Ap-topp reagerer på Statoil-avsløring: – De begynner å undergrave sin egen fremtid

Arbeiderpartiet-topp mener Statoil bidrar til å sette oljenæringens fremtid i nord i spill ved å søke om mildere miljøkrav.

KREVER STANS: Arbeiderpartiets energi- og klimapolitiske talsmann, Terje Aasland, mener søknaden om lempede krav til å oppdage oljeutslipp må avvises av myndighetene. Plattformen som er avbildet er Troll C.

Øyvind Hagen / Vegard Wivestad Grøtt
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Min klare anbefaling er at man ikke må gi etter for slike krav.

Det sier nestlederen i Stortingets energi- og miljøkomité, Terje Aasland, til E24. Han er Arbeiderpartiets talsmann for olje- og miljøsaker.

Aasland reagerer på E24s avsløring av hvordan Statoil har søkt om å få lempet kravene til hvor raskt man må oppdage et oljeutslipp, fra dagens krav på 3 timer til 24 timer.

Søknaden gjelder alt annet enn de aller største utslippene og utblåsningene, men innebærer fortsatt at man i verste fall risikerer at mange hundre tusen liter olje kan lekke ut før noen oppdager det.

Søknaden kom i januar 2014, etter at Miljødirektoratet i april året før avdekket at Statoil på Troll-feltet ikke klarer å innfri kravet på tre timer.

En rapport fra DNV GL, som Statoil selv bestilte, påpekte manglende rutiner plattformene. Etter å ha vurdert en rekke mulige utslippsscenarioer konkluderte DNV blant annet slik:

«For en rekke av scenarioene kan ikke Statoil dokumentere at de selv er i stand til å detektere utslippene. Deteksjon vil sannsynligvis bli oppdaget innen 24 timer under normale forhold av tilfeldig forbipasserende trafikk»

Direktoratet har etter over halvannet år fortsatt ikke konkludert i saken.

Statoils direktør for sikkerhet og bærekraft på norsk sokkel, Øystein Håland, sa i et intervju med E24 om saken at Statoil har en «helt forsvarlig virksomhet» og at selskapet har kontroll. Han hevdet at historikken har vist at selskapet har klart å oppdage de utslippene som har skjedd innen få timer.

– Vil undergrave legitimiteten

Terje Aasland forteller at han og Arbeiderpartiet ikke kjente til avviket som er påvist på Troll og søknaden som Statoil har sendt inn.

– Når et oljeselskap på norsk sokkel, og ikke minst når det er Statoil, tilsynelatende ber om å bli fritatt fra de miljøkravene som er satt er det et veldig sterkt tegn på at de begynner å undergrave sin egen fremtid, sier Aasland.

Han mener saken er spesielt viktig i debatten om hvor langt vi skal la oljenæringen skal få ekspandere i Norge, blant annet nordover.

– Når det er så store meningsforskjeller og kontraster i debatten om oljevirksomhet i nord, så gir ikke denne saken akkurat gode argumenter for dem som ønsker at petroleumsnæringen skal få sjansen i nord. Vi ønsker jo at virksomheten skal skje under strenge og ansvarlige miljøkrav, sier Aasland og legger til:

– Det er forundringsverdig at Statoil ikke klarer å etterleve regelverket med de betingelsene de har fått på sokkelen.

Les også

Miljøorganisasjoner sterkt kritiske til Statoil-søknad: – Man beveger seg med rakettfart i feil retning

Han peker på at det i kortere perioder kan være greit å gi dispensasjoner hvis det er behov for det, men at det er svært «problematisk» å endre regelverket fordi Statoil ønsker det.

– Hvis Statoil får medhold vil det undergrave legitimiteten til norsk sokkel.

Aasland sier at han kan forstå at det tar tid å behandle en søknad, men at han håper direktoratet nå jobber så raskt de kan med å få en avklaring i saken.

– Hvis Statoil får ja til endre kravene, vil det endre Arbeiderpartiets syn på å utvide oljeaktiviteten i nordområdene?

