Lundins leteprogram vokser: Dobbel dose i nord og ekspress i sør

Det blir boring i alle tre regioner på norsk sokkel for oljeselskapet Lundin Norway i år. Samtidig jobber selskapet videre med to satellittutbygginger av Edvard Grieg-feltet, som går for full maskin.

MER LETING: Lundin Norway-sjef Kristin Færøvik har økt antallet letebrønner fra 9 til 10.

Foto: Brian Cliff Olguin
 • Marius Lorentzen
 • André Haugen
Publisert:

– Jeg er veldig stolt av det laget har levert i første kvartal. Edvard Grieg, som vi opererer selv, har levert veldig bra, Alvheim-feltet har levert bra og Johan Sverdrup-utbyggingen er i rute, sier Kristin Færøvik, administrerende direktør i oljeselskapet Lundin Norway.

Etter at Lundin Petroleum skilte ut utenlandsvirksomheten i fjor er det Lundin Norway som utgjør hele oljevirksomheten til konsernet.

I første kvartal økte både produksjonen og driftsresultatet deres mer enn ventet, og en økt oljepris hjalp også godt til.

Produksjonen økte til 83.100 fat per dag i snitt, mens det var ventet 82.600, ifølge estimater fra SME/TDN. Brutto driftsresultat (EBITDA) økte fra 356 til 457 millioner dollar, av inntekter som økte fra 356 til 693 millioner dollar.

Resultat før skatt økte fra 195 til 461 millioner dollar, og etter skatt satt selskapet igjen med 228,8 millioner dollar, som er en økning fra 63,2 millioner dollar ett år tidligere.

Inntektene til Lundin har vokst så kraftig den siste tiden at selskapet i februar annonserte at de allerede i år (for 2017-regnskapsåret) vil starte å betale utbytte.

Les også: Fagforeningstopper i oljen roper varsku: Frykter flere oljeselskaper vil vende Norge ryggen

Alex Schneiter, konsernsjef i Lundin Petroleum

Foto: Marius Lorentzen E24

Leteprogrammet vokser

Etter at Lundin presenterte leteplanene sine i januar, ble det på kapitalmarkedsdagen i februar kjent at de hadde fått lagt til en letebrønn i Silfari-prospektet i Norskehavet.

Nå er det gjort ytterligere endringer og samlet sett har man økt antallet letebrønner fra 9 til 10.

I Barentshavet har Shenzhou-brønnen, der Statoil er operatør, blitt skjøvet til 2019, men samtidig har man fått inn Gjøkåsen Deep.

Dermed blir det dobbel dose på Gjøkåsen-prospektet i Barentshavet, ettersom man også skal bore Gjøkåsen Shallow-brønnen som allerede lå i programmet.

I tillegg ser det ut til at «ekspressbrønnen» til Aker BP ved Johan Sverdrup-feltet blir en realitet i fjerde kvartal. Denne brønnen ligger i en lisens som ble tildelt av myndighetene så sent som i februar i år.

– Vi får det til hvis vi klarer å få rigg, og det jobber vi knallhardt med, sa Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik til E24 under Barentshavkonferansen i Hammerfest i forrige uke.

– Det som er gøy er at vi nå er eksponert mot store deler av norsk sokkel i årets leteprogram, sier Kristin Færøvik om at selskapet nå enten borer selv eller er med som partner i letebrønner i både Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet.

Som E24 tidligere har omtalt har Statoil valgt å teste ut flere nye ideer med økt geologisk risiko på norsk sokkel i år, i håp om å gjøre noen skikkelige storfunn.

Statoils letesjef for norsk og britisk sokkel, Jez Averty, har tidligere gjort det klart at de sikter mot en like høy leteaktivitet i Barentshavet i år som i fjor, men at rekkefølge og hvilke brønner man får til avhenger av en del faktorer.

Informasjonssjef for norsk sokkel, Morten Eek, i Statoil, sier til E24 at mye avgjøres av når West Hercules-riggen er ferdig med arbeidet for Statoil på britisk sokkel, og når den kan seile opp til Barentshavet.

