Oljeservicerapport varsler ny vekstbrems i 2020

Leverandørindustrien øker inntektene etter flere år med nedtur, men revisjonsselskapet EY tror bransjen står overfor et taktskifte med lavere vekst.

Bildet er fra Rosenberg-verftet i Stavanger og arbeidet med Martin Linge-plattformen i 2018.
Global vekstbrems
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

EY venter at omsetningsveksten i oljeserviceindustrien økte til 14 prosent i 2019 etter at 2018 markerte det første året med vekst etter årene med dyp nedtur.

Revisjonsselskapet er ute med sin årlige rapport om utviklingen i norsk oljeserviceindustri, som omfatter rundt 1.100 leverandørbedrifter med over halve omsetningen fra olje og gass.

OIjeselskapenes investeringer økte kraftig i fjor, noe som bidro sterkt til oppturen i norsk økonomi. Men ekspertene venter at oljeinvesteringene vil dempes igjen.

EYs prognose er at leverandørindustriens omsetningsvekst vil bremse til to prosent i 2020 før det blir et fall på tre prosent i 2021 i takt med lavere oljeinvesteringer.

Les også

Nordea spår investeringsfall: – Vil dempe norsk økonomi

– På bedringens vei

Analysen av reviderte tall viser at næringen med 95.000 ansatte hadde en omsetning på 306,2 milliarder kroner i 2018, fordelt på internasjonale markeder og hjemmemarkedet.

Det var første år med vekst etter en bratt nedtur fra toppen på 520,6 milliarder kroner i 2014.

– Norsk oljeserviceindustri er på bedringens vei, men lønnsomheten for bransjen som helhet er nok ikke der den bør være, sier Espen Norheim, partner ved Stavangerkontoret til EY.

Les også

Norges Bank om oljeinvesteringene fra 2021: – En naturlig avdemping

Espen Norheim, partner i EY.

Sliter med lønnsomheten

Oljeserviceselskapene har vært gjennom en dyp nedtur og har kuttet mye i kostnadene. Ifølge EY har bransjen 35.000 færre ansatte enn i toppåret 2014.

Det har likevel ikke vært nok til å skape positive resultatet for bransjen sett under ett.

Tapene er redusert de siste årene, men av 2018-omsetningen satt industrien igjen med et driftsresultat på minus åtte milliarder kroner, viser rapporten.

– Det finnes selskaper som er mer eller mindre friskmeldte, men også selskaper med betydelige utfordringer, sier Norheim.

Les også

Aker BP setter oljerekord med Sverdrup

Hvis EY får rett i sin prognose vil resultatene bli bedre, slik at industrien igjen oppnår lønnsomhet.

Resultatene fra toppåret 2014 er likevel ikke noe bransjen kan regne med å se i nærmeste fremtid, tror revisjonsselskapet.

Faktorer som bidrar til at lønnsomheten bedres er bransjens omfattende jobb med effektiviseringsprogrammer, nye kontrakter med bedre marginer og en bedring i forholdet mellom tilbud og etterspørsel, fremholder Norheim.

– Har vært et tøft marked

Norheim sier følgende om presset på lønnsomheten.

– Det er flere aspekter. Det har vært et tøft marked. Da må du gå inn med veldig skarpe priser. Vi ser også at det er en del kontraktsstrukturer som er satt i et dårlig marked, som medfører at prisøkninger er utfordrende. I flere segmenter er det også ubalanse mellom tilbud og etterspørsel.

I offshore supply er markedet fortsatt preget av overkapasitet, mens riggmarkedet «begynner å se rimelig bra ut», ifølge Norheim.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Global vekstbrems
 2. Leverandørindustri
 3. Oljeinvesteringer
 4. EY (tidl. Ernst & Young)
 5. Oljeindustrien
 6. Supply
 7. Offshore

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Oppturen i oljeservice ble mye kraftigere enn ventet

 2. Norske oljeleverandører med kraftig eksportvekst i fjor: Neste gang blir i 2022

 3. Koronanedturen ble langt mildere enn fryktet i oljeservice

 4. Strømgründer tar ny satsing på børs: Spår kraftig press på lønnsomheten i bransjen

 5. Betalt innhold

  Han solgte olje da den kostet 9,70 dollar. Nå kan det skje igjen.