Tillitsvalgt om oljefusjon: – Forberedt på en krevende prosess

Fusjonen mellom Det norske oljeselskap og BP Norge kom uventet på de ansatte i de to selskapene.

SPENT: Hovedtillitsvalgt i BP Norge Ørjan Holstad synes fusjonen med Det norske oljeselskap er spennende og tviler på at de ansatte blir flyttet bort fra Stavanger.

Foto: HALLGEIR VÅGENES VG
 • Caroline Grundekjøn
 • Ingvild Sagmoen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Fredag morgen ble det kjent at Det norske oljeselskap, som Kjell Inge Røkkes Aker eier halvparten av, kjøper BPs norske virksomhet. Resultatet blir et helt nytt oljeselskap på norsk sokkel, Aker BP.

De ansatte ble informert om nyheten på et felles allmøte fredag formiddag.

– De ansatte har veldig mange spørsmål, og for mange var dette et sjokk, sier hovedtillitsvalgt i BP Norge Ørjan Holstad til E24.

–Vi har akkurat vært igjennom en nedbemanningsprosess og er inne i en periode der vi skulle sette organisasjonen. Nå vet vi ikke hva som vil skje fremover, legger han til.

Tviler på flytting

Holstad sier han synes fusjonen virker spennende, men understreker at organisasjonsstrukturen i det nye selskapet er ikke satt.

– Vi går inn i en fase nå der vi skal finne ut av ting sammen. Foreløpig vet vi veldig lite om hvordan resultatet vil se ut.

– Vi i Industri Energi vil jobbe for våre medlemmer og for å ivareta dem, sier han.

BP Norge har i dag hovedkontoret sitt i Stavanger, mens Det norske oljeselskap har hovedkontor i Trondheim. Det nye selskapets hovedkontor skal ligge på Fornebu.

Holstad er likevel ikke bekymret for at de ansatte skal bli tvunget til å flytte.

– Plasseringen av hovedkontoret er nok et forsøk fra selskapene på å møtes på nøytral grunn. Vi drifter feltene våre fra Stavanger, og det vil nok fortsette, sier han.

Les også

– Dette løser mange problemer samtidig

–Krevende prosess

Også i Det norske oljeselskap er de ansatte spent på fortsettelsen.

– Først og fremst er dette en fantastisk nyhet. Det gir mange ansatte fantastiske muligheter. Det blir et spennende selskap å jobbe videre i, sier tillitsvalgt for Tekna i Det norske oljeselskap Marius Aardal til E24.

– Samtidig er det jo to organisasjoner som skal slå seg sammen, og det kan bli overtallige. Vi er forberedt på at det kan bli en krevende prosess, men basert på tidligere prosesser som har blitt kjørt i selskapet, har jeg tro på at det skal bli en god prosess, sier han.

FLYTTES? Det norske oljeselskap har hovedkontoret sitt i Trondheim. Det nye selskapets hovedkontor vil ligge på Fornebu.

Foto: Det norske oljeselskap

Aardal ble informert om sammenslåingen i forkant av offentliggjøringen, og synes det er for tidlig å spekulere i hva konsekvensene vil bli.

Les også

Det norske og BP Norge slår seg sammen: Lager nytt oljeselskap på norsk sokkel

Leder i klubben for Det norske-ansatte i Industri Energi, Marius Eriksen, har en travel fredag, men skriver følgende i en sms til E24:

– Som fagforening ser vi frem mot å bli en del av et større oljeselskap og de mulighetene som vil by seg for våre medlemmer. Det norske har vært klare på sine vekstambisjoner, og dette passer veldig godt inn i den ambisjonen.

– Overraskende

Pressetalsmann i BP Norge, Jan Erik Geirmo, sier samtalene om sammenslåing har pågått over tid, men at nyheten var uventet.

– Det kom overraskende på oss, sier han til E24.

Geirmo understreker at det er for tidlig å si noe om konsekvensene for de ansatte.

– Alle ansatte blir med inn i det nye selskapet. Så får man avvente og se på når det nye selskapet får organisasjonsstrukturer og alt på plass, sier han.

Forventer kostnadskutt

Det nye selskapet vil ha et potensial til å nå en produksjon på over 250.000 fat per dag i 2023, mener Det norske oljeselskap.

Aker BP har som mål å etablere en effektiv forretningsmodell, understreker administrerende direktør i Det norske, Karl Johnny Hersvik.

– Vi vil implementere enkle prosesser i hele selskapet og skreddersy organisasjonsstrukturen med kompetanse fra begge organisasjoner. Vi forventer å realisere betydelige kostnadskutt og synergier som vil bli implementert i tett samarbeid med ansatte og leverandører, sier Hersvik.

Les også

Det norske og BP Norge slår seg sammen: Lager nytt oljeselskap på norsk sokkel

Les også

Oljeselskapet DEA halverer antall ansatte

Les også

Schlumberger avviser: Helge Lund blir ikke toppsjef

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap
 2. Aker
 3. BP

Flere artikler

 1. 12 må gå i Det norske

 2. Derfor er «alle» positive til ny oljegigant

 3. Det norske og BP Norge slår seg sammen: Lager nytt oljeselskap på norsk sokkel

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  BP flytter inn til Aker Solutions og sier opp flere ansatte

 6. – En milepæl i norsk olje- og gasshistorie