Strømprisene

Økte maksprisen på strøm etter «ekstremsituasjon»: – Null verdt hvis taket kan løftes

Hafslund Strøm har økt taket på sin maksprisgaranti fra 99 øre kilowattimen til 1,56 kroner etter en «ekstremsituasjon». – Null verdt hvis taket kan løftes når prisene stiger, sier rådgiver i Forbrukerrådet.

Strømprisene har steget mye i år. Dette er dammen Skjerkevatn i Åseral fra et tidligere år.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

«Har du husket å beskytte deg mot dyr strøm i vinter?» spør Hafslund Strøm på sine nettsider, i en reklame for selskapets maksprisavtale.

Men observante strømkunder vil ha fått med seg at selskapets makspris har økt betraktelig gjennom 2021, i takt med at strømprisene har steget.

Pristaket lå tidligere i år på 59,90 øre per kilowattime, men ble satt opp til 99,90 øre fra 1. juni. Fra 1. september satte Hafslund Strøm opp maksprisen nok en gang, til 1,56 kroner kilowattimen.

– Vi står dessverre nå i en ekstremsituasjon hvor strømprisene både her hjemme og ute i Europa er fryktelig uforutsigbare, noe som også gjenspeiler seg i pristaket denne perioden, skriver informasjonsansvarlig Tobias Gausemel Backe i Hafslund Strøm i en e-post til E24.

I sommer og høst har strømprisene i Sør-Norge klatret til nye nivåer. Så langt i september har prisen i snitt ligget på 1,09 kroner kilowattimen, ifølge tall fra strømbørsen Nord Pool. Snittprisen har steget betraktelig gjennom året, og lå på 75 øre kilowattimen i august.

Så langt har prisgarantien bare blitt utløst i én enkelttime i september. Mellom klokken åtte og ni den 6. september var strømprisen i Sør-Norge på 1,59 øre kilowattimen, ifølge Nord Pool.

Har din maksprisavtale blitt satt opp i høst? Tips E24 på tips@e24.no.

Seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

– En ekstremsituasjon

Hafslund Strøm har ikke noe med det kommunalt eide energiselskapet Hafslund E-Co å gjøre. Hafslund Strøm ble kjøpt av finske Fortum i 2017, men drives fremdeles under Hafslund-navnet.

I februar var snittprisen godt over Hafslunds tak på 59,9 øre på noen enkeltdager. I august var prisen oppe i over en krone kilowattimen i noen enkelttimer, og dermed ble maksprisen på 99,9 øre overskredet.

Hafslund Strøm økte sin maksprisgaranti til 1,56 kroner kilowattimen i september.

– Vi forsøker til enhver tid å sikre det best mulige pristaket for kundene våre, samtidig henger hva taket er tett sammen med hvordan strømmarkedet er generelt, skriver Backe.

– Da pristaket ble satt til 99,90 øre i sommer var det få som trodde at det kom til å slå inn, men det gjorde det i august. Det samme skjedde også da pristaket var 59,90 øre i første kvartal i år, skriver han.

– Null verdt

Dine Penger påpekte i 2019 at det er svært sjelden at strømprisen er så høy at Hafslund Strøms maksprisgaranti slår inn.

Seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet er kritisk til denne typen avtaler.

– Prisforsikring er null verdt hvis taket kan løftes når prisene stiger. Sånn sett lever jo avtalen opp til navnet sitt, da du er garantert å betale maks pris for strømmen, skriver Iversen i en epost til E24.

Hafslund Strøms avtale «Maksprisgaranti» koster 39 kroner i måneden, og i tillegg betaler kundene to øre per kilowattime i påslag. Forbrukerrådet mener slike tjenester sjelden er verdt det man betaler.

– Dessverre er dette bare nok et eksempel på hvordan Hafslund og andre strømsalgselskaper tjener penger på å dytte meningsløse tilleggstjenester på kundene sine, skriver Iversen.

Strømprisen har bare oversteget 1,56 kroner kilowattimen i 18 enkelttimer så langt i år. I årets dyreste enkelttime 12. februar kostet strømmen 2,57 kroner kilowattimen.

Les også

Varsler tredoblet strømregning i februar: – Dette er rekord

– Garantert mye å spare

Backe i Hafslund Strøm påpeker at en maksprisgaranti må ses på som en forsikring for dem som ønsker forutsigbarhet og trygghet.

– Man tegner for eksempel ikke en reiseforsikring med håp om å måtte bruke den, men for å minimere konsekvensene dersom noe skjer, skriver han.

Forbrukerrådet anbefaler strømkunder å sjekke fakturaen sin og se om de betaler for strømforsikring, strømtak eller grønn strøm-garanti, og be om at disse blir avsluttet.

– Sjekk gjerne også strømavtalen din opp mot avtalene som topper strømpris.no. Her er det også garantert mye å spare for mange, skriver Iversen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Strøm
 3. Strømpriser
 4. Nord Pool
 5. Forbrukerrådet
 6. Hafslund

Flere artikler

 1. Ny årsrekord for strømprisen

 2. Betalt innhold

  Forbrukerrådet om prisgarantiar: – Ein bør vera skeptisk

 3. Ny årsrekord for strømprisen i Sør-Norge

 4. Fikk mer vann i norske magasiner i forrige uke

 5. Fraråder Rødt-ønske om brems i strømeksporten