Slik kjøper Det norske seg råd til å bygge ut Sverdrup

Etter en handletur til Houston har oljeselskapet Det norske klart å bygge en produksjonsbro opp mot Utsira-høyden.

AVLASTER: Gjennom kjøpet av Marathon Oil i Norge og deres virksomhet knyttet til Alvheim-feltet (til høyre), sikrer oljeselskapet Det norske seg en solid produksjonsøkning frem mot oppstarten på Ivar Aasen (venstre) og Johan Sverdrup.

  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Mandag annonserte oljeselskapet Det norske at de skal kjøpe den norske virksomheten til Marathon Oil.

Det Texas-baserte oljeselskapet selger nå den norske virksomheten sin for 2,1 milliarder dollar i kontanter, tilsvarende 12,6 milliarder kroner, eksklusiv gjeld.

Gjennom avtalen sikrer Det norske seg en jevn og oppadgående produksjonsbro frem til feltene på Utsirahøyden kommer i gang for fullt (se illustrasjon).

AVLASTER HVERANDRE: Ved hjelp av produksjonen til Marathon Oil, spesielt på Alvheim-feltet, vil Det norske få en solid produksjon å lene seg på frem til Ivar Aasen- og Johan Sverdrup-feltene er bygget ut og i gang med produksjonen.

Det norske har nemlig en liten produksjon i dag, men sitter samtidig på eierandeler på to store felt, nemlig Ivar Aasen, Johan Sverdrup. I tillegg kommer Gina Krog.

De utbyggingene vil koste Det norske store milliardbeløp før inntektene begynner å renne tilbake i kassen. Ved hjelp av Marathon Oils produksjon på norsk sokkel, blir den overgangen betraktelig lettere.

For Marathon Oil er bildet annerledes: Selskapet har allerede produksjon, og dermed vil kontantstrømmen fosse inn i Det norske-regnskapet, sammenlignet med dagens situasjon.

Mens Det norske hadde driftsinntekter på 80 millioner i 2013 hadde Marathon Oil en omsetning i 2012 på drøye 21 milliarder kroner.

I tillegg får Det norske en skattefordel ved at de kan trekke fra sine egne underskudd mot overskuddet fra Marathons produksjon.

Overlapper

Det norske hadde fire felt i produksjon i første kvartal, hvorav Jette-feltet stod for halvparten.

Totalt produserte de i snitt 2.895 fat oljeekvivalenter per dag, mens Marathon Oil produserte langt mer.

Tilsammen produserte nemlig de to selskapene drøye 80.000 fat per dag i fjor. Ved å kjøpe Marathon Oils norske virksomhet øker dermed Det norske sin produksjon drastisk over natten.

- Det viktigste med oppkjøpet var å få opp produksjonen vår, ved siden av at porteføljene våre komplementerer hverandre veldig godt, sa administrerende direktør Karl Johnny Hersvik i Det norske, til E24 mandag.

Han kalte oppkjøpet «et kinderegg».

Vil hente penger

- Oppkjøpet av Marathon Oil er en viktig milepæl for Det norske oljeselskap. Det omskaper Det norske oljeselskap til en betydelig uavhengig europeisk olje- og gassprodusent, skrev konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker i en pressemelding mandag.

Eriksen er sjef for storaksjonæren Aker, som også har bundet seg til å delta med 49,9 prosent av en fortrinnsrettemisjon på 500 millioner dollar (rundt tre milliarder kroner) som Det norske vil anbefale sine aksjonærer på generalforsamlingen.

Les også

Analytikere tror Marathon-kjøpet er strategisk viktig

Emisjonen ble også annonsert mandag og vil ifølge selskapet sørge for at de har tilstrekkelig finansiering på de to store feltene selskapet er involvert i, nemlig Ivar Aasen og Johan Sverdrup.

Johan Sverdrup er en av de aller største industrielle utbyggingene i norsk historie, og ettersom Det norske sitter med henholdsvis 20 og 22,22 prosent i de to Sverdrup-lisensene, må selskapet dekke en milliardregning sammen med partnerne Statoil, Lundin og Petoro.

I den første fasen av Johan Sverdrup-utbyggingen anslår oljeselskapene at de vil bruke mellom 100 og 120 milliarder kroner.

I tillegg kommer investeringene Det norske skal gjøre på Ivar Aasen og Gina Krog.

På Ivar Aasen planlegger Det norske, Statoil og Bayerngas å investere snaue 25 milliarder kroner. Det norske eier 35 prosent på feltet, hvor produksjonsstart er satt til fjerde kvartal 2016.

På Gina Krog-feltet (tidligere Dagny) eier Det norske 20 prosent av den ene lisensen og 3,3 prosent samlet sett. Den totale investeringsrammen er satt til 31 milliarder for feltet, som skal ha produksjonsstart i første kvartal 2017.

Bundet til masten

Virksomheten til Marathon Oil i Norge er tett knyttet opp mot Alvheim-feltet.

Feltet strekker seg over flere lisenser og drives med et flytende produksjons- og lagringsfartøy kalt Alvheim FPSO. Fra fartøyet fraktes oljen i shuttletankere, mens gassen fraktes i rør til Skottland.

I tillegg til Alvheim, der Marathon eier 65 prosent, sitter selskapet på eierandeler i Bøyla, Vilje, Viper/Kobra og Volund.

Utenom Alvheim er det Vilje og Volund som i dag er i produksjon. Produksjonen ved Alvheim og Vilje startet begge i 2008.

Både Vilje og Volund er bygget ut som undersjøiske installasjoner med tilkoblinger som strekker seg under havoverflaten tilbake til Alvheim-fartøyet.

Dette er også planen med de resterende feltene. Virksomheten Det norske har kjøpt er med andre ord svært tett plassert geografisk, og feltene ligger helt vest i Nordsjøen, mot grensen til Storbritannia.

Les også:

Det norske stiger i væretTørr brønn for Det norskeDet norske: - Dette er dramatisk

Her kan du lese mer om

  1. Det norske oljeselskap

Flere artikler

  1. - Tror de unngår noen flere emisjoner

  2. En kø av aksjonærer vil bidra med penger til Det norske

  3. Det norske med milliardoppkjøp

  4. Annonsørinnhold

  5. Departementet ville stanse Det norskes Sverdrup-klage

  6. Kraftig resultatfall i Det norskes nye oljevirksomhet