Kritisk til navnebyttet i Norsk olje og gass: – Trist

Frp mener at et oljefiendtlig debattklima ligger bak når Norsk olje og gass skifter navn til Offshore Norge. – Trist, sier energipolitisk talsperson Terje Halleland (Frp).

Energipolitisk talsperson Terje Halleland (Frp).
Publisert: Publisert:

– Jeg synes det er trist at en bransjeorganisasjon som hovedsakelig er olje- og gassrelatert føler behovet for å endre navn til noe som i mindre grad beskriver deres kjernevirksomhet, men respekterer selvsagt deres rett til å kalle seg hva de vil, skriver Terje Halleland i en e-post til E24.

E24 skrev torsdag at bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass skifter navn til Offshore Norge. Ifølge organisasjonen skal det nye navnet avspeile at det er et bredere spekter av medlemsbedrifter enn før, hvor det ikke bare er olje- og gassvirksomhet, men også også havvind, CO₂-rensing og havbunnsmineraler.

– Navnebyttet er nok dessverre en ganske treffende situasjonsforståelse om at vi i flere år har hatt et debattklima i Norge, der selv politikere fra Arbeiderpartiet og Høyre har leflet med tanken om å stanse leting etter mer olje og gass. Det er klart at det skaper usikkerhet i næringen, skriver Halleland.

Les også

Norsk olje og gass skifter navn: Skal hete Offshore Norge

– Ingen grunn til at vi skal være flaue

Klimapolitikken har satt sitt preg på den norske olje- og gassbransjen, som har krav på seg til å kutte utslippene med 50 prosent innen 2030. Bransjen satser blant annet på elektrifisering av plattformer for å kutte sine utslipp. Flere partier i Norge ønsker også stans i letingen etter olje og gass og stans i utbyggingene av nye felt, som bidrag til å nå klimamålene.

Samtidig har det i vinter blitt tydelig hvor viktig fossil energi fortsatt er for Europa, og at norske energiressurser kan bidra til Europas energisikkerhet.

– Jeg mener at man heller bør være stolt av at man jobber med å levere kritisk viktig fossil energi til et Europa som nå desperat forsøker å komme seg ut av Putins energi-jerngrep, skriver Halleland.

– Når selv EUs sjef for det grønne skiftet, Frans Timmermans, ber Norge fortsette å satse og investere i nye olje- og gassprosjekter, ser jeg ingen grunn til at vi skal være flaue over å beskrive hva vi faktisk driver med, skriver Halleland.

Les også

Vil kutte avhengigheten av russisk gass: Dette er EUs energiplan

– Same shit, new wrapping

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) tror ikke at navneskiftet i bransjeorganisasjonen vil medføre noen større forskjell.

– Frp må være slått ut av sommeren når dette er en nyhet. Navneskiftet i Norsk olje og gass er «same shit, new wrapping», sier Haltbrekken til E24.

– Så det endrer ikke noe av innholdet i det Norsk olje og gass gjør, tenker du?

– Overhodet ikke. It’s the same, but different, sier han.

Lars Haltbrekken (SV) tror ikke navnebyttet i Norsk olje og gass vil ha så mye å si for det organisasjonen driver med.

– Ikke fordi vi ønsker å skjule

Administrerende direktør Hildegunn Blindheim i Norsk olje og gass erkjenner at olje- og gassbransjen er dominerende i medlemsmassen, men mener at Offshore Norge er et mer inkluderende navn.

– Det er ikke fordi vi ønsker å skjule at vi driver med olje og gass. Det er ikke et hamskifte, det er rett og slett et bredere navn slik at de nye medlemmene våre skal føle seg hjemme i organisasjonen, sier Blindheim.

– Så det var ikke noe galt med det gamle navnet?

– Nei, men det er nye tider. Vi har fått nye medlemmer, vi må vokse innen de nye verdikjedene, og da er det naturlig at vi får et nytt navn, sier Blindheim.

Les også

EU vil ha enda mer norsk olje og gass

– En vanvittig jobb

Blindheim påpeker at Norge har blitt en kritisk viktig leverandør av energi til Europa, og fastholder at bransjen trenger attraktive leteområder for å kunne opprettholde sine leveranser til EU.

– De skulle gjerne sett at vi kunne levere mye mer, men vi har rett og slett ikke kapasitet, selv om vi har greit å skru opp noe i år, sier Blindheim.

Samtidig tar bransjen inn over seg at EU også har strammet inn klimamålene sine og trappet opp målene for utbygging av fornybar energi, understreker hun.

– Det er en vanvittig jobb de skal gjøre, så det er lenge til de vil bli helt uavhengige av gass. Samtidig jobber vi også med å dekarbonisere gassen, og få frem kjeder innen fangst og lagring av CO2 som kan gi klimakutt hos sluttbrukerne, legger hun til.

Les også

Vil frakte CO₂ i rør fra Belgia til Norge: – Mye billigere enn skip

Les også

Equinor og belgiske Fluxys: Vil sende CO2 i rør til Norge

Les også

Nå har Aker BP og Lundin fusjonert: – Skal være i front

Publisert:
Gå til e24.no