Årsbeste for oljeprisen etter Putin-sitat

Vladimir Putins signaler om oljefrys og mulige produksjonskutt sender oljeprisen oppover til ny årsbeste.

SENDER OLJEPRISEN TIL VÆRS: Russland president Vladimir Putin sender oljeprisen kraftig oppover mandag. Det skjer etter hans uttalelser på World Energy Congress, der han er avbildet.

Ozan Kose AFP
 • Geir Molnes
Publisert:,

Oljeprisene har fått et solid løft den siste tiden, og stiger på nytt mandag.

På den pågående energikonferansen i Istanbul, Tyrkia, signaliserer Russland at oljestormakten er positiv til å inngå en avtale med andre produserende land.

Ifølge Bloomberg sier president Vladimir Putin at Russland er klar for å bli med på en produksjonsbestemmelse som kan inkluderer en såkalt «frys», eller til og med et kutt, i produksjonen.

Overporuksjon og mer olje i markedet enn behovet tilsier, har fått hovedskylden for det store oljeprisfallet som rammet verden fra sommeren 2014.

Prisen har tatt seg noe opp i det siste, etter at Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) kom til en enighet om å jobbe for å fryse produksjonen, og med det få prisene opp igjen.

– Russland er klar for å bli med på avtalen om å begrense oljeproduksjonen og ber andre oljeeksportører om å gjøre det samme, sa Putin i dag, ifølge Bloomberg.

– I den nåværende situasjonen tror vi at en oljefrys, eller til og med et kutt i produksjonen, trolig er den eneste riktige avgjørelsen for å bevare stabiliteten i det globale energimarkedet, sa presidenten.

Støtter Opecs initiativ

Ministre fra en rekke oljeproduserende nasjoner er samlet i Tyrkia for å diskutere oljebremsen.

Oljeprisen var mer enn dobbelt så høy som i dag i midten av 2014, runmdt 155 dollar sankthansaften for to år siden. Noe som har ført til store økonomiske utfordringer for en rekke av de største oljeproduserende landene.

(saken fortsetter under grafen)

OLJEBYKS: Vladimir Putins signaler om oljefrys og mulige produksjonskutt sender oljeprisen kraftig oppover mandag.

Infront/E24

Oljeprisen har tidligere løftet seg på meldingen om en overraskende kuttavtale mellom Opec-landene.

Det er imidlertid fortsatt mye som er uavklart før neste Opec-møte i 30. november, og de nøyaktige detaljene for avtalen om produksjonsfrys må fortsatt meisles ut.

Les også

Alaskas oljereserver kan ha vokst med 80 prosent over natten

– Vi støtter Opecs nylige initiativ for å redusere produksjonen og tror at Opec-møtet i november vil ende i en konkret avtale, som gir et positivt signal til investorer og markedet, sa Putin ifølge Bloomberg.

Beste pris på mer enn ett år

Ved 16.20-tiden handles nordsjøoljen for 53,65 dollar fatet. Den amerikanske lettoljen (WTI) handles samme tid for 51,52 dollar fatet.

Begge oljekvalitetene er opp mer enn to dollar fatet siden 08-tiden mandag. For å finne en like høy oljepris må man mer enn ett år tilbake i tid.

Ved samme konferanse uttaler den saudiarabiske energiministeren Khalid al-Fali at det ikke er helt umulig at råoljeprisen kan stige til 60 dollar fatet innen utgangen av året.
Oljeprisene har brutt gjennom 50 dollar etter at oljekartellet OPEC i slutten av september ble enige om en produksjonsavtale for første gang på åtte år.

Her kan du lese mer om

 1. Vladimir Putin
 2. Tyrkia
 3. Olje og gass
 4. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Høyeste oljepris så langt i år

 2. Putin: Russland er klar til å samarbeide om kutt i oljeproduksjonen

 3. Opec-signaler ga nytt oljeprisdropp

 4. Annonsørinnhold

 5. - Putin fungerte som megler mellom Saudi-Arabia og Iran

 6. Putin tror oljeprisen stabiliserer seg på 55 dollar neste halvår