Oljeprisen faller etter Trump-smitte: Analytiker mener markedet vil tynges av Biden-seier

Utfallet av presidentvalget i USA er en avgjørende faktor for oljemarkedet, ifølge Bjarne Schieldrop i SEB. Fredag er oljeprisen under press fordi Trumps coronasmitte øker sjansen for at han taper, mener råvareeksperten.

Oljeprisen fikk seg en kraftig knekk i mars, men hentet i vår og sommer inn noe av fallet. Nå er det mer urolig igjen.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Det brede markedsnedsalget i kjølvannet Trump-smitten bidrar til å sette press på oljeprisen fredag, ifølge analytikere.

Prisen for et fat nordsjøolje (brent spot) er på formiddagen ned i overkant av tre prosent for dagen til 39,36 dollar.

Det er videre fra et fall på rundt tre prosent torsdag, som i stor grad skyldtes økt frykt for lavere global etterspørsel etter olje.

Øyner Iran-olje tilbake i markedet

Hos storbanken SEB mener råvareanalytiker Bjarne Schieldrop at oljemarkedet nå også i større grad frykter at Trump ikke vinner presidentvalget i november, ifølge en oppdatering.

At motkandidaten Joe Biden går av med seieren, mener Schieldrop i hovedsak er negativt, såkalt «bearish», for oljeprisen.

– Fordi det er sannsynlig at en Biden-seier vil føre til lettelser i sanksjonene mot Iran og dermed resultere i at produksjon fra Iran vender tilbake til markedet, forklarer analytikeren, og viser til Bidens støtte av atomavtalen JCPOA som Trump trakk USA fra i 2018.

Han legger i sin analyse til grunn at Trumps coronasmitte betyr en økt sjanse for en Biden-seier, blant annet fordi det blir vanskeligere å drive valgkamp for Trump, fremgår det.

På den positive siden trekker Schieldrop riktignok frem at Biden som president kan være bra for oljeprisen frem i tid.

– Han vil sannsynligvis sette mer restriksjoner på fracking og styrke miljøkravene i sektoren. Det vil øke kostnadene og redusere produksjonen, skriver analytikeren.

Les også

Markedskaos etter Trumps coronasmitte: - Vil blåse raskt over

Dobbeltsmell

Oljeprisen har den siste tiden vaket rundt 40 dollar fatet.

Svingningene har imidlertid nylig vært mer markante, etter at oljeprisen hentet seg inn fra coronabunnen i løpet av våren og sommeren.

Uroen den siste tiden skyldes blant annet meldinger om økt oljeproduksjon i Libya, på toppen av frykt for lavere etterspørsel i lys av oppblussing av virussituasjonen.

– I det siste har vi sett at Libya i økende fart kommer tilbake i markedet med olje, og en Biden-seier vil sannsynligvis legge til ekstra Iran-produksjon til dette. Sammen kan Libya og Iran forsyne markedet med 2–3 millioner fat olje per dag de neste årene, skriver Schieldrop.

Les også

Dette skjer om Trump blir for syk til å styre USA

Venter kraftig prishopp neste år

SEB oppdaterte nylig sine prognoser til å vente en gjennomsnittlig oljepris godt over dagens nivåer, blant annet på grunn av en bedring i coronasituasjonen, befolkningsvekst og mindre vekst i amerikansk skiferoljeproduksjon.

Storbanken øyner en oljepris på 55 dollar fatet i 2021 og 65 dollar fatet i 2022.

Schieldrop uttaler nå at han ikke tror oljeprisen vil falle ned mot 30 dollar fatet i nærmeste fremtid, da han mener det globale oljemarkedet er i et lite underskudd, eller «i verste fall» i balanse.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Coronaviruset
 3. Oljepris
 4. SEB
 5. Bjarne Schieldrop
 6. USA
 7. Donald Trump

Flere artikler

 1. Analytikere mener oljeprisen skal opp: – Oljeprisen er som været i april, men det går mot sommer uansett

 2. Spekulanter tatt på sengen av oljeknekk: – Får det midt i fleisen

 3. Priskrig, kollaps og den lange veien tilbake: Dette preget oljemarkedet i året som gikk

 4. Kraftige oljeprisbevegelser: – Panikken letter

 5. Storbank venter kraftig oljeprishopp de neste månedene