Tilsyn pålegger Equinor å fikse Martin Linge-avvik

Petroleumstilsynet gir pålegg til Equinor om å fikse avvik innen løfteutstyr på Martin Linge A-plattformen, etter å ha avdekket at selskapet ikke hadde korrigert avvik som tilsynet påpekte i fjor sommer.

Martin Linge A-innretningen ved kai på Rosenberg Verft i Stavanger i april 2018.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Det skjer etter et tilsyn mellom 21. januar og 24. januar i år, hvor Ptil så nærmere på Equinors materialhåndtering og styring av arbeidsmiljøet under ferdigstillelsen av Martin Linge A-innretningen i Nordsjøen.

Ifølge tilsynet hadde ikke operatøren av løfteutstyret på innretningen nødvendig opplæring på kontroll og vedlikehold av ståltau, og selskapet kunne heller ikke vise til noe system for kontroll og vedlikehold av ståltau på kranene.

Tilsynet påpekte de samme forholdene allerede etter et tilsyn 4.–5. juni i fjor, men Equinor fikk likevel samtykke til å ta i bruk Martin Linge A i fjor sommer, med en forutsetning om at avvikene som var blitt påpekt ville bli fikset. Equinor ga da skriftlig bekreftelse til Ptil om at avvikene ville bli ordnet før innretningen ble tatt i bruk, ifølge Ptil.

«Tross denne bekreftelsen viser det seg nå at Equinor ikke har korrigert avvikene, og at forutsetningen i samtykket er brutt», skriver Petroleumstilsynet.

Martin Linge blir enda dyrere og utsatt – igjen

Dødsulykke og overskridelser

Martin Linge-feltet har opplevd mye motgang, der den mest alvorlige hendelsen er kranvelten for to år siden som drepte seks mennesker på Geoje-verftet i Sør-Korea. Før det hadde tilsynet også gitt pålegg til daværende operatør Total etter å ha påpekt en rekke mangler under inspeksjon under byggingen i Korea, hvor blant annet viktig utstyr ble utsatt for støv og vann.

Utbyggingen har opplevd utsettelser og store overskridelser, og prisen er nå 47,1 milliarder, opp fra et opprinnelig anslag på 29,2 milliarder. Equinor overtok operatørskapet og Totals eierandel i feltet i mars 2018.

Petroleumstilsynet gir nå Equinor en frist til 8. mars med å etterkomme pålegget.

– Vi gjorde forbedringer etter tilsynet i sommer, og vi tar til etterretning at Petroleumstilsynet mener at de tiltakene ikke er tilstrekkelige. Vi skal selvsagt gjøre ytterligere tiltak for å lukke pålegget innen fristen, sier Equinor-talsmann Eskil Eriksen til E24.

– Vi er opptatt av at vi skal ha systemene på plass. Vi har samme mål som Petroleumstilsynet om å starte Martin Linge som en trygg arbeidsplass og skal sørge for tilstrekkelige tiltak innen fristen, sier han.

Martin Linge-feltet forsinket til 2019

– Viktig for sikkerheten

Equinor skal ifølge tilsynet «gjennomgå systemer for oppfølging og bruk av løfteutstyr på innretninger, blant annet
lokale prosedyrer og nødvendig kompetanse for personell som bruker slikt utstyr.» I tillegg skal selskapet gjennomføre de tiltakene som er nødvendige for å korrigere avvikene.

– Avvikene gjelder prosedyrer for kran- og løfteoperasjoner og opplæring. Vi vurderer det som viktig for sikkerheten at dette er på plass, sier tilsynsdirektør Ingvill H. Foss i Petroleumstilsynet.

Modulene på Martin Linge-plattformen ble satt sammen i juli i fjor, og rundt 2.000 personer fordelt på tre skift jobber med å ferdigstille feltet, som etter planen skal produsere fra første kvartal 2020.

– Vi tok over som operatør i mars 2018, og brukte tid på å få oversikt over prosjektet og legge en plan for trygg oppstart innen første kvartal 2020. Vi jobber systematisk for det. Vårt mål er at vi skal starte opp en trygg Martin Linge-plattform, og at vi jobber sikkert i den avsluttende fasen, sier Eriksen.

Martin Linge er 70 prosent eid av Equinor og 30 prosent eid av statlige Petoro.

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ptil pålegger Equinor å fikse avvik på Martin Linge-plattformen

 2. Tilsyn fant «alvorlige brudd» etter Melkøya-brann

 3. Betalt innhold

  Ptil: – Nødvendig å følge Martin Linge tett framover

 4. Annonsørinnhold

 5. Petroleumstilsynet har funnet flere regelbrudd på Seadrill-rigg

 6. Krever ekstern oljegransking etter Melkøya