Statoil skal på skiferjakt i Russland

Men russerne beholder kontrollen i den nye samarbeidsavtalen.

BREDT SAMARBEID: Statoil og Rosneft har forsterket samarbeidet om leting både i Barentshavet og etter skifer i Russland. Her er Statoil-sjef Helge Lund (t.v.) avbildet med Russlands president Vladimir Putin (midten) og konsernsjef Igor Sechin i Rosneft i et arkivbilde fra mai 2012.

Yana Lapikova
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Statoil og det russiske energiselskapet Rosneft ble fredag enige om å opprette et nytt samarbeidsselskap (joint venture) for å lete etter olje og gass både til sjøs og til lands i Russland og Norge.

Det melder Statoil i en pressemelding. Avtalen som er inngått er en videreføring av et samarbeid som ble inngått mellom de to selskapene i mai i fjor.

Avtalen er bare en av en flom av avtaler som russiske Rosneft har annonsert fredag. Andre selskaper som har undertegnet avtaler med russerne er Exxon, ENI, CNPC (China National Petroleum Corporation), Marubeni, Novatek og Sodeco.

- Hjørnesteinen i samarbeidet

Samarbeidsselskapene som Rosneft og Statoil nå starter sammen skal lete etter ressurser både i Okhotsk-havet og Barentshavet. Statoil vil sitte på en tredjedel av eierandelen i selskapene, mens Rosneft sitter med resten.

- Samarbeidet om leting på sokkelen utgjør hjørnesteinen av det bredere samarbeidet mellom Statoil og Rosneft. Den samlede kompetansen til de to selskapene vil muliggjøre framtidig leting i uutforskede områder, og vi ser fram til å jobbe sammen på disse prosjektene, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en pressemelding.

Kashevarovsky-, Lisyansky- og Magadan-1-lisensene ligger i Okhotsk-havet nord for øya Sakhalin, og Perseevsky-lisensen ligger i det sentrale Barentshavet. Statoil skriver at lisensene omfatter seks letebrønner i perioden 2016 til 2021.

Det er Statoil som skal dekke letekostnadene frem til et eventuelt funn, hvor Rosneft da vil dekke sin del av regningen.

Når det gjelder lisensen på norsk side i Barentshavet vil selskapene starte en felles utforskning av disse områdene, som ligger nær Johan Castberg-feltet som Statoil nylig valgte å utsette.

Minoritetsandel

Statoil skal delta med en minoritetsandel i samarbeidet med Rosneft.

- Var det mulig, og vurderte dere å gå inn med majoritetsandel i noen av disse samarbeidsselskapene?

- Dette er jo veldig attraktive områder og vi er blant de selskapene som er valgt ut. Dette representerer en betydelig mulighet for oss, sier Bård Glad Pedersen, talsmann for Statoils internasjonale virksomhet.

- Dette er komplekse offshore-områder, som er Statoils kjernekompetanse, legger han til.

Det er enorme områder Statoil og Rosneft skal lete etter ressurser i. Leteområdene spenner seg over 100.000 kvadratkilometer, noe som ifølge Statoil tilsvarer 200 norske blokker.

Statoil har som strategi å komme inn på et så tidlig som mulig i stor skala i nye områder der potensialet er stort.

- Rosneft har et ønsket om å komme inn på norsk sokkel, og de har ønsket å invitere oss inn i Okhotsk-havet, sier Pedersen.

Skiferjakt

I tillegg har de to blitt enige om en intensjonsavtale for å lete etter skiferolje i Samara-regionen på fastlandet i Russland (se kart nedenfor).

I denne satsingen vil Statoil sitte med en eierandel på 49 prosent.

«I samsvar med avtalen vil Statoil bære kostnadene på opp til 60 millioner dollar for å gjennomføre pilotprogrammet, og bidra med teknologi og kompetanse innenfor utvinning av vanskelig utvinnbare ressurser», skriver Statoil.

Opprinnelig skulle Statoil og Rosneft samarbeide om å utforske et annet felt med mulige skiferressurser i nærheten av Stavropol-området. Dette ble imidlertid droppet.

- Vi har gjort noen tekniske vurderinger i Stavropol-området, og har besluttet å starte leting i Samara-regionen, som vi mener har større potensiale, sier Bård Glad Pedersen i Statoil.

ARTIKKELEN FORTSETTER UNDER KARTET

En oversikt over Statoils aktiviteter i Russland og Barentshavet. I Samara-regionen skal Statoil og Rosneft lete etter skiferolje.

Drar nytte av USA-satsing

Pedersen forteller at Statoil også vil kunne dra nytte av selskapets erfaringer fra skifersatsingen i Amerika når de nå skal lete etter skiferolje i Russland.

- Vi har bygd kunnskap og erfaringer ved å gradvis bygge ut en portefølje i USA, og vi er nå posisjonert i noen av de mest attraktive områdene der, sier Pedersen og legger til at Statoil er inne som operatør i alle skiferområdene de er engasjert i USA.

Statoil annonserte nylig at de har overtatt operatøransvaret for flere letelisenser i et skiferområdet i Australia.

- Vi bruker kompetansen for å gå inn i letevirksomhet både i Russland og Australia.

- Det er usikkert om vi vil finne drivverdige funn, men vi ser et stort geologisk potensiale for skifer i Russland.

Les også


Her er Statoils gassmotorvei
Statoil fant olje utenfor Canada
Oljebransjen varsler rekordhøyt investeringsnivå

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Rosneft
 3. Russland

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Letesamarbeidet går fremover

 2. Betalt innhold

  Sanksjonar mot Russland kan ramme Statoil-satsing

 3. Statoil-sjefen: - Ikke engang et grensetilfelle

 4. Annonsørinnhold

 5. Statoil fortsetter Russland-samarbeid

 6. – Vi har fornyet tro på Barentshavet