ slipper CO₂-avgift. – Vi må sørge for at det ikke er noen unødvendige hindringer i veien, sier han.

Nikolai Astrup (H) vil at fritaket for CO₂-avgiften på produksjon av blått hydrogen skal presiseres spesifikt.
  • Truls Lier
Publisert: Publisert:

Høyres energipolitisk talsperson legger torsdag frem et forslag i Stortinget, hvor han ber regjeringen presiserer regelverket knyttet til hydrogenproduksjon og CO₂-avgift.

– Det er flere utfordringer for å få skala på norsk hydrogenproduksjon, og av dem er at det er uklart om produksjon av blått hydrogen vil bli ilagt CO₂-avgift eller ikke, sier Astrup.

Naturgass kan brukes til å produsere til hydrogen, og når CO₂-utslippene fra denne prosessen fanges og lagres kalles det blått hydrogen.

I dag kan denne hydrogenproduksjonen få fritak fra CO₂-avgiften, fordi man hindrer eller begrenser utslippene. Men fritak må vurderes og godkjennes av Skatteetaten i hvert enkelt tilfelle.

Les på E24+

Syv spørsmål og svar om grøne drivstoff: Dette må du vita om hydrogen og ammoniakk.

Det er dette Astrup vil endre på. Han vil at det spesifikt skal avklares at produksjonen av blått hydrogen slipper CO₂-avgift på den delen av CO₂-en som fanges og lagres.

– Alle snakker jo om potensialet til Norge som hydrogenprodusent, og vi har jo et fantastisk utgangspunkt med naturgass på norsk sokkel. Men da må vi passe på at vi ikke legger ut snubletråder i form av uklare avgiftsvedtak, sier Astrup.

– Et usikkerhetsmoment

Det var Bellona som gjorde Høyre oppmerksomme på problemstillingen. Seniorrådgiver Olav Øye i miljøorganisasjon sier at en slik avklaring vil være et tydelig signal om at Norge har tro på egen teknologi.

– Når det er bred konsensus i Stortinget om at blått hydrogen er veien å gå, da må vi i hvert fall kunne si tydelig fra om at det her er en lavutslippsteknologi, og derfor for skal du ha begrenset eller ingen CO₂-avgift på det, sier Øye.

Ifølge Bellona-rådgiveren skaper dagens løsning med godkjenning hvert enkelt tilfelle usikkerhet.

– Vi snakker med flere aktører som ønsker å produsere blått hydrogen, og dette har vært nevnt som et usikkerhetsmoment, sier Øye.

Olav Øye, seniorrådgiver for klima og industri i Bellona.

Er det en ting investorer er opptatt av er det forutsigbarhet, påpeker Astrup.

– De må vite hva rammevilkårene kommer til å være for å gjøre investeringer som skal stå seg i 20, 30, 40 år fremover.

– Kan hindre investeringer

Det er viktig å få dette avklart raskt, mener Astrup, fordi flere aktører allerede er i gang med hydrogenprosjekter her til lands. Han har god tro på å få flertall i Stortinget.

– Jeg kan ikke se noen grunn til at de andre partiene skal stemme mot dette, sier Astrup.

Selv om det allerede er mulig å få fritak i dag, er ikke dette nok, ifølge Astrup.

– Jeg mener regelverket må være helt utvetydig. Det skal ikke være noen tvil om hvorvidt man får avgiftsfritak for den andelen av CO₂-en man lagrer i bakken. Det kan hende aktører hadde fått godkjent dette i etterkant, men de må vite det i forkant, sier han.

Les også

Vurderer Equinor og Statkraft til statlig hydrogenselskap

Om det ikke avklares på forhånd, kan det hindre investeringer i Norge, tror Astrup.

Det alene vil selvfølgelig ikke være nok til at vi får en hydrogenindustri opp å stå i Norge, men hvis vi ikke får den klarheten kan det hindre investeringer som bør og skal gjøres i Norge de nærmeste årene innenfor hydrogenteknologi.

Bellonas Olav Øye påpeker at det ikke bare vil være et signal til aktører i Norge, men også ut mot Europa.

– For Europa har sagt tydelig at de vil satse stort på hydrogen. Det her er en mulighet for Norge til å si at det går an å bruke gass som energikilde, men det går an å gjøre det med svært lave utslipp.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hydrogen
  2. CO2
  3. Høyre (H)
  4. Bellona

Flere artikler

  1. Gjødselgigant vil forsyne skipsfarten med grønt drivstoff

  2. – Det finnes ikke ett eneste regnestykke som når 1,5-gradersmålet uten denne teknologien

  3. Yara, Horisont Energi og Tizir får penger: Enova gir milliard til hydrogenprosjekter

  4. Equinor-sjefens gigantplan: Satser 350 milliarder på grønn industri

  5. Hun får snart ny rapport om Langskip-sprekken på bordet