Amerikanske sanksjoner mot Venezuela kan være godt nytt for Iran

For å hindre høyere oljepris kan USA bli nødt til å forlenge fritaket for sanksjoner for land som importerer iransk olje, tror ekspert.

KAN VINNE PÅ DET: Dårlig nytt for Venezuela kan være godt oljenytt for Iran. Her fra al-Basra oljeterminal i Persiabukta.
 • Andrea Sørøy
Publisert: Publisert:

De amerikanske sanksjonene rettet mot oljeindustrien i Venezuela kan komplisere forsøkene på å stanse all eksport av olje fra Iran, skriver The Wall Street Journal.

Til avisen sier Sara Vakhshouri, sjef i det Washington-baserte konsulentselskapet SVB Energy International, at hun venter at USA vil akseptere eksport fra Iran også etter april, dette for å unngå at oljeprisen skyter i været.

– Sanksjonene mot Venezuela og et strammere marked for tungolje vil føre til en ny runde med fritak for land som importerer iransk olje, sier hun.

Trump-administrasjonens gjeninnførte i starten av november sanksjoner rettet mot iransk oljeeksport, men Irans åtte største kunder fikk fortsette å kjøpe olje fra landet i seks måneder.

Les også: (+) Oljefunnet som gjorde mygger til giganter

Flere ganger i fjor klaget den amerikanske presidenten over at oljeprisen var for høy, og blant andre Saudi-Arabia økte produksjonen gjennom høsten i påvente av bortfall av iransk olje. Resultatet av at Iran-sanksjonene ikke ble så omfattende som ventet, ble for mye olje i markedet og et kraftig oljeprisfall.

Til tross for sanksjonene mot Venezuela står amerikanerne fast ved målet om å redusere Irans eksport til null, sier en representant for det amerikanske utenriksdepartementet til avisen.

Les også

Analytiker venter halvering av Venezuelas oljeproduksjon

Et godt stykke til smertegrensen

Ifølge Vakhshouri var Irans oljeeksport på 1,1 millioner fat per dag i januar, ned fra 2,3 millioner fat per dag i januar i fjor.

Det statlige oljeselskapet National Iranian Oil, som står for store deler av Irans inntekter har ifølge amerikanerne gjeld på nærmere 50 milliarder dollar, og en tidligere rådgiver til Iranske myndigheter påpeker overfor avisen at det gir renteutgifter på to millioner dollar per år. Penger som da ikke kan bli investert i fremtidig produksjon i landet.

Det er dog fortsatt et stykke ned til smertegrensen for Irans økonomi. Da må eksporten falle med ytterligere 45 prosent, eller mellom 500.000 og 600.000 fat per dag, skriver avisen.

Les også

USA sanksjonerer Venezuelas statlige oljeselskap

Dyrere alternativer

For å erstatte oljen fra Venezuela må de amerikanske raffineriene betale en mer for olje fra alternative produsenter, en kostnadsøkning som vil falle på sluttforbrukeren, ifølge en rapport fra Rystad Energy.

Prisen for olje fra Oriente-regionen i Ecuador og Mars-plattformen i Mexicogolfen steg med henholdsvis 7,5 og 6,4 prosent i januar, ifølge OPEC. Til sammenligning har prisen på Brent fra Nordsjøen, og amerikansk lettolje steget med om lag fire prosent i samme periode.

I desember ble Saudi-Arabia og OPEC enige om å kutte produksjonen. Ifølge den månedlige oppdateringen fra OPEC, reduserte Saudi-Arabia produksjonen med 350.000 fat per dag i januar, hvilket bidro til å kutte oljekartellets totale produksjon med 797.000 fat per dag.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. USA
 3. Iran
 4. Venezuela

Flere artikler

 1. – Opec kommer sannsynligvis til å kollapse

 2. Donald Trump vil fjerne iransk olje fra markedet: Kan bli underskudd av olje

 3. Betalt innhold

  Donald Trumps drøm om billig olje er fortsatt innen rekkevidde

 4. Oljeprisen nær 70 dollar fatet: – Sannsynlig at prisen vil gå enda høyere

 5. Betalt innhold

  Oljeprisen på tur oppover