– Jeg tror det vil påvirke alles syn. Hvis man ikke klarer å etterleve kravene som er satt, så sår man tvil om hvordan man skal håndtere en virksomhet i mer utsatte og sårbare områder i fremtiden. Jeg forventer at både direktoratet håndhever, og at Statoil og de andre selskapene på sokkelen etterlever de kravene som er satt.

Les også

– Vi har en helt forsvarlig virksomhet og vi har kontroll med det vi driver med

Stille fra regjeringen

Olje- og energiminister Tord Lien sa til E24 torsdag at han ikke kan gå inn på den spesifikke søknaden som Statoil har sendt. Han mener vi i Norge klarer å ha en forsvarlig oljevirksomhet:

– Jeg mener vi har all grunn til å være stolte av det vi har fått til på norsk sokkel. Vi har krav og regler som operatørene i all hovedsak etterlever på en god måte. I snart 50 år har vi klart å gjøre denne virksomheten bærekraftig uten signifikant påvirkning for miljøet rundt, sier Lien til E24.

I Miljøverndepartementet vil ingen i politisk ledelse uttale seg om saken eller Aaslands uttalelser, og man henviser til søknaden i direktoratet.

Det har ikke lykkes E24 å få en kommentar fra Høyres miljøpolitiske talsmann, Nikolai Astrup, fredag.

– Vi etterlever krav

– Jeg mener at en ikke kan komme utenom at Statoil gjennom 40 år på norsk sokkel har vist at vi har full prioritet på å ha trygge operasjoner av alle feltene og anlegg vi har ansvar for. Vi driver en forsvarlig virksomhet, og det er vår absolutt øverste prioritet også fremover, sier Morten Eek, Statoils pressetalsmann for drift- og leteaktiviteter på norsk sokkel, i en kommentar.

– Sikkerheten på norsk sokkel har aldri vært bedre enn nå. Det er konklusjonen fra den årlige myndighetskartleggingen av risikonivå i petroleumsvirksomheten, sier han og legger til at Statoils egne rapporter viser det samme.

Morten Eek, pressetalsmann i Statoil for drift- og leteaktiviteter på norsk sokkel.

Øyvind Hagen

– Vi må samtidig være ydmyke for at det ikke ligger en fremtidig garanti i allerede gode og oppnådde sikkerhetsresultater. Her må vi, som alle andre, jobbe like hardt hver dag for å bli bedre og holde den positive utviklingen videre. Men kunnskapen og erfaringene vi gjør, bygger vi systematisk inn i organisasjonen vår. Det er helt sentralt når hele industrien vår jobber med å bli mer effektiv, og samtidig forbereder seg for områder som gir mer krevende forhold.

Han viser til at selskapet har oppdaget akutte utslipp over en kubikkmeter med de metodene som er implementert i dag. Det inkluderer satellittovervåkning, trykkmålinger og observasjon fra områdeberedskapsfartøy og andre fartøy på feltene, fra helikopter og overvåkningsfly, i tillegg til manuell overvåkning.

– Vi etterlever krav, og så er utfordringen å dokumentere at krav kan etterleves under absolutt alle typer forhold eller scenarioer. Her har vi da et behov for å gå opp hva en skal legge til grunn som mulige løsninger som er teknisk mulige og gir den pålitelige effekten alle ønsker.

Les også

Statoil klarer ikke oppdage utslipp slik de skal: Har bedt myndighetene lempe på kravene

Les også

– Vi har en helt forsvarlig virksomhet og vi har kontroll

Les også

Miljødirektoratet kalte inn ekstern hjelp i Troll-saken: – Spørsmålet er hva som er godt nok

Les også

– Man beveger seg med rakettfart i feil retning

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Man beveger seg med rakettfart i feil retning

  2. – Vi har en helt forsvarlig virksomhet og vi har kontroll

  3. Statoil klarer ikke oppdage utslipp slik de skal: Har bedt myndighetene lempe på kravene

  4. Annonsørinnhold

  5. Vil revolusjonere oljenæringen med forsvarsteknologi

  6. Betalt innhold

    AP: – Departementet bruker fantastisk lang tid