Wintershall-avtalen i boks for Statoil

Statoils store omrokering på norsk sokkel er nå gjennomført.

OMDISPONERER: Statoil inngikk i fjor en avtale med tyske Wintershall om å selge en rekke lisenser mot å kjøpe seg opp i Edvard Grieg. Bildet er fra selskapets kontor på Fornebu utenfor Oslo.
Publisert:

Statoil og Wintershall har nå fullført den store transaksjonen der den norske oljegiganten solgte ut en rekke lisenser og sikret seg tilgang til Edvard Grieg.

Det kommer frem i en pressemelding fra Statoil.

Avtalen som ble inngått i oktober i fjor gir Statoil 1,45 milliarder dollar (snaue ni milliarder kroner) i vederlag fra det tyske olje- og gasselskapet.

Dette er transaksjonen:

  • Nedsalg av Gjøa (fra 20 til 5 prosent)
  • Nedsalg i Vega (fra 54 til 24 prosent)
  • Salg av Brage (fra 32,7 prosent)
  • Kjøp av Edvard Grieg (fra 0 til 15 prosent)

– Avtalen viser hvordan aktiv porteføljeforvaltning kan realisere verdier og gi muligheter for langsiktig vekst samtidig som vi styrker vår økonomiske fleksibilitet, sier Øystein Michelsen, Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon på norsk sokkel.

Statoil har ikke utelukket at de kan komme til å inngå flere lignende avtaler i tiden fremover, for å ytterligere optimalisere porteføljen på norsk sokkel.

Det er tyske Wintershall som skal ta over operatørskapet på Brage-feltet når Statoil selger seg helt ut. Ifølge Statoil er det ventet at operatørskapet skal overføres den 30. september, men selskapet åpner for å låne ut personell og å gi annen assistanse i forbindelse med overtagelsen i opp til 18 måneder utover 1. oktober.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER KARTET

Kartet viser de feltene og lisensene som inngår i avtalen mellom Statoil og Wintershall.

Skal holde produksjonsnivået

Gjennom oppkjøpet av Edvard Grieg har Statoil sikret seg nok en viktig posisjon på den såkalte Utsirahøyden, som har vist seg å inneholde enorme forekomster.

Produksjonsstart på Edvard Grieg er ventet i 2015. Det er Lundin som er operatør på feltet med en 50 prosents eierandel, mens Statoil og Wintershall med denne avtalen eier 15 prosent hver.

På Utsirahøyden finner vi i tillegg til Edvard Grieg- også Johan Sverdrup-, Gina Krog- (tidligere Dagny) og Ivar Aasen-feltene.

Statoil har et mål om å holde produksjonen på norsk sokkel på 1,4 millioner oljefatekvivalenter per dag i 2020. For å få til dette har selskapet blant annet satset tungt på å utvinne mer fra eksisterende felt, samt drive storstilt letevirksomhet i nye områder, og en rekke hurtigutbygginger.

I forbindelse med avtalen med tyskerne har de to selskapene inngått en intensjonsavtale om ytterligere samarbeid. Det skal handle om økt oljeutvinning og forskning på ukonvensjonelle forekomster av olje og gass.

Som en del av forskningsavtalen sikrer Statoil seg en 49 prosents andel av Wintershall-lisensene Rhineland og Ruhr i Tyskland. Wintershall har med denne avtalen blitt en av de ledende produsentene på norsk sokkel.

Les også

Ola Borten Moe støtter Statoils utflaggingStatoils utenlandske produksjon tar igjen den norskeStatoil skuffer stort i andre kvartal

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om