STATOIL VANT IRAK-KONTRAKT: STATOIL-TOPP:- Irak er selve indrefileten

Statoil vant kampen om ettertraktet oljefelt i Irak. Som å vinne indrefileten, mener Statoil-topp.

ETTERTRAKTET: Det enorme West Qurna-feltet i Irak er svært ettertraktet, men nå har Statoil sammen med russiske Lukoil vunnet rettighetene til å utvinne del 2 av feltet.

ATEF HASSAN
  • Ingrid H. Indseth
Publisert:

- Irak er selve indrefilten i øyeblikket når du ser på den internasjonale konkurransen som har vært de siste par dagene. Det har vært innmeldt 40 selskaper og interessen har vært enorm, sier informasjonssjef i Statoil Kai Nielsen til E24.

Lørdag morgen ble det klart at Statoil sammen med den russiske oljeoperatøren Lukoil stakk av med seieren og nå får utvinne olje i West Qurna 2-feltet i Irak.

LES OGSÅ: Statoil vant Irak-kontrakt

Det gigantiske oljefeltet sør i Irak er svært ettertraktet, og er et av de største i verden som ikke er utvunnet enda. Produksjonen vil bli deretter:

- Det vil dreie seg om over 1,8 millioner fat per dag, det er en enorm produksjon, sier Nielsen.

Foten innenfor

Dette er en viktig seier for Statoil, mener Nielsen.

- Vi er stolte over at vi vant og at vi på den måten viser at vi i aller høyeste grad er konkurransedyktig også i dette konkurranseutsatte området. Det betyr at vi har fått foten innenfor i Irak, og kan være på plassen og konkurrere om jobber. Det er veldig verdifullt for Statoil, sier han.

Men å starte oljeutvinning i Irak byr på andre utfordringer enn Statoil er vant til.

- Det første man tenker på når det gjelder Irak er jo sikkerheten. Det har selvsagt førsteprioritet. Før vi la inn budet gjennomførte vi en grundig undersøkelse om hvordan situasjonen er og hva vi må gjøre for å sikre oss. Vi kom frem til at det er mulig å oppholde seg der dersom vi tar forholdsregler, sier han.

Gunstig for alle

Avtalen som er inngått gir Statoil og Lukoil 1,15 dollar per fat de klarer å produsere.

- Den er gunstig for begge parter, siden mer enn 90 prosent av de fremtidige inntektene vil gå til Irak. Det er mye mer enn i Norge, men det blir fortsatt penger igjen til oss på grunn av den enorme størrelsen på produksjonen, sier han.

Ifølge avtalen skal feltet være i full drift i 2017, og Statoil vil starte planleggingen sammen med operatøren Lukoil så raskt som mulig.

- Det går fortere å bygge ut et felt på land enn i Nordsjøen, og vi forholder oss til forløpet irakerne har lagt opp til, sier han.

Les flere nyheter på E24.no.

Publisert:

Flere artikler

  1. Statoil vant Irak-kontrakt

  2. Analytiker: - Statoil blir juniorpartner

  3. Betalt innhold

    Statoil sikret seg andel i kjempefelt i Sør-Irak

  4. Statoil signerer Irak-avtalen neste søndag

  5. Statoil ut av Irak