Joar (25) vil redusere strømregningen din

Et presset strømmarked ga Joar Gunnarsjaa Harkestad (25) en idé som i beste fall kan gi deg betydelig lavere strømregning de neste årene.

BILLIGERE: Joar Gunnarsjaa Harkestad og hans selskap Harktech vil gjøre strømregningen din lavere.
Publisert:

Joar Gunnarsjaa Harkestad (25) fra en liten øy i Sunnhordland, bodde sammen med noen kompiser i en kald kjellerleilighet i Trondheim, når han kom på ideen som han håper skal bli et eventyr.

Høye strømpriser for oppvarming var starten på løsningen som kommer stadig nærmere lansering.

Med en automatisert og algoritmestyrt strømløsning kalt EcoControl, er planen at Harkestads selskap Hark Technologies, skal kunne løse de store svingningene i energiforbruket til landets privathus og næringsbygg.

– Det norske strømnettet må alltid bygges ut i forhold til det maksimale forbruket i markedet, forteller Harkestad til E24.

– Problemet i Norge er at vi bruker for mye strøm på samme tidspunkt, og dermed er snittforbruket til nordmenn 30–40 prosent av toppforbruket. Ved å bruke løsningen vår vil strømmen automatisk brukes når prisen er lavere i stedet for å gjøre det samtidig som alle andre.

Joar Gunnarsjaa Harkestad

Periodevis høyt forbruk

Harkestad skisserer et eksempel for å forklare problemet.

Du kjører elbilen din hjem fra jobb og skal lage middag til hele familien.

Samtidig skal de aller fleste andre husholdninger lage mat. Ovner og komfyrer i de tusen hjem settes på å sluker strøm, noe som gjør at strømprisen stiger.

Tradisjonelt kjører ikke du bil igjen denne kvelden, derfor starter ikke elbilen å lade før den ser at strømprisen synker igjen.

For nordmenn flest får ikke den aktuelle problemstillingen virkning før de nye pålagte smarte strømmålerne installeres, en prosess som allerede er i gang.

Smarte strømmålere vil automatisk registrere hvor mye strøm du bruker og sende forbruksdata til strømselskapet, dermed vil du bli belastet for den strømmen du bruker, og ikke en fastpris etter å ha gjort en måleanvisning.

Harkestad forteller at systemet i tillegg til å finne ut hvor mye strøm du bruker, også vil identifisere hvilket apparat som er satt inn i de aktuelle stikkontaktene.

Løsningen vil også få en applikasjon som installeres på mobilen så du til enhver tid kan se hvor hvilke stikkontakter som bruker strøm, og hvor mye de bruker.

– Det blir veldig enkelt for folk, man stikker bare en smartplugg i veggen og kobler apparatet til denne så gjør systemet resten, sier Harkestad.

Ettertraktet prosjekt

Hark Technologies har fått betydelige tilskuddsmidler fra en rekke større selskaper, i tillegg til tilsagn om en million kroner fra Forskningsrådet like før helgen.

Under Universum Awards i april vant Harkestad både kategorien årets digitale talent og årets digitale innovatør, henholdsvis DNB og Evry var Universums samarbeidspartnere i kåringen.

Din reduserte strømregning er likevel ikke det eneste gode landet kan forvente seg om vi skal tro Harkestad.

Les også

Bygger kraftlinjer for 140 mrd.

– Ettersom kraftverkene må bygges ut for å takle maksimumsforbruket, og vi i snitt bruker såpass lite av toppforbruket, vil en redusering av toppunktene føre til et lavere behov for utbygging av nye kraftverk. Dette vil spare både samfunnet og privatpersoner for milliarder av kroner, forteller Harkestad

E24 har tidligere skrevet at man forvente bygge kraftlinjer for 140 milliarder kroner de neste ti årene, en regning som til slutt vil ende hos forbruker.

Årsaken til det høye investeringsbehovet er først og fremst gamle kraftlinjer, men også for å kunne takle høyere topper enn i dag, reduseres forbrukstoppene, vil også investeringenes sluttregning reduseres.

Om du nå er interessert i løsningen Hark Technologies tilbyr, blir du nødt å vente litt, alt er ikke helt klart ennå.

– Målet er å ha løsningen klar i løpet av høsten, og kjøre flere lukkede pilotprosjekter med kunder. For folk flest vil nok løsningen være tilgjengelig i løpet av våren 2018, forteller Harkestad

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om