Har kjempet for at Saudi-Arabias skal pumpe opp så mye olje som mulig. Nå er han landets nye energiminister

Texas-utdannet, på alle oljeanalytikeres liste - og med rykte for å være en av Saudi-Arabias dyktigste oljemenn. Dette vet vi om den nye energiministeren i verdens viktigste oljeland

NY ENERGIMINISTER: Khalid al-Falih (56) tar over den viktige rollen som energiminister hos Saudi-Arabia, verdens største oljeeksportør.

Hamad I Mohammed Reuters
 • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Etter mer enn 20 år i sjefsstolen var det lørdag slutt for Ali al-Naimi som energiminister i Saudi-Arabia.

80-åringen hadde frem til da styrt energidepartementet siden 1995. Khaled al-Falih (56) er mannen som overtar den viktige posisjonen hos verdens største oljeeksportør.

al-Falih har en lang CV med oljerelatert virksomhet i bagasjen. Han var toppsjef i Saudi Aramco, verdens største oljeselskap, fra 2009-2015, og begynte å jobbe for selskapet i 1979.
Hans forgjenger al-Naimi er kjent for å være en av nøkkelpersonene bak planen om å holde oljekranene på vidt gap ved Opec-møtet i november 2014.

Dette er blant de viktigste årsakene til det storstilte oljeprisfallet som kom i slutten av 2014 og i 2015.

Var helseminister

Etter hans periode som toppsjef i Aramco ble al-Falih i fjor utnevnt til helseminister i Saudi-Arabia. Ifølge Financial Times var det flere som på forhånd hadde tippet at han kom til å overta jobben som energiminister etter al-Naimi.

Ifølge Reuters er det ikke ventet at hans inntreden som energiminister vil føre til noen kursendring i landets oljepolitikk.

Les også

Slik skal Saudi-Arabia slutte å være et oljeland

– Oljepolitikken er ikke al Naimis personlige politikk, det er kongedømmets politikk, sier Richard Mallinson, senioranalytiker i Energy Aspects, til nyhetsbyrået.

(Saken fortsetter under bildet.)

MÅTTE GÅ: Den profilerte Ali al-Naimi.

Foto: Pat Sullivan Ap

– al-Falih ser ut til å ha et sterkt syn på at markedet trenger å balanseres gjennom lave oljepriser. alle uttalelsene om at Saudi-Arabia har kapasiteten og evnen til å vente på at markedet skal gjenopprettes, signaliserer at han er komfortabel med dagens politikk, sier Mallison.

Følges med haukeblikk

al-Falih skal være én av en håndfull Saudiarabiske oljeaktører som følges med haukeblikk av oljetradere og analytikere, når de vil skaffe seg innsikt i kongedømmets oljepolitikk.

Han er utdannet ingeniør ved Texas A & M-universitetet, og skal være en nær rådgiver til Saudi-Arabias prins Mohammed bin Salman.

Saudi-Arabia står midt i en krevende omstilling, og ønsker å gjøre seg uavhengig av sine massive oljeinntekter. al-Falih vil nå få en nøkkelrolle når en rekke varslede reformer skal iverksettes fremover.

Ifølge Financial Times har han tidligere argumentert for at lavkostprodusenter som Saudi-Arabia bør pumpe opp så mye olje som mulig. Tankegangen bak er at den dyre oljen, som amerikanske skiferolje, kun vil produseres når oljeprisen blir høy.

Saudi-Aramco har rykte på seg for å være den mest effektive delen av en ellers oppblåst offentlig sektor i oljenasjonen.

Og den tidligere toppsjefen skal visstnok ha et spesielt godt rykte, også sammenlignet med andre Aramco-topper, ifølge avisen.

Les også

– Har vært et nøkkelelement

Les også

Opec har ingen nye planer for frys av oljeproduksjonen:
– Det blir trolig ingen avtale

Les også

Oljeprisen mot største månedshopp på syv år

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Saudi-Arabia
 2. Opec
 3. Olje og gass

Flere artikler

 1. Saudi-Arabia bytter ut oljeministeren

 2. – Inn i aftenbønnen med ham…

 3. Disse fem sakene kan prege Opec-møtet torsdag

 4. – Saudi-Arabia treffer veggen om to til tre år

 5. Betalt innhold

  Saudi-Arabia kutter i oljeeksporten