Det er funnet olje og gass for 188 mrd. kroner i år: Men noen av de mest spennende letebrønnene gjenstår fortsatt

Selv om ingen har kunnet juble over gigantfunn helt ennå, har det blitt avdekket store verdier på norsk sokkel i år. Nå venter hele oljenæringen spent på resultatene fra de brønnene som gjenstår – brønner som kan avdekke milliardfunn.

STØRST SÅ LANGT: Funnet på Frosk-prospektet ved Alvheim-feltet i Nordsjøen (avbildet) er årets største oljefunn så langt. Utover høsten kommer de avgjørende resultatene for resten av letebrønnene.

Foto: Aker BP
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Over halvparten av årets letebrønner gjenstår, men vi har allerede funnet enorme verdier. Det viser nok en gang at norsk sokkel har en veldig spennende fremtid, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i bransjeforeningen Norsk olje og gass.

De har nå regnet ut at det er funnet olje, gass og kondensat verdt om lag 188 milliarder kroner så langt i år. Utregningen er gjort basert på offentlig tilgjengelige data for de 12 funnene som er gjort, som inkluderer helt nye funn og ressurser som oppjusterer eksisterende funn.

Av de 12 regner man med at 8 av dem trolig vil bli bygget ut, mens de siste 4 er for små til å forsvare en egen utbygging. De vil derfor trenge at det gjøres andre funn rundt som kan forsvare en utbygging.

I beregningene er det lagt til grunn en oljepris på 79,5 dollar (655,88 kroner), en gasspris på 1,98 kroner per kubikkmeter (snittprisen for gass i 2018) og en pris på 542 kroner per fat kondensat:

 • De 155 millioner fatene med olje er beregnet til 101,7 milliarder kroner
 • De 249 millioner fat oljeekvivalentene med gass er beregnet til 78,6 milliarder kroner
 • De 13,4 millioner fatene med kondensat er beregnet til 7,27 milliarder kroner
 • Totalt 187,5 milliarder kroner for de 343 millioner fatene

Til sammenligning har Stortinget lagt opp til en (ujustert) oljepengebruk på 245,4 milliarder kroner i årets statsbudsjett, ifølge den siste revideringen av Nasjonalbudsjettet.

– Det er enorme verdier som er funnet. Verdier som betyr tusenvis av arbeidsplasser,
inntekter til fellesskapet og trygghet for velferdsstaten, sier Schjøtt-Pedersen.

Hør E24-podden fra oljemessen ONS: Letesjefer forventer å finne mye olje på norsk sokkel

Les også

E24-podden på ONS: Her tror letesjefene fremtidens fat finnes på norsk sokkel

Hele bransjen venter i spenning

Selv om 187,5 milliarder kroner kan virke som et stort tall, er det nesten som peanøtter å regne sammenlignet med hva som kan bli funnet – både i år og i årene fremover.

For selv om letekampanjene i Barentshavet de siste par årene i stor grad har gitt skuffende resultater, er det fortsatt en solid leteaktivitet på gang.

Det er særlig brønnene på Gjøkåsen-prospektet i Barentshavet, nær grensen til Russland, som kan inneholde store mengder olje. Disse skal Equinor bore i tredje kvartal og anslagene tilsier at prospektet kan inneholde et sted mellom 26 og 1.427 millioner fat olje, ifølge Aker BP. Det store spennet viser også at usikkerheten er stor.

I tillegg skal Spirit bore Scarecrow-prospektet lenger vest i Barentshavet denne høsten, som anslås å ligge på mellom 83 og 245 millioner fat olje.

Den andre brønnen på Korpfjell-prospektet i Barentshavet vil også bli viktig, men denne er skjøvet til 2019. Sist man boret Korpfjell klarte man ikke å påvise olje som man hadde håpet på.

I Norskehavet skal det i tredje kvartal også bores en brønn som letesjefen i Lundin Norway, Halvor Jahre, tror kan avdekke milliardfunn:

– Frøyahøyden er en letesjefs drøm egentlig. Vi skal bore en brønn der i høst som i hvert fall i vår portefølje er høstens «well to watch». Der får jeg lov til å teste et basseng som ikke er boret i noen særlig grad før. Det er boret på kantene, men nå får jeg bore nesten midt i bassenget, sa Jahre i E24-podden under oljemessen ONS om Silfari-brønnen.

Selskapet har tidligere avdekket store ressurser på Utsirahøyden i Nordsjøen og Lopphøgden i Barentshavet. Nå håper selskapet på å gjøre det samme i Norskehavet.

Les på E24+

Kappløpet om å bli Norges største ikke-statlige oljeselskap har begynt

Tror det finnes mange milliarder fat til

Oljedirektoratet anslår at det fortsatt gjenstår å finne rundt 25 milliarder fat med olje og gass på norsk sokkel, noe som med de samme prisforutsetningene har en verdi på ufattelige 12.450 milliarder kroner, eller over ni norske statsbudsjett.

Funnene som er gjort så langt i år er heller ikke spesielt store sammenlignet med de store feltene som har blitt oppdaget og bygget ut på norsk sokkel.

Av oljefunnene som er gjort så langt i år troner Aker BPs funn på Frosk-prospektet ved Alvheim-feltet på topp, med et anslag på 30 til 60 millioner fat oljeekvivalenter. På en annenplass kommer Lundins oppjustering av Rolvsnes-funnet ved Edvard Grieg-feltet. Begge disse funnene er på sporet til å bygges ut.

Av gass er det OMVs gass- og kondensatfunn på Hades som er størst.

Et stort oljefunn som Johan Castberg ligger til sammenligning på rundt en halv milliard fat, mens Johan Sverdrup-feltet anslås til å ligge på rundt to til tre milliarder fat.

Les også

Nordsjøens største oljefelt stenges innen få år

Les også

MDG vil opprette nytt CO2-fond: Frykter at Equinor tømmer Enova

Les også

– Oljeselskapene må ikke begynne å sende ut umodne prosjekter igjen

Her kan du lese mer om

 1. Norsk olje og gass
 2. Equinor
 3. Det norske oljeselskap
 4. Lundin Petroleum
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Letetopper tror det kan gjøres flere store funn på norsk sokkel

 2. Leteskuffelse i Norskehavet

 3. Korpfjell tørr på andre forsøk

 4. Annonsørinnhold

 5. Lundins letesjef går av: – Et av målene mine var å skape et «nytt» Grieg

 6. Betalt innhold

  De ti mest spennende leteprosjektene på norsk sokkel i 2019