– Det vil spille inn på antallet og rekkefølge, vi starter først med brønnene i Barentshavet på sensommeren i år og borer programmet utover høsten, sier Eek.

Han sier at slik situasjonen ser ut nå forventer man å bore begge Gjøkåsen-brønnene i år, samt Intrepid Eagle og Skruis. Shenzhou kommer neste år.

– Det er ikke besluttet om Korpfjell Deep blir en del av årets kampanje eller neste år, sier Eek.

Les også: Statoil tar økt leterisiko i håp om norske storfunn: – Vi vet ikke om det vil fungere

Første satellittsøknad er snart klar

Etter rundt to og et halvt år i drift er det fortsatt full aktivitet i og rundt Edvard Grieg, som var Lundins første egenutbygging på norsk sokkel.

Man er snart ferdig med første fase av boreprogrammet på feltet, noe som bidro til at man kunne oppjustere 2P-reservene (påviste og sannsynlige reserver) med 51 millioner fat tidligere i år til 274 millioner fat oljeekvivalenter (inkludert det som er produsert og før man justerer for Lundins eierandel i feltet).

– Vi er trygge på at vi kan utnytte kapasiteten i anlegget en god stund fremover. I sommer vil vi følge opp med en 4D-seismikkundersøkelse som gjør at vi vil kunne starte med å identifisere infill-brønner, sier Færøvik fornøyd.

Rundt feltet jobber selskapet også med å utvikle to mulige subsea-satellitter. Den første er Luno II der man i første kvartal boret en avgrensningsbrønn, som var den femte brønnen i prospektet. Lundin estimerer at Luno II inneholder mellom 40 og 100 millioner fat oljeekvivalenter.

– For utbyggingsavdelingen vår er de gode resultatene fra avgrensningsbrønnen på Luno II veldig gledelige. Vi jobber nå med PUD-løpet (mot å starte på utbyggingsplanen, journ.anm.) og sier at vi skal ha den klar til myndighetene rundt årsskiftet, sier Færøvik.

– Er det noen større beslutninger som gjenstår, eller handler det nå om å bli ferdig med alle detaljene i planleggingen?

– Vi er ganske trygge på at vi har et prosjekt, sier Færøvik.

Gjennom andre kvartal bores det nok en avgrensningsbrønn i området, på Rolvsnes-prospektet. Foreløpig er Lundin-sjefen ordknapp på om det kan komme en utbyggingssøknad på Rolvsnes allerede neste år.

– Vi går ikke ut med en tidsplan og må komme tilbake til det etter at resultatene fra avgrensningsbrønnen er klare, sier Færøvik.

Les også: I år stiger inntektene til Aker Solutions for første gang siden 2014

Beholder produksjonsprognosen

Siden Lundin Norway nå er Lundin Petroleums eneste produserende virksomhet etter oppsplittingen i fjor, er 2017-tallene i regnskapsrapporten korrigert for dette.

Selskapet produserte 83.100 fat per dag i snitt i årets tre første måneder, men beholder fortsatt prognosen for hele 2018 på mellom 74.000 og 82.000 fat per dag.

Det skyldes blant annet at det vil komme noen kortere vedlikeholdsstanser på Lundins eget Edvard Grieg-felt og noen av de andre feltene der Lundin er med som partner.

Les også

– Brasil har blitt et lite norsk sokkel for oss

Les også

Første Johan Sverdrup-plattform installert

Les også

– Overbevist om at det vil bli funnet mer olje

Her kan du lese mer om

 1. Lundin Petroleum
 2. Equinor
 3. Det norske oljeselskap
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Lundin øker rekordstort leteprogram

 2. Lundin tror de har knekt en ny letenøtt på norsk sokkel

 3. Luno II blir til Solveig-feltet

 4. Annonsørinnhold

 5. Schlumberger sikrer milliardkontrakt fra Lundin

 6. Kontraktsfest på Rosenberg Verft