Ressursene på norsk sokkel

Ber Erna stanse Støres oljeplaner: – Det er fullstendig meningsløst

Bellona-leder Frederic Hauge ber statsministeren droppe en oljeterminal på Veidnes i Finnmark, og kritiserer særlig Ap for å støtte den. – Tidenes mest meningsløse politiske olje-vedtak, sier Hauge.

Bellona-leder Frederic Hauge.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Bellona-Hauges krav kommer frem i et brev til statsminister Erna Solberg (H), med kopi til Olje- og energidepartementet og Stortingets olje- og energikomité.

Et flertall på Stortinget ba i sommer regjeringen om å komme med et forslag som skal sikre at oljen fra Johan Castberg-feltet føres i land på en terminal på Veidnes ved Hammerfest, i forbindelse med krisepakken til oljebransjen.

Castberg-feltet har endret seg mye siden den tiden da det var planlagt med rør til land. Nå bygges feltet ut med flytende produksjonsskip (FPSO), med eget lager til havs. Derfor raser Hauge mot stortingsflertallets ønske.

«Bellona mener dette må være tidenes mest meningsløse politiske olje-vedtak», skriver Hauge i brevet til statsministeren.

«Bellona ber om at statsministeren og regjeringen varsler i årets statsbudsjett at man setter foten ned for denne type populistiske oljekampanjer fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet som ikke har noen teknisk eller økonomisk realitet», legger han til.

Les også

Flere oljekrav fra Ap til regjeringen og Frp – vil ha ilandføring i Finnmark

Kritiserer særlig Ap

Han kritiserer særlig Arbeiderpartiet for å ha presset frem et vedtak i Stortinget som vil øke kostnadene for Johan Castberg-prosjektet med 2–3 milliarder kroner, hvis terminalen bygges.

En terminal vil trolig gi rundt 40 arbeidsplasser på land, ifølge Hauge.

– Det er fullstendig meningsløst. Det er bare sløsing. Du kunne like gjerne gitt de 40 ansatte tre millioner i renteinntekter for resten av livet. Det har ingen praktiske formål, sier Bellona-lederen til E24.

Hauge påpeker at det å frakte olje fra Johan Castberg-feltet til en oljeterminal og lagertanker på Veidnes er unødvendig. Den flytende produksjonsenheten (FPSO) på feltet har lagerkapasitet på 160.000 tonn olje, som den kan laste rett på skip for frakt til Europa.

Det er derfor unødvendig å først frakte oljen med båt til land for å lagre den der i noen dager, før den likevel skal fraktes til Europa med båt, hevder Hauge. Han mener det gir store kostnader og økt risiko for oljesøl, med flere operasjoner og flere supertankere nær kysten.

Les også

Krever oljeterminal i Finnmark: Oljeministeren presses av sine egne i nord

– Verste vi har sett av populisme

– Jeg vil si det er noe av det verste vi har sett av populisme i norsk politikk. Og det står Ap og Jonas Gahr Støre for. Vi trygler Erna om å stanse denne galskapen og vise statslederskap, sier Hauge.

– Målet er ringvirkninger på land?

– Jo, det vil gi 40 arbeidsplasser. Men da kan de arbeiderne like gjerne få flytte en stein fra den ene siden av parkeringsplassen til den andre, og få en million i året i lønn for det resten av livet. Det ville være like meningsfylt, sier han.

– Det er ingen tekniske eller økonomiske grunner til å bygge ut Veidnes. Det er kun noe som henger igjen fra forrige utbyggingsløsning, sier Bellona-lederen.

Les også

Mener EØS-regler ikke står i veien: Krever at Finnmarks oljeterminal blir bygget

Vil fortsatt ha terminalen

Stortingsrepresentant Runar Sjåstad (Ap) fra Finnmark fastholder at Veidnes-terminalen bør bygges. Det har partiet gjort siden daværende Statoil i 2013 kom til Finnmark med privatfly, sprettet champagnen og lovet oljeterminal.

– Arbeiderpartiet ønsker å utvikle fellesskapets ressurser på en bærekraftig måte og som gir lokale og regionale ringvirkninger, skriver Sjåstad i en e-post til E24.

– Ilandføring av oljen fra Johan Castberg feltet har vært et uttalt krav fra Finnmark Arbeiderparti hele veien, med støtte fra sentralt hold i partiet, sier han.

Les også

Tina Bru kan ikke garantere oljeterminal i Finnmark

Sjåstad mener at Equinor burde ha håndtert saken på en bedre måte da selskapet utviklet Johan Castberg-feltet.

Stortingsrepresentant Runar Sjåstad (Ap).

– Equinor har valgt en annen løsning enn den som var ønsket og krevd fra Finnmark. Kravet om ilandføring av oljen til en terminal på Veidnes har hele tiden vært godt forankret politisk med støtte fra innbyggere og fagbevegelse, sier han.

– Equinor har i ettertid gått bort fra egne lovnader og valgt andre løsninger

Jeg registrerer utspillet fra Bellona med støtte til Equinor, sier han.

På spørsmål om Bellonas argument om at det ikke er noe poeng i å frakte oljen til land med den utbyggingsløsningen som er valgt, så viser Sjåstad til at det er Equinor som selv har satt seg i en slik posisjon.

– Jeg mener fortsatt oljen skal ilandføres, skriver stortingsrepresentanten.

Les også

SV ut mot Ap og Sps oljeskryt i Finnmark: – De har ført lokalbefolkningen bak lyset

Flere mulige felt

Hauge erkjenner at en terminal på Veidnes vil gi partnerne bak Castberg-feltet mer fleksibilitet enn å frakte oljen til Europa. Feltet opereres av Equinor, med Vår Energi og Petoro som partnere.

Med lager på land vil oljen i stedet kunne fraktes med større supertankere til verdensmarkedet. Dette mener Hauge likevel er helt marginalt, økonomisk sett.

Teoretisk sett kan det også gjøres andre funn i Barentshavet som gjør at en terminal på Veidnes kommer til nytte, ved at man kan legge rør inn til land. Men så langt har letekampanjene i havområdet gitt svært blandet resultat.

Av eksisterende funn så tror Hauge at hverken Wisting-funnet eller Alta/Gotha blir økonomisk bærekraftige. Hvis de likevel blir bygget ut, tror Bellona-lederen at det også der vil bli valgt produksjonsskip, og ikke rør til land.

Han mener derfor at det er lite sannsynlig at noen av disse feltene får bruk for et landanlegg på Veidnes.

«Også Wisting er planlagt bygget som FPSO med stor oljelagertank og trenger heller ikke å sende olja via Veidnes. Alta/Gotha er ikke valgt et konsept på enda, men også her er en FPSO-løsning aktuell, eventuelt med en eksportløsning for oljen via Castberg», skriver Hauge i brevet til Erna Solberg.

Les også

Fikk oljeterminal inn i skattepakken: Senterpartiet og Ap øyner nytt håp for Veidnes

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ressursene på norsk sokkel
 2. Johan Castberg-feltet
 3. Equinor
 4. Bellona
 5. Jonas Gahr Støre
 6. Frederic Hauge

Flere artikler

 1. Regjeringen sier nei til å føre olje i land i Finnmark

 2. Slik tror Equinor det neste oljefeltet i Barentshavet vil se ut

 3. SV alene om å spørre om oljesikkerhet: – Det har vært helt tyst

 4. Bellona med varselbrev til statsråden: Frykter skandale på Castberg-feltet

 5. SV bekymret etter nytt Castberg-varsel: – Stygt redd for at dette blir veldig dyrt