Ny skatt, gasslekkasje og omstridt krisegrep

Publisert: Publisert:

Et utvalg av E24s største saker og den beste journalistikken hver fredag.

(Pssst: Du kan også få Overblikk som nyhetsbrev)

Sabotasje?

Det er vanskelig å snakke om denne uken uten å starte med lekkasjene fra de russiske gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2. Lekkasjene er i både svensk og dansk økonomisk område. Mandag registrerte seismologerseismologerseismologi er læren om jordskjelv  to kraftige eksplosjoner ved ledningene.

Onsdag ettermiddag sa statsminister Støre at antagelsen om at lekkasjene var en villet handling er styrket.

Russland insisterer på å være med i etterforskningen av lekkasjene på gassrørledningene i Østersjøen, skriver den danske avisen Politiken.

Beredskapen på norsk sokkel er skjerpet etter lekkasjene.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at en talsperson for Nord Stream sier de forventer å stanse lekkasjene på mandag.

Mer skatt

Onsdag la statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum frem forslag til nye skatter som vil treffe oppdrettsnæringen og vann- og vindkraftselskaper.

Regjeringen vil øke skattene på laks og kraft med 33 milliarder.

Etter regjeringens forslag til lakseskatt raste lakseaksjene på Oslo Børs. Verst gikk det for Salmar, der markedsverdien er barbert med nesten 20 milliarder kroner.

Vil du vite mer om hva den nye lakseskatten innebærer burde du klikke på denne lenken.

Tibber-trøbbel

Dersom du er kunde av strømselskapet Tibber vil du få en unormalt høy regning i posten 1. oktober. Årsaken er at du da må betale for både strømforbruket i september OG estimert forbruk for halve oktober.

Tibber-sjef Edgeir Vårdal Aksnes sier selskapet må gjøre det for å holde kostnadene nede. Kostnaden han snakker om er prisen strømselskapet må betale for å skaffe til veie nok penger for å drive med strømhandel. For frem til nå har Tibber tatt opp lån, kjøpt inn og betalt strøm, og lagt ut for kundene i opptil 45 dager, før kundene betaler sin faktura.

Etter krisegrepet har Forbrukertilsynet varslet Tibber om at selskapet bryter loven. Tilsynet mener dette er et brudd fordi selskapet har gitt kundene mindre enn 14 dagers varsel.

Godt og blandet

Helgetips

I helgen kan du bli bedre kjent med finansminister Trygve Slagsvold Vedum på E24. Neste uke legger han frem statsbudsjettet, og denne uken har sjømateiere og kraftprodusenter vært i harnisk over Vedums nye grunnrenteskatt.

Denne helgen skal jeg nyte og ikke ha så mange planer og ta helgen litt som den kommer. Forhåpentligvis skal jeg fylle helgen med det jeg mener er noen digge høstaktiviteter – kanskje er du keen på det samme?

  • Lite er så deilig som en tur ute i friluft – kanskje en sopptur (men vær sikker på hva du plukker – og er du usikker så sjekk med noen som kan det!)
  • En tur på museum er heller ikke feil. På Henie Onstad kan du nå se kunsten til Niki De Saint Phalle. Hun var en pioner i sin tid som brøt grensene for hva en kvinne kunne mene og gjøre i offentligheten.
Et av Niki de Saint Phalles verk fra en utstilling i Zürich.

Vi lurer på hva du synes om Overblikk, og setter pris på om du vil sette av noen minutter til å fortelle oss det.

Kos deg i helgen!

– Sofie

Publisert:
Gå til e24.no