Aker og Kjell Inge Røkke

Akers oljeprosjekt i Ghana kan få grønt lys neste år: – Balanseprisen er blant de mest attraktive i bransjen

Kjell Inge Røkke og Aker har i over et tiår hatt en drøm om det svarte gull i Ghana. Coronapandemien satte en bremsekloss på fremdriften, men neste år kan prosjektet nå en viktig milepæl.

En illustrasjon av Pecan-feltet til Aker Energy utenfor kysten av Ghana

Aker Energy
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Det er gått ti år siden Kjell Inge Røkkes industrikonsern Aker regelrett ble kastet ut av Ghana, men det betød ikke at man ga opp. I 2018 satte man i gang på nytt.

Røkke satt selv som eier i det som kalles AGM-blokken, men for to år siden gikk Aker og Røkke sammen i det nyetablerte selskapet Aker Energy og fikk tak i Pecan-funnet. Det skjedde gjennom en avtale der Aker Energy kjøpte oljeselskapet Hess’ eierandel i Pecan.

I mars ble det klart at fallet i oljeprisen og frykt for leveransestopp sørget for at Pecan-prosjektet ble lagt på is.

I tredje kvartal ble også privatflyet «Ghana-ekspressen» solgt, som ga 175 millioner i kassen til Aker, ti millioner mindre enn flyet ble kjøpt for i 2018.

Aker Energy reduserte i våres bemanningen betydelig, men et lite team jobber fortsatt videre for å moden frem prosjektet.

– Det jobbes videre med å kvalitetssikre og få på plass detaljene i et utbyggingskonsept som vil utgjøre et grunnlaget for en utbyggingsplan og investeringsbeslutning, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker til E24.

Aker la torsdag frem resultatene for tredje kvartal, der det blant annet kom frem at selskapet nå skal betale mer utbytte.

– Når kan en investeringsbeslutning skje? 

– Den jobben som nå gjøres vil legge grunnlaget for en investeringsbeslutning neste år, men så vil markedet og andre faktorer avgjøre når vi faktisk tar en beslutning, sier Eriksen.

PS! Det er Håvard Garseth som leder Aker Energy, og han er den tredje sjefen selskapet har hatt det siste året.

Les også

Verdiene til Kjell Inge Røkkes Aker falt til 31 milliarder

Har troen på olje

Selv om Aker i år har satset tungt på den grønne bølgen, blant annet gjennom å skille ut og børsnoterte Aker Offshore Wind og Aker Carbon Capture, så er 57 prosent av investeringene knyttet til olje og gass.

I selskapets prognose er man tydelig på at man fortsatt har troen på olje fremover, selv om coronapandemien har ført til et kraftig aktivitetsfall i verdensøkonomien og et påfølgende fall i oljeforbruket.

«Fremtidig etterspørselsvekst etter olje er ventet å bli støttet av en fortsatt pågående megatrend med befolkningsvekst, en voksende middelklasse og urbanisering, særlig i Asia», skriver selskapet.

Samtidig som man forventer en oppgang i forbruket så tror Aker også at produksjonen ikke vil ta helt av, og at den vil bli holdt igjen av noen viktige faktorer:

 • Opec-landenes produksjonsbegrensninger
 • «Inadekvat» investering fra oljeselskapenes side
 • En tilstramming av de finansielle vilkårene for den amerikanske skiferindustrien
 • Økende kapitalkostnader for oljeindustrien «vil trolig støtte oljeprisen de kommende årene»

«Det er viktig å understreke at to tredjedeler av de nye feltene som har blitt satt i produksjon gjennom det siste tiåret har vært nødvendige for å motveie det naturlige fallet i aldrende felt. Bare en tredjedel har dekket etterspørselsveksten», skriver Aker.

– Gitt disse forutsetningene, er det nå dere burde kjøre på med Ghana-prosjektet, også siden den nå er tilgjengelig kapasitet i leverandørindustrien? 

– Det er et av flere hensyn. Et annet moment er at det underinvesteres i olje og gass i dag på en måte som øker risikoen for at vi om noen år får en annen ubalanse i markedet med knapphet på tilbudssiden, sier Eriksen.

Han forventer altså at dagens overskudd av olje og lave priser kan snu til det motsatte. 

– Dette er en sammensatt vurdering. For oss er det aller viktigste å gjøre prosjektene mest mulig lønnsomme og robuste. Ledelsen i Aker Energy har gjort en stor og god jobb med å få ned investeringskostnaden, sier Eriksen og fortsetter:

– Vi har nå en balansepris i prosjektet som er blant de aller mest attraktive i bransjen, ikke bare i vår portefølje, fortsetter han.

Les på E24+

Kjell Inge Røkkes Aker har solgt «Ghana-expressen»

Milliardbeløp trengs for å bygge ut

Hvordan Aker ser for seg å finansiere en eventuell utbygging av Pecan-funnet er ikke avklart ennå, men både ulike samarbeidsmodeller og en børsnotering har vært nevnt som mulige alternativer.

I mars i fjor skisserte Aker Energy en estimert utbyggingskostnad på rundt 4,4 milliarder dollar, tilsvarende 41,4 milliarder kroner med dagens kurs, men målet er altså at denne summen skal ned.

I november i fjor ble det klart at Aker Energy la om strategien og skulle gå for et enklere konsept med utbygging fordelt i faser, blant annet fordi myndighetenes godkjenning av prosjektet dro ut i tid.

I mai, etter at prosjektet var lagt på is, skrev E24 om at Aker og Røkke til sammen hadde investert 1,9 milliarder kroner i Aker Energy.

Aker andel av dette var 957 millioner kroner, og torsdag opplyser Aker at det ikke er investert noe mer av betydning siden den gang.

Aker gjentok torsdag planen om at man planlegger å bygge ut Pecan i flere faser, med flere produksjonsskip (FPSO) og at man planlegger å skaffe brukte FPSOer fremfor å bestille nytt.

Som E24/Aftenposten skriver torsdag så har Røkke privat i tillegg satset 1,8 milliarder kroner på sitt oljeselskap TRG Energy, som sitter med eierandelen i AGM-blokken. Skal det bores mer i AGM trengs det også mer penger:

«Selskapet er avhengig av tilførsel av ytterligere kapital for å finansiere oljeaktiviteten i Ghana», heter det i årsberetningen til styret i TRG Energy.

Les også

Røkke må pumpe mer friske penger ned til sitt private afrikanske oljeeventyr

Les også

Kjell Inge Røkkes Ocean Yield tar milliardnedskrivninger

Les også

Røkke og Aker er på sin tredje Ghana-sjef: Investerte 1,9 milliarder før det var stopp

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker og Kjell Inge Røkke
 2. Ghana
 3. Kjell Inge Røkke
 4. Aker
 5. Aker ASA
 6. Aker Energy
 7. TRG

Flere artikler

 1. Må pumpe flere milliarder ned til Afrika

 2. Betalt innhold

  Flyet fraktet Røkkes ingeniører til Afrika. Nå er «Ghana-expressen» solgt.

 3. LO-forbundet Industri Energi saksøker Aker BP: – Dette er et grovt avtalebrudd

 4. Rekordoppgang i verdiene til Røkkes Aker: Hentet inn alt det tapte i 2020

 5. Røkke inntar Pareto-konferansen: – Aker BP vil være en tredjedel av BP i 2030. Hvem hadde trodd det