- Skaden av den amerikanske tørken er forbigående

Tørken i USA har ført til solid oppgang i prisen på soyabønner og mais. Men drivstoffprisene er sørger for den verste krisen i Afrika, mener Verdens matvareprogram.

INGEN AKUTT KRISE: Verdens matvareprogram sier at rekordnivåene på kornpriser foreløpig ikke har fått konsekvenser for tilgangen på matvarer i Afrika. Her er en ekspeditrise på et vegetarmarked i Nairobi, Kenya i mai 2012.
Publisert: Publisert:

I 2007-2008 førte prisene på råvarer til hungersnød og opprør i over 30 land, skriver Financial Times.

De siste ukene har prisene på soyabønner og mais overgått nivåene fra 2008 og mange har begynt å spørre seg om vi står ovenfor en ny matkrise.

LES OGSÅ: Hetebølge presser kornpriser til værs

Krisen i det amerikanske landbruket ser likevel ikke ut til å ha nådd Afrika.

- Effekten av tørken i USA er et problem for fremtiden, og har ikke direkte konsekvenser for tilgangen på råvarer her i Afrika nå, sier talskvinne Challiss McDonough i Verdens matvareprogram (WFP) til E24 på telefonen fra Nairobi i Kenya.

McDonough er talsperson for WFP i Øst-, Sentral- og Sør-Afrika.

Matprisen har falt

- I omtrent alle afrikanske land har faktisk matprisen falt de siste månedene, sier hun.

Den såkalte Cereal Price Index (CPI) har ifølge WFP falt med 15 prosent i andre kvartal sammenlignet med kvartalet i fjor.

Indeksen er en samleindeks som tar et vektet gjennomsnitt av prisene for blant annet havre, mais og flere andre kornsorter.

CPI'en falt også med 10 prosent fra første kvartal.

- Men denne nedadgående trenden vil jo ikke holde seg om den alvorlige tørken i USA fortsetter, sier hun.

Problematiske drivstoffpriser

En del av jobben til WFP går på å overvåke prisene i de afrikanske landene. I tillegg transporterer de varer ut til folk i de forskjellige landsbyene, og sier at drivstoffprisene er en av de største bekymringene for tiden.

PROBLEM FOR FREMTIDEN: Challiss McDonough i Verdens matvareprogram mener stigende drivstoffpriser er viktigere enn matvareprisene akkurat nå.

- Høye drivstoffpriser rammer først og fremst bøndene som er avhengig av drivstoff til forskjellige kjøretøy. I tillegg rammer det oss siden vi bruker lastebiler til å transportere ut forsyninger med mat, sier hun.

Steg med 168 prosent

Med høye drivstoffpriser kan Verdens matvareprogram transportere ut færre varer til befolkningen.

Situasjonen er mest dramatisk i Sør-Sudan der drivstoffprisene har steget med 168 prosent siden andre kvartal i 2011. Grunnen til prisstigningen skal være problemer med import av diesel på grunn av konflikten med Sudan.

LES OGSÅ: Hevder Sudan bombet oljefelt i Sør-Sudan

I tillegg har drivstoffprisene steget med 36 prosent i Nepal og Sudan med 17 prosent.

Fortsatt høy matpris

Den høye drivstoffprisen bidrar til å holde den reelle matprisen i flere afrikanske land svært høy.

Sammenlignet med årene før og justert for sesongvariasjoner er matprisen fortsatt alvorlig høy i 48 av de 53 landene der informasjonen er tilgjengelig.

- Tørken er forbigående

Investor Peter Warren forteller at mais er en mindre innsatsfaktor når det gjelder næring og sult ettersom mye av den benyttes til dyrefôr og biodrivstoff.

Han tror derfor den amerikanske hetebølgen vil få små konsekvenser for matprisene siden mye tyder på at ris i stor grad vil kunne kompensere for mangel på andre varer. Ifølge Warren har prisen på ris steget med kun 11 prosent, og det er fortsatt god tilgang til råvaren.

I tillegg sier han at bønder den siste tiden har blitt villigere til å selge råvarene de ennå ikke har, for så å kjøpe tilbake salgskontraktene senere. Bøndene tror derfor at prisene skal ned.

PÅ INGEN MÅTE DRAMATISK: Investor Peter Warren mener tørken det amerikanske landbruket er forbigående.

«Ser man på hvete så har prisen for levering om ett år kun steget sju prosent. Dette er på ingen måte dramatisk og indikerer at markedet er av den oppfatningen at skadene ved den pågående tørken er forbigående», skriver Warren i en melding til E24.

LES OGSÅ: Warren: - Vanskelig å skylde på annet enn været

Én dollar om dagen

McDonough mener det er vanskelig å si hvordan hetebølgen vil påvirke matpriser i Afrika neste år, men presiserer at de fattigste familiene ikke har mye å gå på.

Hun forteller at problemet i de fattigste landene er at de i utgangspunktet har rundt én dollar år bruke på mat om dagen. Så forholdene er i utgangspunktet svært vanskelige.

I tillegg bruker disse familiene mellom 60 og 80 prosent av inntektene sine på mat.

- Når matprisene dobles eller tredobles, så får jo dette store konsekvenser, sier hun.

Lokale avlingsvariasjoner viktigst

Professor Ole Gjølberg ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap forteller at mange av de fattige landene i Afrika ikke er en del av det internasjonale kornmarkedet i det hele tatt.

«I disse landene er det de lokale avlingsvariasjonene som betyr noe. I mange afrikanske land svinger således maisprisen mye mer enn på børsen i Chicago, og prisen er ofte vesentlig høyere enn den internasjonale prisen», skriver Gjølberg i en mail.

Ber om regn

Flere av de amerikanske bøndene hadde troen på lovende avlinger som følge av en tidlig vår, men står nå ovenfor den verste tørken siden 1956, skriver The Telegraph.

Den amerikanske landbruksministeren Tom Vilsack sier han ber en ekstra bønn for regn hver eneste dag.

- Om jeg hadde kunnet noen regnbønn eller regndans, skulle jeg gjort det, sier han ifølge The Telegraph.

Blir ikke bønnhørt

Men ifølge meteorolog Beate Tveita ved StormGeo er det lite som tyder på at ministerens bønner vil bli hørt.

Ifølge henne er det ingen tegn til nedbør i det hele tatt i statene Iowa, Nebraska, Ohio og resten av midtvesten der hetebølgen herjer som verst.

- Det ligger et høytrykk vest for USA og det ser ikke ut til å bli noen store forandringer fra dagens vær i de neste dagene. Det skal nok bli veldig tørt fremover, sier hun til E24.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no