Venter ny leteboom i Nordsjøen

Nå setter oljebransjen fart på letingen i Nordsjøen, tror analyseselskapet Wood Mackenzie. Norske Rystad Energy spår renessanse i britiske utbygginger.

VENTER ØKT LETING: Det skal bores 60 brønner i Nordsjøen i år, en oppgang på 25 prosent fra i fjor, sier Wood Mackenzie i forbindelse med Offshore Europe-konferansen i Aberdeen. Dette er riggen West Hercules, som blant annet boret Gjøkåsen-brønnen i Barentshavet for norske Equinor.

  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Tirsdag åpner Offshore Europe-konferansen i skotske Aberdeen, hvor mye av den britiske virksomheten i Nordsjøen er sentrert.

Der bekrefter analyseselskapet Wood Mackenzie anslagene sine fra tidligere i år på en solid oppgang i letingen i Nordsjøen.

Årsaken er blant annet at mange selskaper er klare til å investere igjen etter å ha lagt bak seg noen krevende år med lavere oljepriser, og at kostnadene har falt.

– Vi forventer at det vil bli boret over 60 letebrønner i Nordsjøen som helhet i 2019, opp 25 prosent sammenlignet med 2018, sier Wood Mackenzie-analytiker Glenn Morrall.

– Hva har endret seg? Budsjettene er større, og selskapenes porteføljer bugner av prospekter som er modnet gjennom nedturen, sier Morrall.

Les mer: Disse feltene skal levere Equinors vekst

Vekst via borekronen

Det pågår en kamp om attraktive felt som er til salgs i Nordsjøen, som Exxons eiendeler. Men leting kan være et godt alternativ, påpeker Wood Mackenzie.

Les på E24+

Dette er de «nye» oljejegerne på norsk sokkel

– Konkurransen om eiendeler i markedet for oppkjøp og sammenslåinger vil fortsatt være tøff, spesielt i Norge. Så man kan argumentere for at vekst via borekronen er mer attraktivt, sier Morrall.

Leteinvesteringene i Norge ble oppjustert i Statistisk sentralbyrås ferskeste oljetelling, både for 2019 og 2020.

Les mer (+): De ti mest spennende leteprosjektene på norsk sokkel i 2019

Spår britisk boom

– Etter flere tøffe år kan solen endelig være klar til å skinne igjen i det britiske offshoremarkedet, sier Audun Martinsen, som leder norske Rystad Energys analyser innen oljeservicesektoren.

Rystad Energy tror 38 nye britiske prosjekter kan bli vedtatt utbygget de neste tre årene, en samlet investering på 22,6 milliarder dollar. Investeringene i nye britiske prosjekter har falt dramatisk de siste årene, fra en topp på 20 milliarder dollar til bare 550 millioner dollar i 2016, ifølge Rystad.

Det kan potensielt gi gode muligheter for oljeservicebransjen i Storbritannia, hvor TechnipFMC, Wood og Schlumberger har dominert de siste årene. Det er først fra neste år at antallet nye britiske prosjekter øker, tror Rystad Energy.

– Hvis operatørenes planer går som de skal, vil de 38 potensielle prosjektene over de neste tre årene gi fruktbar jord for leverandørene, sier Martinsen.

Les mer: Venter oljeinvesteringer på 174 milliarder kroner i Norge i 2020

Les også

Disse feltene skal levere Equinors vekst

Flere lovende funn

Selskapene har de siste årene lett mye nær eksisterende infrastruktur, hvor kostnadene er lavere enn ved nye, selvstendige funn. Men selskapene ser også etter større prospekter, påpeker Wood Mackenzie.

– Denne strategien ga 800 millioner fat oljeekvivalenter i Storbritannia, Norge og Nederland i 2018, og volumene per brønn var i fjor de høyeste siden 2010, sier Morrall.

Norsk leting har bare gitt en snittstørrelse på funnene på 12 millioner fat den siste tiden, men Wood Mackenzie ser på flere funn den siste tiden som lovende. Det gjelder blant andre Aker BP-funnet Froskelår og Equinor-funnet Telesto ved Visund-plattformen og Sputnik ved Wisting-funnet.

– Det er stort press på leteselskaper i Nordsjøen etter en rekke skuffelser, som brønnene Lyon og Blackrock i Storbritannia og Presto og Gjøkåsen i Norge. Men de som jakter på volumer vil ikke gi opp, sier Morrall.

Han ber folk følge med på MOLs Iving-brønn i Norge og CNOOC-brønnen Howick i britiske farvann vest for Shetland.

Les på E24+

De ti mest spennende leteprosjektene på norsk sokkel i 2019

Britisk oppgang

Britisk leting var i fjor den laveste siden 1960-tallet, med åtte brønner. I år skal det bores 15 til 20 brønner, tror Wood Mackenzie.

Det er en oppjustering fra 10-15 brønner, som analytikerne spådde tidligere i år.

Økt leting har allerede gitt resultater: CNOOCs Glengorm-funn på 250 millioner fat i den sentrale Nordsjøen på britisk side er ett av landets største funn det siste tiåret. Dette vil trolig knyttes til Total-feltet Culzean, ifølge Wood Mackenzie.

Norsk sokkel opplevde et svakt første halvår, med få funn. De siste årene har også gjennomsnittlig funnstørrelse falt mye. Det har skapt bekymring for at utbyggingstakten kan bli kraftig redusert det neste tiåret.

Les også: Svakt første halvår for oljeleting på sokkelen

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. DNO-sjefen om Exxons norske feltandeler: – Attraktive eiendeler

  2. Olje- og gassproduksjonen falt i fjor: Venter opptur på sokkelen

  3. Blar opp 41 mrd. for Exxon-felt: – Det er en veldig høy pris

  4. Annonsørinnhold

  5. Nordsjøen-comeback kan hjelpe DNO i Kurdistan

  6. Dogger Bank kan måle seg med verdens største oljeprosjekter: – En håndsrekning til leverandørene