Opec-avtalen

Bred forventning om oljegrep fra Opec: – God politisk ting å gjøre

Landene i Opec-samarbeidet er ventet å kunne produsere mer olje senere i vinter, men råvareanalytiker tror ikke oljemarkedet vil merke beslutningen.

Saudi-Arabias energiminister prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud. Oljelandet er nå tilbake på sitt normale produksjonsnivå, etter at de kuttet i produksjonen i kjølvannet av oljeprisraset som kom etter det første coronautbruddet.
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Oljegrupperingen Opec+, med Saudi-Arabia og Russland i spissen, preget markedet sterkt gjennom fjoråret, med både sine fortsatte produksjonskutt og påfølgende produksjonsøkninger utover året.

Tirsdag ettermiddag er planen at samarbeidslandene skal møtes på nytt, der forventningen bredt er at de vil signere en avtale om å øke produksjonskvoten med 0,4 millioner fat per dag i februar.

Oljemarkedet trekker riktignok på skuldrene av at potensielt mer olje slippes ut, og oljeprisen kryper noe oppover mandag, påpeker sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.

– Det er ingen forpliktelse og betyr ikke at landene øker produksjonen, bare at de har tillatelse til å øke mer, sier han.

– God politisk ting å gjøre

Samtidig fremhever Schieldrop at kjempen Saudi-Arabia allerede er tilbake på sitt normale produksjonsnivå på ti millioner fat per dag.

– Saudi-Arabias riggtelling har falt med 47 prosent siden midten av 2020, som ikke er et tegn på stigende produksjon fremover. Det kan derfor sterkt stilles spørsmål ved hvorvidt landet vil fortsette å øke produksjonen mye over ti millioner fat per dag.

I tillegg valgte Russland å ikke løfte produksjonen sin i desember, som Schieldrop mener kan være et tegn på at også de nærmer seg normalkapasitet.

Flere andre land sliter også med å øke produksjonen sin i takt med de høynede kvotene, der råvareanalytikeren blant annet trekker frem Nigeria og Angola.

– Å øke produksjonsmulighetene er riktignok en god politisk ting å gjøre, tilføyer han, og forklarer:

– Man vet at Joe Biden har vært hissig på de høye olje- og bensinprisene, og siden det er Opec+ som har styrt lagersituasjonen ved å holde tilbake produksjon fra mai 2020 og til i dag, så kan man legge skylden på dem. Da er det en grei sak å øke «capen», slik at ingen kan anklage dem for å tvinge produksjonen unaturlig lav.

Omikron-usikkerhet i 2022

Schieldrop venter at Opec+ kommer til å fortsette å være «en sentral brikke i hele år», men at det viktigste er utviklingen i oljeetterspørselen.

– Usikkerheten ligger i om omikron nå er den siste runden med nedstengninger, eller om vi virkelig kan begynne å fly igjen når vi kommer inn i andre kvartal, sier råvareanalytikeren.

Han påpeker at det internasjonale energibyrået IEA er «særdeles forsiktige med sine etterspørselsprognoser», med et estimat på gjennomsnittlig 99,5 millioner fat per dag. SEBs prognose er på 100,7 millioner fat per dag i 2022.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets skriver i en oppdatering mandag, med referanse til en Reuters-artikkel, at Opec+ venter at omikron-varianten vil ha en «mild og midlertidig» påvirkning på oljemarkedet.

Schieldrop mener utviklingen rundt Iran-atomvåpenavtalen JCPOA også blir sentralt for oljemarkedet i år, der forhandlingene om å blåse liv i den starter opp på nytt i dag, mandag, etter at de ble satt på vent i midten av desember.

– Det er et politisk komplisert spill der det er vanskelig å vite hva som egentlig foregår når man sitter så langt unna, men inntrykket jeg får, som er helt umulig å verifisere om er sant eller ikke, er at det ikke ligger an til en suksess. Det er knyttet til at Donald Trump ødela avtalen i 2018, som viser en svakhet i hvorvidt Iran kan stole på USA dersom republikanerne tar over igjen.

Dersom de vestlige landene ikke lander en avtale med Iran, betyr dette ifølge Schieldrop at oljemarkedet blant annet vil bli preget av flere sanksjoner mot Iran, redusert eksport fra Iran og flere såkalte «proxy-kriger» i Midtøsten.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Opec-avtalen
  2. Olje
  3. Opec
  4. Omikron-varianten

Flere artikler

  1. Oljeprisen tilbake til over 100 dollar

  2. Opec-sjef Mohammad Sanusi Barkindo er død

  3. Sterk oljepris tross USA-nyhet: Analytiker tror Opec går videre med produksjonsøkning

  4. Medier: Opec+ enige om å øke produksjonen i februar

  5. Brå svingninger i oljeprisen etter Opec+-enighet