Bellona krever svar: Frykter storulykke på Snorre B

Bellona krever at Statoil svarer på hva som skjer på Snorre B-plattformen. Miljøorganisasjonen frykter i verste fall en storulykke, men oljeselskapet mener de har kontroll.

FANT GROP: På 17. mai oppdaget en undervannsrobot en grop under brønnrammen på en av de fire brønnene på Snorre B-plattformen. En slik grop kan føre til lekkasjer og en utblåsning hvis man ikke får kontroll på brønnen.

Harald Pettersen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Mandag kunne blant andre Stavanger Aftenblad melde at Statoil hadde evakuert 33 av totalt 136 ansatte på Snorre B-plattformen i Nordsjøen.

Statoil hadde nemlig oppdaget en grop under brønnrammen på havbunnen på 17. mai. Gropen skal ha blitt oppdaget av en undervannsrobot som var på rutineinspeksjon.

Statoil skal ha satt i gang undersøkelser for å finne ut hvorfor massen under brønnrammen skle ut, og ble borte. Selskapet varslet også Petroleumstilsynet.

Gropen som ble funnet er på rundt 100 kubikkmeter.

En slik grop kan føre til lekkasjer og en utblåsning hvis man ikke får kontroll på brønnen.

Etter å ha gjort en trykktesting av brønnen, fant man spor av hydrokarboner, og valgte derfor å mobilisere andre og tredje beredskapslinje.

33 av 136 personer ombord ble også fløyet ut fra plattformen og til rigghotellet på naboplattformen Snorre A, og senere til land.

Krever svar

Bellona mener det har kommet altfor lite informasjon fra Statoil etter at gropen ble oppdaget. Nå krever de at Statoil redegjør for situasjonen.

- Etter det Bellona forstår pumper Statoil fortsatt boreslam ned i brønnen for å få kontroll over situasjonen, sier Bellona-leder Frederic Hauge, i en uttalelse.

Bellona mener det er sterkt kritikkverdig at Statoil ikke har informert offentligheten om dette på et tidligere tidspunkt, og om selskapet nå vet hva de driver med.

- Her hos oss ringer alarmklokkene. Bellona frykter at dette er en hendelse med et storulykkepotensial. Slike groper under brønnrammen er svært alvorlige, og gitt kommunikasjonen fra Statoil tyder dette på at selskapet ikke har kontroll på brønnen. Dette kan i verste fall være første skritt til full utblåsning, sier Hauge.

Bellona-leder Frederic Hauge

Bellona viser til at det tidligere har forekommet «svært alvorlige hendelser» der man har måttet pumpe ned store mengder boreslam for å holde kontroll på lekkasjer.

Både på Snorre A og Gullfaks C har dette forekommet. På sistnevnte mistet Statoil i 2010 kontrollen over trykket i en brønn etter at slamsøylen som skal fungere som en barriere, forsvant. Det tok to måneder før man klarte å få total kontroll på brønnen igjen.

Petroleumstilsynet mente at «marginalt endrede omstendigheter» kunne ført til en storulykke på Gullfaks i 2010. Statoil fikk også en bot på 30 millioner kroner etter hendelsen.

Frederic Hauge og Bellona sier de vil vurdere å politianmelde Statoil avhengig av hva som skjer videre.

- Stabilt nå

Ørjan Heradstveit, talsmann for Statoils virksomhet på norsk sokkel, forteller til E24 at selskapet mener de har kontroll på situasjonen.

- Vi jobber med å avklare årsaken til gropdannelsen og vi har ikke observert bevegelser i gropen i løpet av det siste døgnet, sier han og legger til at området overvåkes kontinuerlig med undervannsrobot.

Hele produksjonen på Snorre B-plattformen er for øvrig nede. Plattformen ble nemlig rammet av et strømutfall på søndag, og dermed måtte de tre andre brønnene også stenges ned, i tillegg til den siste der gropen er funnet.

Ørjan Heradstveit, pressetalsmann Statoil

Øyvind Hagen

- Man jobber med å få produksjonen på de tre andre brønnene opp igjen, men brønnen der gropen er vil vi ikke starte opp igjen før vi har løst situasjonen, sier Heradstveit.

Han sier at de foreløpig ikke kan gi noen tidsanslag for når hele produksjonen er oppe igjen, og understreker at sikkerheten har førsteprioritet.

- Vi setter ikke i gang med noe før dette er avklart, sier Heradstveit, om brønnen der gropen har oppstått.

Han forteller at det en kort periode i går ble pumpet inn vann med tunge sedimenter («brine») som en del av arbeidet med å finne årsaken.

Da man gjorde en trykktesting av brønnen mandag ettermiddag ble det observert indikasjoner på hydrokarboner i gropdannelsen.

Det var da man valgte å fly ut 33 personer fra plattformen til flotellet 'Safe Scandinavia' som et føre-var-tiltak.

Beredskapslinjene som ble mobilisert på land ble demobilisert mandag kveld.

Etter dette har Statoil gjennomført nye undersøkelser med en fjernstyrt undervannsbåt.

- Ingen av undersøkelsene har gitt indikasjoner på hydrokarboner, sier Heradstveit.

- Det er ingen nye bevegelser i massen, og det er tatt prøver, sier han videre og beskriver gropen som stabil.

- Kan dette ende med en lignende hendelse som for eksempel Gullfaks C i 2010?

- Det er ingenting som tilsier at dette ligner på tidligere hendelser, sier Heradstveit.

Les også:

Økt olje- og gassproduksjon på norsk sokkelNye 76 tas ut til eventuell oljestreik- Kan ikke se at regjeringen har grunnlag for å akseptere Utsira-kravetBellona krever Utsira-granskningAp avviser Utsira-kritikk: Ser ingen grunn til at utbyggingen blir utsatt- De fatter vedtak de ikke vet kostnaden av- Krever full elektrifisering av Utsira-høyden

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Bellona frykter utblåsing på Snorre B

 2. Betalt innhold

  Bellona frykter utblåsing på Snorre B-plattformen

 3. Betalt innhold

  Petroleumstilsynet venter på svar om Snorre

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Statoil evakuerte 33 fra Snorre B

 6. Betalt innhold

  Normal produksjon på Snorre B-plattformen