Frykter konkursras i USAs skiferolje

Whiting Petroleum slo seg konkurs denne uken. Hundrevis av forgjeldede aktører i USAs skiferolje risikerer å gå over ende hvis oljeprisen blir liggende under 30 dollar fatet, skriver Rystad Energy.

Oljeboring i Permian Basin i USA.
Oljeprisutslagene
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det amerikanske oljeselskapet Whiting Petroleum slo seg konkurs denne uken.

Prisen på den amerikanske WTI-oljen har falt til rundt 20 dollar fatet etter en priskrig på olje mellom Saudi-Arabia og Russland. Dette sammenfaller med et dramatisk bortfall av etterspørsel etter coronakrisen.

Det kan bli rekordmange konkurser blant de rundt 9.000 små og store aktørene innen olje og gass i USA hvis oljeprisen holder seg godt under 30 dollar fatet, ifølge et notat fra Rystad Energy fredag.

Les også

Rystad om eventuell oljeavtale: – Ville være en betydelig utvikling

«Den amerikanske oppstrømsindustrien er tungt forgjeldet», skriver Rystad Energy i notatet.

«Dagens priser vil trolig føre til det høyeste antallet konkursbegjæringer i moderne historie i 2020», skriver analytikerne.

Whiting Petroleum hadde ifølge Rystad Energy 262 millioner dollar i gjeld med forfall i 2020 og 800 millioner dollar i gjeld med forfall i 2021, og bare rentebetalingene var på 260 millioner dollar i år og neste år.

Les på E24+

Disse oljeservice-aksjene kan være best rustet for et børscomeback

MANGE KONKURSER: Dette er Rystad Energys anslag på antallet konkursbegjæringer blant olje- og gassaktører i USA ved en oljepris (WTI) på henholdsvis 10, 20 og 30 dollar fatet fremover.

Mange sliter allerede

Trolig sliter mer enn 70 olje- og gassoperatører med å dekke renteutgiftene sine ved en oljepris på 30 dollar fatet, ifølge Rystad Energy. Amerikanske WTI ligger fredag på 26 dollar fatet, etter å ha vært nede i rundt 20 dollar.

«Etter hvert som covid-19-pandemien og den globale priskrigen presser oljeprisen, kan antallet «chapter 11»-begjæringer stige til et tresifret antall, med 150 til 200 tilfeller i 2021 hvis WTI-prisen blir liggende på 30 dollar», skriver selskapet.

Les også

Oljeprisen til himmels etter Trump-uttalelse

Og antallet konkurser kan skyte til himmels hvis oljeprisen fortsetter videre nedover. Rystad Energy har tidligere sagt at oljeprisen kan nå helt ned til 10 dollar fatet i perioder. Overskuddet i markedet kan nå 25 millioner fat per dag.

«Med et prisnivå på rundt 20 dollar fatet for WTI, som er nær der vi er nå, kan antallet chapter 11-begjæringer nå 140 allerede i år, og stige til nærmere 400 i 2021», skriver Rystad.

Det ville bety at gjeld på 250 milliarder dollar står i fare for ikke å bli betjent i år og neste år, fordelt på rundt 70 milliarder dollar i år og 177 milliarder dollar neste år.

Les også

Geir Austigard blir sjef i Hitecvisions Moreld

Trenger 40–45 dollar

– Vi trenger WTI-pris på 40 til 45 dollar fatet for å unngå en eksplosjon i antallet amerikanske olje- og utviklingsselskaper med finansielle problemer, mens de mest effektive og minst belånte aktørene fortsatt er i stand til å overleve med WTI-priser under 20 dollar fatet, sier Artem Abramov, som leder Rystads analysearbeid innen skiferolje.

De fleste aktørene innen skiferolje er små, familieeide virksomheter med noen få brønner. De 50 største aktørene stod for 69 prosent av virksomheten i USA i fjor.

Les også

Coronakrisen bidro til Oljefondet-smell

I forrige nedtur fra 2014 ble det søkt om 44 konkurser i løpet av det første året etter nedturen, og 70 i 2016 som var det andre året etter nedturen, sier Rystad og viser til tall fra Haynes and Boone.

I 2017 og 2018 var det henholdsvis 24 og 28 konkurser, mens antallet økte med rundt 50 prosent i 2019.

Les også

Disse verdiene kan Equinor måtte ta tap på: – Kan komme en god del

Les også

Klar melding til oljeselskapene: - Ikke sett på pauseknappen nå

Les også

Equinor låner 52 mrd. i kapitalmarkedet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Oljepris
 3. USA
 4. Oljeproduksjon
 5. Skiferolje
 6. Skifergass
 7. Rystad Energy

Flere artikler

 1. Amerikanske oljeselskaper fikk juling på børs

 2. Fulle oljelagre etter coronakrisen kan dempe oljeprisen i lang tid

 3. Massiv overkapasitet på olje kan fort snu: Frykter oljemangel om få år

 4. Rystad venter tusenvis av milliarder i tapte skatteinntekter: Omstilling kan ramme oljelandene

 5. Rystad Energy: – Vi har ikke sett bunnen i oljeprisen ennå