MILITÆRKONFLIKT, STREIK OG ORKAN TRUER: Oljeprisen stiger over 147 dollar

Stiger i turbofart fredag.

Publisert:

Oljeprisen klatrer kraftig fredag.

Amerikansk lettolje ble i 15.40-tiden notert til like i overkant av 147 dollar. Det innebærer en oppgang på over 10 dollar siden børsslutt i Oslo torsdag.

Og det er lite som tyder på at prisen skal ned. Mange analytikere tror nå på rekord de nærmeste dagene.

Bli med på klatretur med oljeprisen på E24 Børs!

- Oljen kommer nok til å ligge mellom 140 og 150 dollar ut året. Og det er større sjanse for at prisen vil ligge over dette intevallet enn at den blir lavere, sier analytiker Lill Sandvik i First Securities til E24.

Les også: Oljesmurt klatring i Oslo

Iran-nerver

Oljeprisen falt kraftig i begynnelsen av uken, men bråsnudde på onsdagens melding om at Iran har gjennomført prøveoppskytning av mellomdistanseraketter.

Fredag meldes det at israelske jagerfly øver over irakisk luftrom. Flere ser det som en forberedelse på krig mot Iran.

- Irans atomvåpenprogram og mulig konflikt med Israel gjør at nervene er i høyspenn, sier oljemegler Benny Clausen i Norwegian Oil Trading til E24.

Dersom det kommer til militær konflikt mellom Iran og Israel, er det bare fantasien som setter grenser for hvor høy prisen kan bli.

Fredag meldes det at Saudi-Arabia kommer til å levere mindre olje til Øst-Asia enn det de oljehungrige vekstøkonomiene etterspør. Samtidig er vi på vei inn i orkansesongen, og det ligger an til streik i den brasilianske oljekjempen Petrobras.

Les også: - Oljeprisen til 250 dollar

- Nigeria verre enn Midtøsten

Dessuten øker konfliktnivået igjen i Nigeria. Og Nigeria er viktigere for oljemarkedet enn konflikten mellom Israel og Iran, mener oljeanalytiker Thina M. Saltvedt (bildet).

- Det har vært konflikt mellom Iran og Israel lenge, men det har ikke ført til kutt i produksjonen. I Nigeria har vi derimot sett at konflikten har ført til kraftig fall i tilbudet, sier Saltvedt til E24.

Heller ikke på etterspørselssiden er det tegn til avspenning. Til tross for at USA er i økonomiske nedgangstider, sørger vekstøkonomiene til å holde etterspørselen oppe.

Les også: Verdensøkonomien klarer 140 dollar fatet

Fall i 2009

- Bilsalget i USA stuper. Men samtidig er det formidabel vekst i Kina og Russland. Og da går ikke prisen ned, sier Saltvedt.

Et fall i etterspørselen – og dermed prisen – kan imidlertid komme rundt årsskiftet, tror analytikerne.

- Hvis nedgangen i USA virkelig blir dramatisk, vil det kunne ta unna noe. Så presset på oljen vil nok avta noe i løpet av 2009, tror Saltvedt.

Flere økonominyheter fra E24

Publisert:
Gå til e24.no