Danmark stiller 100 mrd. i garanti til kraftselskaper

Danmark følger etter Sverige og Finland og stiller opp med garantier for å unngå at kraftselskaper havner i problemer.

Handelsminister Simon Kollerup i Danmark.
Publisert:

Dermed har tre av Norges naboland stillet med garantier til kraftselskapene, som har opplevd kraftig økte krav til å stille sikkerhet etter en periode med svært høye og svingende kraftpriser.

Torsdag lover Danmark 100 milliarder danske kroner i garantier til kraftselskapene. Det tilsvarer 135 milliarder norske kroner.

Det skriver det danske Erhvervsministeriet i en melding i forbindelse med en pressekonferanse torsdag. Ordningen skal ifølge avtaleteksten vare frem til april 2024.

– Fra regjeringens side gjør vi det vi kan for å holde hånden under det danske elmarkedet, for å sikre fortsatt stabilitet rundt den strømmen vi alle bruker, sier Danmarks handelsminister Simon Kollerup i meldingen.

– Alle merker vi de stigende energiprisene. Det gjelder både forbrukere og virksomheter i Danmark. De danske kraftselskapene spiller en meget viktig rolle i samfunnet, fordi de sikrer vår elforsyning. Derfor er jeg glad for at vi nå sammen med et flertall av Folketingets partier er blitt enige om å stille en milliardgaranti fra statens side, som gir ro for de viktige aktørene på elmarkedet, sier han.

Sverige har tidligere lovet 250 milliarder svenske kroner og Finland 10 milliarder euro i garantier til kraftselskapene.

Norge har ingen ordning

«Den danske ordningen er blitt til etter dialog med de svenske myndighetene», skriver den danske regjeringen i sin melding.

Finansdepartementet i Norge opplyste torsdag til E24 at det ikke er noe nytt om en eventuell norsk ordning med garantier til kraftbransjen.

«Det vurderes ikke å være behov for norske tiltak nå», skrev regjeringen i en melding søndag.

Administrerende direktør Knut Kroepelien i bransjeorganisasjonen Energi Norge har etterlyst en lignende ordning også for den norske kraftbransjen.

– Vi har oppfordret myndighetene til å nå etablere kontakt med svenske myndigheter og forberede en tilsvarende ordning i Norge hvis det skulle bli behov for dette.

Kraftselskaper har i det siste måtte stille store midler i sikkerhet for sine handler via oppgjørssentralen Nasdaq Clearing.

Ifølge svenske Riksgälden har sikkerheten vært oppe i 180 milliarder svenske kroner på det meste, fra et nivå på 70 milliarder kroner tidligere i sommer.

– Må ta dette på alvor

Daglig leder Knut Lockert i bransjeorganisasjonen Distriktsenergi mener det er viktig at norske myndigheter gjør en ordentlig vurdering av om det trengs slike garantier også her.

– Norske myndigheter må ta dette på alvor. Sverige har gitt en garanti som også gjelder for norske selskaper, men bare for en kort periode. Jeg har ikke grunnlag for å si noe om omfanget og om det er behov for det her i Norge akkurat nå, sier Lockert til E24.

– Men det ville være rart hvis den første aktøren som vaklet i det nordisk markedet var norsk, og myndighetene ikke var til stede og stilte med en garantiordning. Det er nok gjort en vurdering av at det ikke er en så alvorlig situasjon nå. Men hvis noe skjer, så vil jo også Norge måtte stille opp, sier han.

Daglig leder Knut Lockert i bransjeorganisasjonen Distriktsenergi.
Les også

Finland vil gi 10 milliarder euro i garanti til energisektoren

Garanterer for 80 prosent

Ifølge den danske regjeringen vil den garantere for 80 prosent av nye lån som kraftselskapene kan få bruk for på grunn av høyere strømpriser. Bankene skal ta på seg de resterende 20 prosentene.

Det betyr at ordningen totalt vil bety at kraftselskapene vil få tilgang på 125 milliarder danske kroner i finansiering, påpeker den danske regjeringen.

Et bredt flertall i Folketinget står bak tiltaket. Det støttes av partiene Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, Danmarksdemokraterne, Dansk Folkeparti og Moderaterne, opplyser Erhvervsministeriet.

Les også

Sverige med hastegrep: Kan være større enn et «Einar Aas-øyeblikk»

Les også

Energi Norge: Oppfordrer regjeringen til å forberede krisegrep

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om