Oljekjempene

Fryser aksjekjøp og sparer milliarder: Venter nye grep fra Equinor

I helgen frøs Equinor tilbakekjøp av aksjer for milliarder, etter en oljeprissmell. Nå kan selskapet måtte låne penger til utbytte, og Sparebank1 Markets tror det nok en gang vil tilby å betale utbytte i form av aksjer.

FRYSER TILBAKEKJØP: Equinors konsernsjef Eldar Sætre varslet i februar at han skulle kjøpe tilbake aksjer for 6,2 milliarder kroner (med datidens dollarkurs), men etter et kraftig oljeprisfall fryser han tilbakekjøpene.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Sist Equinor ga aksjonærene tilbud om å få utbyttet i form av aksjer i stedet for kontanter var fra 2015 til 2017, i en tid preget av et kraftig fall i oljeprisen.

I 2020 er det igjen krevende tider for verdens oljeselskaper, etter at oljeprisen har falt fra 66 dollar fatet ved nyttår til rundt 25 dollar fatet denne uken.

Samtidig kommer det advarsler om at prisen kan havne under 10 dollar fatet.

Det betyr også nye grep fra oljeselskapene for å tilpasse seg. Senest mandag kom Aker BP med varsel om 20 prosent kutt i investeringene.

Les også

Analyse: Oljelagerhopp kan gi oljepris under 10 dollar

Også Equinor har signalisert at selskapet kan komme til å kutte i investeringene, og det har kommet lignende meldinger fra blant andre giganter som Exxon og Total.

Innen slutten av mars vil Equinor komme med oppdaterte utsikter for fremtiden. Da kan det også komme flere detaljer om hvor mye selskapet vil redusere investeringene og kutte kostnader.

– Lå litt i kortene

Inntil videre varslet Equinor i helgen at selskapet kutter tilbakekjøpene av aksjer, noe også Total har gjort.

Equinor kjøpte 26,7 millioner aksjer for rundt 4,57 milliarder kroner i sin første runde med tilbakekjøp fra september, ifølge selskapets årsrapport for 2019.

– Vi tar nå aksjon i tråd med våre planer for å opprettholde vår robusthet i en periode med lave priser, svingninger og usikkerhet i markedet, sa konsernsjef Eldar Sætre i en melding søndag.

Hvis oljeselskapene ikke kutter utgiftene vil gjelden trolig skyte i været, siden oljeprisfallet demper inntektene. Det å fryse tilbakekjøpene sparer Equinor for milliarder av kroner i utgifter, og var noe Equinor-analytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie hadde forventet.

– Det lå jo litt i kortene, sier Bjørgan til E24.

– De har sagt at de styrer etter en gjeldsgrad som helst ikke skal være over 30 prosent over tid, og de hadde havnet godt over det i andre eller tredje kvartal, hvis tilbakekjøpene hadde fortsatt, sier han.

Les på E24+

Virusutbrudd og priskollaps truer oljeleverandører: – Vi håper at ting vil normaliseres

Må trolig låne til utbytte

Holder dagens oljepris seg, må Equinor trolig låne til utbytte. Det kan ifølge Sparebank1 Markets føre til et comeback for et grep Equinor tok i bruk mellom 2015 og 2017: utbytteaksjer.

I den perioden sparte selskapet seg for kontantutlegg på rundt to milliarder dollar ved å betale ut utbytter i form av aksjer i stedet for kontanter, såkalt «scrip dividend».

«Under 50 dollar fatet må Equinor kutte investeringene eller utbyttet. Derfor forventer vi at Equinor vil prøve å betale ut mindre utbytte ved å tilby aksjonærene utbytteaksjer», skriver Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank1 Markets i et notat.

Han venter at det vil kunne komme en melding om dette allerede når selskapet kommer med sin kvartalsrapport for første kvartal. Sparebank1 Markets har en kjøpsanbefaling på Equinor, og et kursmål på 130 kroner.

Bjørgan i Carnegie utelukker ikke at Equinor kan gjeninnføre et program hvor utbytte betales ut i form av aksjer, men tror ikke det blir aktuelt i år.

Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank1 Markets.

Kan måtte låne til utbytte

Bjørgan i Carnegie tror det skal mye til før Equinor er villige til å kutte utbyttet til aksjonærene, som for tiden er på 27 cent per aksje.

– Det tror jeg sitter langt inne. Equinor har egentlig ligget relativt lavt på utbytte opp mot mange andre europeiske oljeselskaper, og skulle kompensere for dette med tilbakekjøpene. Jeg tror de kvier seg for å kutte utbyttet, siden det i utgangspunktet er relativt lavt sammenlignet med andre aktører, sier Bjørgan.

– De må kanskje låne penger for å betale ut utbytte?

– I år ser det ut til at det fort kan bli nødvendig, i alle fall slik oljeprisene ser ut nå, sier han.

Les også

Oljeselskapet Okea setter bremsene på

Les på E24+

Hva skjer med utbyttemaskinen Equinor?

– Kan gå under 20 dollar

Equinor meldte 6. februar at selskapet ville sette i gang andre del av tilbakekjøpene, og at det skulle kjøpe tilbake aksjer for 675 millioner dollar, som på det tidspunktet utgjorde 6,22 milliarder kroner, inkludert statens andel.

Den sterke dollaren har imidlertid løftet denne summen til nærmere åtte milliarder kroner, målt i kroner. Oljeprisen har falt fra 55 dollar til 25 dollar fra samme dato.

Mandag handles Equinor-aksjen til 107 kroner, men den har vært nede i 95 kroner på det laveste. Bjørgan og Carnegie har en salgsanbefaling på Equinor, og et kursmål på 100 kroner.

– Det er mer salgsanbefalingen som er førende her, og det er vanskelig å si hvor langt ned aksjen kan gå. Jeg er skeptisk til oljemarkedet, Saudi-Arabia er «hellbound» på å presse prisen så langt ned som mulig, virker det som, sier Bjørgan.

– Slik markedet er med coronaviruset i tillegg, klarer de fort å presse den videre ned. Oljeprisen kan lett gå under 20 dollar. Da blir det ikke noe spesielt løft i Equinor-kursen, kan man trygt si, legger han til.

Les også

Equinor om coronaviruset: – Forventes å påvirke Equinor i lang tid

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljekjempene
 2. Equinor
 3. Utbytte
 4. Aksjer
 5. Carnegie
 6. Oljeprisen
 7. Oljepris

Flere artikler

 1. Equinor kutter utbyttet, men dropper grepet fra forrige oljekrise: – Noe overraskende

 2. Svakeste Equinor-aksje på fire år: – Kan jo selvsagt gå enda lavere

 3. Virusfrykt har senket oljeprisen: Så mye kan Equinor-aksjen falle

 4. Betalt innhold

  Disse verdiene kan Equinor måtte ta tap på: – Kan komme en god del

 5. Går Eldar Sætre ut til fanfare eller med en regnskapssmell? Svaret kommer torsdag.