Virusfrykt har senket oljeprisen: Så mye kan Equinor-aksjen falle

Oljeprisen har deiset ned, og gassprisene holder seg lave. Sparebank1 Markets venter kutt i anslagene på Equinors 2020-resultat, men sier at aksjen neppe går under 100 kroner.

KREVENDE TIDER: Virusfrykt har senket både oljeprisen og Equinors aksjekurs. Tidligere erfaringer tyder på at aksjen neppe vil falle til under 100 kroner, påpeker Sparebank1 Markets. Her er konsernsjef Eldar Sætre på Equinors kapitalmarkedsdag i London i februar.

Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad / Stavanger Aftenblad
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Spredningen av coronaviruset har bidratt til å senke forventningene til oljeetterspørselen i 2020, og oljeprisen har dalt.

Nordsjøoljen Brent er ned 16 dollar per fat siden årsskiftet, og handles til rundt 50 dollar fatet mandag. Mange oljeaksjer har falt kraftig, og norske Equinor er ned rundt 18 prosent siden nyttår til 144 kroner mandag.

– Jeg hadde ventet at analytikernes estimater for Equinor skulle ha kommet mer ned etter kapitalmarkedsdagen, blant annet fordi gassprisene har vært så sinnssykt lave i det siste. I ettertid har også oljeprisen kommet mye ned, sier Sparebank1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen til E24.

Med en oljepris på 51 dollar fatet ligger Equinor an til et årsresultat på 0,7 dollar per aksje (EPS) i 2020, skriver Nilsen i et notat.

Inntil videre har gjennomsnittet av analytikere langt høyere forventninger, med et anslag på 1,64 dollar per aksje, påpeker han.

– Lavere gasspris og lavere oljepris enn ventet skulle ha bidratt til at estimatene ble senket. Våre anslag ligger nå 24 prosent under konsensus, og vi syns fortsatt at vi ligger høyt. Så vi tror nok at estimatene skal ned, sier Nilsen.

Equinors resultat etter skatt (bunnlinjen) falt i fjor med 75 prosent fra året før til 1,85 milliarder dollar, eller 0,55 dollar per aksje. Året før var resultatet på 2,27 dollar per aksje.

Selskapets justerte resultat før skatt, som regnes som det beste målet på den underliggende virksomheten, falt i fjor med 25 prosent fra året før til 13,48 milliarder dollar (126 milliarder kroner).

Fredag skrev E24 at Equinors markedsverdi hadde falt med over 100 milliarder kroner siden nyttår.

Les også

– Ganske spesielt for Norges største selskap

– Ikke krise med 50 dollar fatet

Oddvar Bjørgan i Carnegie har så langt ikke tatt ned sitt anslag for oljeprisen i 2020.

– Nei, jeg har ikke gjort det. Det er håpløst å spå den kortsiktige utviklingen. Vi har et anslag på 63 dollar fatet for 2020, men risikoen er nok mest på nedsiden, sier Bjørgan til E24.

– Hva kan vi vente oss av Equinors resultater i år, hvis oljeprisen blir på ned mot 50 dollar fatet?

– Det er ikke noe krise for Equinor om oljeprisen blir liggende på 50 dollar fatet i for eksempel ett år. Men det er klart, inntjeningen blir jo dårligere, sier han.

– Vi har hatt aksjen på salgsanbefaling, også fordi vi har vært litt skeptiske til det europeiske gassmarkedet, med svært lave gasspriser på ned mot 3 dollar per MMBtu (millioner britiske varmeenheter, journ.anm.), sier Bjørgan.

Carnegie har en salgsanbefaling og kursmål på 160 kroner for Equinor, men har ikke oppdatert dette de siste dagene, opplyser analytikeren.

Flere miljøer har alt senket sine anslag på oljeprisen. Rystad Energy kuttet i forrige uke sitt anslag på snittprisen for olje i 2020 til 56 dollar fatet, fra tidligere 60 dollar fatet, og sa at anslaget kan bli ytterligere barbert. Selskapet kutter også anslaget på gassprisen (målt ved den nederlandske TTF-prisen) til under 4 dollar per MMBtu i snitt for 2020.

Les også

Virus rammer Equinor hardere enn brexit og handelskrig

Neppe under 100 kroner aksjen

En tommelfingerregel er at fem dollar fatet høyere oljepris løfter Equinors resultat per aksje med to kroner, påpeker Teodor Sveen-Nilsen, som venter at analytikerne gradvis vil senke sine forventninger til Equinors inntjening i løpet av noen uker.

Sparebank1 Markets har en nøytral anbefaling på Equinor, med et kursmål på 185 kroner, men dette er til vurdering.

– Vi må se litt hva vi gjør med det, sier Nilsen.

I notatet peker han på at 100 kroner tidligere har vært en «absolutt grense» for hvor lavt Equinor-aksjen kan gå.

«I et scenario der markedet ønsker å bli kvitt all risiko, har vi i det minste to gode observasjoner hvor Equinor-aksjen bunner ut: rundt 100 kroner aksjen», skriver Nilsen.

«Det ble observert både i finanskrisen i 2008–2009 og oljepriskollapsen i 2015. I 2008 falt oljeprisen til 38 dollar fatet, mens vi så 28 dollar fatet i 2015», legger han til.

Nilsen sier at markedene nå venter på hva utsiktene til lavere vekst vil gjøre med anslagene for oljeetterspørselen i 2020.

– De har falt mye, og februarrapportene fra IEA, EIA og Opec viste det største etterspørselsfallet på lenge. Det er unormalt at en slik nedjustering kommer så raskt, sier han.

– Når man begynner å stille spørsmål ved vekstutsiktene globalt, så er det aldri bra for oljeprisen, sier han.

Les også

Nok et oljeselskap med ambisiøs klimaplan: Slik vil Eni kutte utslippene

Forskjellen på 50 og 70 dollar fatet

På spørsmål fra E24 lager Oddvar Bjørgan noen forenklede regnestykker for hvor mye Equinor kan få inn i kassen, alt etter hvilket nivå oljeprisen blir liggende på:

 • 50 dollar fatet: fri kontantstrøm på 11 kroner per aksje
 • 60 dollar fatet: fri kontantstrøm på 15 kroner per aksje
 • 70 dollar fatet: fri kontantstrøm på 19 kroner per aksje

– Hvis du setter en multippel på ti for den frie kontantstrømmen, så vil en oljepris på 70 dollar fatet gi en aksjekurs på 190 kroner. Drar du oljeprisen ned til 50, så vil det etter denne utregningen gi en aksjekurs på 110 kroner, sier Bjørgan.

– Men det betyr ikke at du tror at Equinor-aksjen skal helt ned i 110 kroner?

– Jeg tviler på det. Det skal nok mye til, sier han.

Les også

Equinor frykter coronasmitte: Ber ansatte holde seg hjemme i 14 dager

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Oljepris
 3. Equinor
 4. Carnegie
 5. Saudi-Arabia
 6. Opec
 7. Nordsjøolje

Flere artikler

 1. Fryser aksjekjøp og sparer milliarder: Venter nye grep fra Equinor

 2. Venter beste Equinor-resultat på syv år: – Det blir jo et bra kvartal

 3. Equinor kutter utbyttet, men dropper grepet fra forrige oljekrise: – Noe overraskende

 4. Equinor med verste dag siden november: Falt over 4 prosent og ledet an da børsen falt 1,24 prosent

 5. «Fadese» i Opec+ kan gi dramatisk oljesmell: – Kan se priser på 30-tallet