Iran-sanksjonene

USA innfører sanksjoner mot Irans oljeminister

Nøkkelpersoner i Irans oljesektor ilegges sanksjoner for å støtte Revolusjonsgardens spydspiss.

SANKSJONER: USA innfører sanksjoner mot Irans oljeminister Bijan Zanganeh. Her fra da han ankom et Opec-møte i mai 2019.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Det amerikanske finansdepartementet har mandag ilagt sanksjoner mot en rekke personer og selskaper i toppen av Irans oljesektor. Det skriver departementet i en pressemelding.

Irans oljeminister Bijan Zanganeh, samt toppene i de statlige oljeselskapene National Iranian Oil Company og National Iranian Tanker Company er blant dem som ilegges sanksjoner.

– Det iranske regimet har brukt oljesektoren for å finansiere IRGC-QFs destabiliserende aktiviteter, sier USAs finansminister Steven Mnuchin i en uttalelse.

IRGC-QF er forkortelsen for Revolusjonsgardens mest kjente spydspiss, den såkalte Quds-styrken. Styrken ble tidligere ledet av general Qasem Soleimani, som amerikanerne likviderte i tidlig i januar.

– Det iranske regimet fortsetter å prioritere støtte til terrororganisasjoner og atomprogrammet over behovene til det iranske folket, sier Mnuchin i uttalelsen.

Departementet trekker også frem at landets statlige oljeselskap skal ha levert drivstoff til Venezuela, som også er sterkt påvirket av amerikanske og internasjonale sanksjoner.

Spenningen mellom Iran og USA har økt de siste ukene. Så sent som fredag innførte USA sanksjoner mot Iran etter at føderale myndigheter har hevdet at landet har forsøkt å påvirke det amerikanske presidentvalget.

Les også

Iran bønnfalt Norge om hjelp uten hell – mener landet er offer for «medisinsk terrorisme»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Iran-sanksjonene
 2. National Iranian Oil Company
 3. USA
 4. Iran
 5. Steven Mnuchin

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Dette bør du vite om oljeprisen og Irans atomavtale

 2. Oljeprisen vaker rundt 65 dollar fatet

 3. Oljeprisen faller etter Trump-smitte: Analytiker mener markedet vil tynges av Biden-seier

 4. Equinors tvilsomme pengebruk

 5. Riksrevisjonen om Equinor-styringen: – Departementet har vært for lite opptatt av lønnsomhet