Lundin-sjefen om nullutslipp-olje: – Vanskelig for å ta kritikken inn over meg

Med en oljepris på vei mot gamle høyder og statlig krisepakke vil Lundin-sjef Kristin Færøvik få fart på flere utbygginger. Hun håper «karbonnøytral olje» kan hjelpe til i klimakampen.

Administrerende direktør Kristin Færøvik i Lundin Norway besøkte Worley Rosenberg for å markere at jobben med å gjøre Edvard Grieg-plattformen i Nordsjøen klar for olje fra flere felt er ferdig. Der traff hun driftssjef Johan Mæhle, til venstre, og markedssjef Ivar Sløveren.
 • Erlend Skarsaune (Stavanger Aftenblad)
Publisert: Publisert:

Siste dag i juni går hun igjen inn portene på Rosenberg-verftet i Stavanger. Lundin-sjef Kristin Færøvik kan smile fornøyd.

Hun var her også i oktober 2018, da Rosenberg fikk oppdraget med å gjøre Edvard Grieg-plattformen midt i Nordsjøen klar for å ta imot olje fra to nye felt – Solveig og Rolvsnes.

Produksjonen begynner over sommeren. Tidspunktet ser veldig gunstig ut.

Mye har skjedd siden Færøvik var her i 2018. Lite visste hun og oljebransjen, som hadde begynt å komme seg igjen etter oljeprissmellen i 2014, at en ny krise skulle treffe dem i mars 2020. Prisen for ett fat nordsjøolje var i en periode under 20 dollar.

Nå har oljeprisen passert 70 dollar. Samtidig er kronekursen betydelig svakere enn da oljebransjen for snart ti år siden ble vant med at ett fat kostet over 100 dollar.

 • Nå koster ett fat olje rundt 620 kroner.
 • I 2012 – da oljeprisen en periode lå over 120 dollar – var snittprisen for ett fat rundt 650 kroner.
 • Siden har oljeselskapene kuttet utgiftene betydelig og tjener penger på langt lavere oljepris enn i 2012.
 • Lundin tjener penger på Solveig-feltet selv med en oljepris på under 30 dollar.
 • Selskapet har solgt sine første fat med såkalt karbonnøytral olje.

Så når Færøvik denne siste dagen i juni igjen besøker verftet – hvor hun var sjef før hun begynte i Lundin – er hun ikke bare fornøyd med at Rosenberg er ferdig med sin del av jobben.

Hun kan også se fram til at situasjonen for oljeselskapet er langt lysere enn på lenge. Økt produksjon med olje fra Solveig og Rolvsnes vil styrke resultatene fra Lundin ytterligere – selskapet har tidligere i år rapportert sitt beste kvartal noensinne.

– Med disse to nye feltene markeres et nytt kapittel i revitaliseringen av Utsirahøyden. Samtidig tror ikke vi at disse to funnene er de siste som vil kobles på Edvard Grieg-plattformen. Å koble nye funn på installasjoner som allerede finnes, er lønnsomt, sier Færøvik vil Aftenbladet.

Kristin Færøvik er godt kjent på Rosenberg. Hun var administrerende direktør på verftet før hun begynte i Lundin Norge.
Les også

SV og Frp vil ha flere prosjekter innom Stortinget: Vil stramme inn på olje og elektrifisering

Lundin klar for mer

Mens Technip FMC har hatt jobben med å lage de installasjonene som skal ned på havbunnen, har Rosenberg altså gjort Edvard Grieg-plattformen klar for å ta imot mer olje.

 • Utsirahøyden i Nordsjøen, vest for Stavanger, er et av de områdene hvor oljeselskapene tidligere har lett mest etter olje og gass. Samtidig er dette området med de største funnene de siste tiårene, med Johan Sverdrup-feltet som det største.
 • Solveig-feltet ble funnet i 2013 og er beregnet å ha rundt 57 millioner fat olje. En videre utbygging av feltet skal vurderes etter at produksjonen er i gang.
 • For Rolvsnes-feltet er det nå snakk om en utvidet prøveproduksjon. Reservoaret består av grunnfjell, som ingen har produsert olje og gass fra på norsk sokkel tidligere. Med gode resultater vil en ytterligere utbygging vurderes – med fortsatt bruk av Edvard Grieg-plattformen.
 • Edvard Grieg-plattformen startet produksjonen i 2015, og var da første gang Lundin fikk ansvaret for produksjon på norsk sokkel.

For at neste steg i utbygging av Solveig og Rolvsnes skal nyte godt av krisepakken Stortinget vedtok for oljeselskapene i fjor, med ulike skattemessige tilpasninger, må Lundin levere inn planene for utbygging og drift før 2022 er over.

Lundin-sjef Færøvik lover at de vil jobbe raskt.

