Grønn teknologi

Equinor blant bidragsyterne: Storbritannia leverte mer fornybar enn fossil kraft

I tredje kvartal produserte Storbritannia for første gang mer fornybar enn fossil kraft, viser en fersk analyse. Én viktig årsak er Equinor og andre utbyggere av havvind.

ØKENDE ANDEL: Utbyggingen av havvind bidrar til å øke andelen fornybar kraft i Storbritannia. I tredje kvartal produserte landet for første gang mer fornybar enn fossil kraft, ifølge en analyse fra Carbon Brief. Bildet viser Equinors britiske havvindkraftverk Dudgeon.

Jan Arne Wold, Woldcam / Equinor
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

De siste årene har den britiske strømforsyningen forandret seg radikalt.

Produksjonen har blitt langt mindre fossiltung, og det er særlig kullkraftens andel som har gått ned. De siste årene har også Equinor og andre utbyggere av havvind bidratt med store mengder ny, ren kraft fra havet som del av britenes klimaplaner.

I tremånedersperioden fra juli til september ble landets produksjon av fornybar strøm for første gang høyere enn produksjonen av strøm fra fossile kilder som kull- og gasskraft.

Det viser en analyse fra organisasjonen Carbon Brief, som også er omtalt av The Guardian. Produksjonen av elektrisitet fra fornybar energi som vindkraft var på 29,5 terawattimer i tremånedersperioden, mens produksjonen av fossil kraft var på 29,1 terawattimer, ifølge Carbon Brief.

Analysen er i tråd med tidligere anslag fra National Grid, som driver det britiske kraftnettet, om at null- og lavutslippsteknologier (sol, vind og kjernekraft, men ikke biomasse) vil produsere mer strøm enn fossile kilder i 2019, ifølge BBC.

RASK ENDRING: Andelen fornybar kraft stiger, mens andelen fossil kraft går ned i Storbritannia, ifølge Carbon Briefs oversikt. Dette er kvartalstall over britisk kraftproduksjon.

Carbon Brief
Les også

Naboland bygger mer i Nordsjøen: Åpner Danmarks største havvindpark

Ned fra to tredjedeler

I 2010 var til sammenligning to tredjedeler av den britiske strømproduksjonen fossil. Det året ble det produsert 288 terawattimer fossil kraft og bare 26 TWh fornybar kraft, ifølge organisasjonen. I tillegg kommer også atomkraft.

De seneste 12 månedene ble det til sammenligning produsert 142 TWh fossil kraft i Storbritannia, ifølge Carbon Brief.

Det siste tiåret har fornybarproduksjonen skutt i været, samtidig som forbruket har falt, slik at fossilandelen har blitt betydelig redusert. I det siste har også en rekke enorme havvindprosjekter kommet til, og de største av disse vil trolig kunne levere mellom fire og seks terawattimer strøm årlig, som tilsvarer mengden strøm fra et stort norsk vannkraftverk.

Selv om strømproduksjonen fra havvind varierer med vinden, gir det likevel et betydelig bidrag til Storbritannias klimamål.

MANGE PROSJEKTER: Havvindbransjen har bygget ut mange milliardprosjekter i Nordsjøen de siste årene, med Storbritannia og Tyskland i spissen. Norge har hittil ikke bygget ut noe vindkraft til havs, men Equinor og partnerne på Gullfaks og Snorre har tatt beslutning om å bygge ut et flytende havvindprosjekt for å drive oljefeltene med ren strøm.

Wind Europe

Equinor satser enorme summer

Blant de større havvindprosjektene på britisk sokkel er danske Ørsteds Hornsea 1, verdens største havvindprosjekt på 1.218 megawatt. Selskapet bygger også det enda større Hornsea 2-prosjektet på 1.386 megawatt som skal stå klart i 2022.

Men norske Equinor har meldt om planer som vil bidra ytterligere til britenes klimamål. Nylig varslet selskapet og partneren SSE gigantiske planer for Dogger Bank-prosjektet til opp mot 100 milliarder kroner. Prosjektet består av tre deler som hver har om lag samme kapasitet som Hornsea 1.

Blir de tre Dogger Bank-prosjektene realisert, kan det ifølge Rystad Energy bli det sjette største offshoreprosjektet globalt i perioden 2020–2026, større enn de aller fleste olje- og gassprosjekter.

Equinor driver allerede flere britiske havvindprosjekter, som Sheringham Shoal på 317 megawatt, Dudgeon på 402 megawatt og verdens første flytende havvindpark, Hywind Skottland på 30 megawatt.

– Vi har allerede kuttet utslippene med 40 prosent mens økonomien har vokst med to tredjedeler siden 1990. Nå, med flere havvindprosjekter på vei til rekordlave priser planlegger vi å gå enda lenger og fortere i årene som kommer, sier Kwasi Kwarteng, Storbritannias minister for energi og ren vekst, til The Guardian.

Les også

Dogger Bank kan måle seg med verdens største oljeprosjekter: – En håndsrekning til leverandørene

Les mer:

 • Mener regjeringen somler med havvind: – Norge må ikke tape kappløpet
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Grønn teknologi
 2. Strøm
 3. Storbritannia
 4. Fossil
 5. Gasskraft
 6. Kull
 7. Havvind

Flere artikler

 1. Equinor og SSE foretrekker GE til gigantprosjekt: Vil bruke verdens største turbiner

 2. Havvind kan dekke mange ganger verdens kraftbehov: – Potensialet er enormt

 3. IEA frykter urettferdig fordeling av nettkostnader: Venter kraftig vekst i fornybar energi

 4. Annonsørinnhold

 5. Venter «negative subsidier» om få år: Britisk havvind blir stadig billigere

 6. Dogger Bank kan måle seg med verdens største oljeprosjekter: – En håndsrekning til leverandørene