– Med gode erfaringer fra de prosjektene som pågår nå, skal vi komme fort i gang med neste fase. Mye arbeid er gjort allerede, særlig på plattformen, og også mye av infrastrukturen er på plass for en videre utbygging, sier hun.

Les også

MDG om skattepakken til oljeindustrien: – Et historisk feilsteg i norsk politikk

Levert på tid og kost

Totalt har Rosenberg levert 250.000 arbeidstimer på prosjektet. Færøvik påpeker at arbeidet har skjedd uten alvorlige hendelser, på en plattform i full drift og med tidvis strenge smitteverntiltak på grunn av koronapandemien.

Edvard Grieg-feltet rapporterte en såkalt driftsregularitet – altså hvor mye av tiden plattformen er i drift – på 99 prosent i første kvartal.

– Sånn blir det når flinke folk jobber på et godt anlegg. Vi har planlagt godt, og når det oppstår noe som ikke er planlagt, klarer vi å håndtere det fort så plattformen kan komme tilbake i full drift, sier Færøvik.

Hos Rosenberg har jobben med å oppgradere Edvard Grieg-plattformen vært veldig viktig, forteller markedsdirektør Ivar Sløveren. Ikke bare kunne de rekruttere en rekke nye ansatte etter at kontrakten ble undertegnet i 2018 – men verftet fikk også en ny kunde.

– Med Lundin fikk vi mulighet til å utvikle gode relasjoner med et nytt oljeselskap. De har vært veldig profesjonelle, de vet hva de vil ha, jobber effektivt og målrettet. Derfor er prosjektet blitt levert på avtalt kostnad og tid, sier han.

De siste årene har flere oljeprosjekt bygget i utlandet kommet til Norge med betydelige mangler – og Rosenberg har fått omfattende oppdrag med å ordne opp i feilene. Sløveren mener at norsk leverandørindustri konkurranseevne ligger i å levere i tide, med riktig kvalitet og til avtalt pris – og at dette er viktig, for ellers vil hele bransjen være eksponert for kritikk.

På Lundin-jobben har Rosenberg både gjort selve planleggingen med egne ingeniører, produsert deler på eget verft og installert resultatet på plattformen.

– Slike oppdrag, hvor vi leverer alt fra egen organisasjon, er vår kjerneaktivitet. Da kjennes det godt at vi kan vise at vi får det til. Med pandemien har prosjektet vært krevende, men våre ansatte har levert en formidabel innsats.

Den grønne kritikken

Lundin-sjef Kristin Færøvik er svært komfortabel med utviklingen i oljeprisen – og mener at selskapet er i en god posisjon for flere investeringer framover. Samtidig advarer hun mot at økt prispress ødelegger for konkurransekraften.

For hun tror på framtidig produksjon av olje og gass – samtidig som hun er opptatt av å ta klimakrisen på alvor.

Lundin-sjefen påpeker at de trolig ligger lengst fram av alle oljeselskap i produksjonen av olje og gass med så lave utslipp som mulig.

Selskapet har som mål å levere klimanøytral oljeproduksjon innen 2025. Her er fullelektrifisering av Edvard Grieg-plattformen sentral. Men Lundin har allerede i vår markert seg med å selge såkalt karbonnøytral olje fra feltet – sertifisert av en uavhengig leverandør.

Her er det da snakk om utslipp forbundet med leting, utbygging og produksjon av olje – ikke selve bruken.

Foruten bruk av strøm fra land for å drive plattformer framfor bruk av gassturbiner, har Lundin investert både i vannkraft og vindkraft for å tilføre markedet like mye fornybar energi som selskapet selv bruker, forteller Færøvik.

– Restutslippene kompenserer vi så for med fysiske tiltak som for eksempel å plante trær.

– Dere har fått kritikk for å selge karbonnøytral olje?

– Så lenge vi har konkrete tiltak for å ta ned våre utslipp, har jeg vanskelig for å ta kritikken inn over meg. Med sertifikatene kan vi faktisk dokumentere våre utslipp og hva vi gjør med dem. Jeg tror slike ordninger kan drive etterspørselen etter den oljen med lavest utslipp, og det vil være et bidrag i riktig retning.

– Så ikke grønnvasking?

– Jeg vet at våre tiltak er mer enn symbolikk. De har faktisk effekt og gjør at utslippene går ned, sier Færøvik.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Technip FMC
 2. Lundin
 3. Rosenberg
 4. AftenbladetE24

Flere artikler

 1. Lundins Alta-funn rekker ikke «skattefristen»: Satser stort på Edvard Grieg-området

 2. Nå er alt klart for oppstart av Solveig-feltet

 3. Olje fra dette feltet selges som karbonnøytral

 4. Lundin har startet prøveproduksjon i Nordsjøen

 5. Aker BP og Equinor bygger ut to oljefelt for 14,5 mrd.