Rystad-topp: - Veksten i oljeinvesteringene flater ut i år

Den fryktede utflatningen i oljeinvesteringene har allerede begynt, sier Rystad-topp.

MINDRE PRODUKSJON: Oljeproduksjonen kan slite med å møte etterspørselen golbalt fra 2020, dersom ikke investeringen tar seg opp igjen etter det som vil bli to stille år, sier Rystad-sjef Jarand Rystad.

Rystad Energy
  • Kristin Norli
Publisert:,

STAVANGER (E24): «En kort oversikt over nesten alt mulig» var de lovet de mange offshore-interesserte menn i dress (og noen kvinner) som hadde funnet veien til Radisson Blu Atlantic i Stavanger sentrum mandag ettermiddag.

Jarand Rystad - toppsjef i analyseselskapet Rystad Energy - startet med å fortelle oljebransjen at den fryktede utflatingen som det spekuleres på vil komme innen olje- og gassinvesteringene i verden, allerede har begynt.

- Dette skjer allerede, forklarte Rystad til forsamlingen.

Oppbackingen har han i ferske tall som viser den reelle veksten i investeringene hos åtte utvalgte produsenter (deriblant Chevron, Statoil, BP og Conoco Phillips):

I gjennomsnitt vokser deres investeringer i år med 6,9 prosent.

Det er ikke i seg selv så lavt - men likevel et fattig tall sammenlignet med fjoråret, da de åtte selskapenes snittvekst var på 15,9 prosent.

- Bortsett fra Chevron, som for øyeblikket er inne i en stor investeringsperiode, så er det nå markert lavere investeringsvekst hos alle, forteller Rystad fra scenen.

Deretter peker han på to av selskapene på listen: Andarko og Conoco Philips, der de totale investeringene i år faktisk er lavere enn i fjor. Et lignende bilde ser Rystad når analysen utvides til å gjelde de største 100 oljeselskapene i verden.

- Veksten i investeringene flater ut i år.

Det skal det ikke være tvil om.

LES OGSÅ: Derfor går det trått for oljekjempene

- Trenger ny bølge

Og det kan snarere heller enn senere bli et problem. Ifølge selskapets analyser over verdens totale behov for energi fra olje og gass frem mot 2030, er det nemlig ikke rom for en slik periode.

- Hvis vi ikke får en ny investeringsbølge etter 2015, så tror vi at tilbudet ikke vil være i stand til å møte etterspørselen etter olje globalt sett fra 2020, sier Rystad.

- Oljeprisen er løsningen

Jarand Rystad, sjef i Rystad Energy.

Verken amerikansk skiferutvinning eller brønner som allerede er under utvikling, kommer til å bøte på dette, spår Rystad:

- Selv om vi legger inn et ganske liberalt anslag på leveranse fra skifer-industrien i USA, så kommer vi til å ha et problem med å få balanse i tilbud og etterspørsel i 2020, sier Rystad.

Han karakteriserer perioden vi er på vei inn i nå som «et par stille år». Og løsningen på det hele - er egentlig å ha flaks.

For på kostnadssiden er det ikke så mye å hente.

- Løsningen er egentlig at oljeprisen går opp, sier Rystad til E24.

- Kan man legge til grunn at den skal gå opp igjen?

- Ja, da må du tro på at verdensøkonomien skal bli sånn nogenlunde. Det skal en rimelig svak verdensøkonomi til for at man skal klare seg med den oljen som vil bli tatt opp hvis den årlige veksten i oljeindustrien blir på 4 prosent i mange år fremover, fortsetter han.

LES OGSÅ: Økonom: Fortsatt norsk lønnsfest avhengig av dobling i oljeprisen

5 prosent i Norge

For Norges del har det siden skatteendringene Finansdepartementet innførte overfor oljesektoren tidligere i år vært en fornyet debatt om hvilke investeringer som fortsatt vil være lønnsomme.

Rystad anslår investeringsveksten i olje- og gass i Norge til å komme godt under 10-tallet fra neste år.

- Vi vokser også i år, men trolig på 13 prosent mot 17-18 prosents vekst i fjor. Og neste år er det kanskje nede på 5 prosent, sier han til E24.

Dersom prisene holder seg lave fremover, og det ikke blir lønnsomt å ta opp olje som verden har behov for, er dårlige nyheter for noen av verdens største selskaper.

LES OGSÅ: Dette mener Statoil om ny oljeskatt

Kan gi klimasaken et dytt i ryggen

- Det er egentlig bad news ja, sier Rystad.

- Det er et problem. Det er ikke en dødsdom, men en lavere vekst vil vi se.

Et problem for oljeindustrien.

For det internasjonale miljø- og klimaregimet kan det dystre oljemaleriet derimot gi en uventet gla'nyhet.

I disse dager diskuteres det både i Norge og internasjonalt hvordan man skal klare å holde seg innenfor det såkalte 2-gradersscenariet for klimaendringer - der gjenomsnittstemperaturen ikke stiger mer enn 2 grader frem til 2050 som følge av utslipp av klimagasser.

Dårlig veksttakt i verden og lav oljepris kan gi «en hjelpende hånd».

- Ett av de mulige utfallene av dagens svake økonomi og det at oljefelt ikke blir besluttet utviklet fordi de ikke er lønnsomme på 90 dollar, det er at man faktisk nærmer seg 2-gradersscenariet, sier Rystad til E24

MINDRE PRODUKSJON: Oljeproduksjonen kan slite med å møte etterspørselen golbalt fra 2020, sier Rystad-sjef Jarand Rystad.

Statoil

- Kanskje spesielt dersom man også får en større nedgang i utslippene fra kull enn ventet, kanskje for eksempel gjennom hardere skattlegging av kull internasjonalt.

Dermed er det heller ikke mer dramatisk det oljebransjen står ovenfor enn det som FNs energibyrå IEA legger til grunn at man har forpliktet seg til.

LES OGSÅ: Disse salgene har sikret Statoil 90 milliarder på tre år

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. - Minner om oljepriskrasjet i 2009

  2. Betalt innhold

    – Det er blåmandag, men det blir helg igjen

  3. Forventer prispress på olje om få år: – Midtøsten sikrer seg alle landriggene de får tak i

  4. Annonsørinnhold

  5. – De lave prisene kan ikke vedvare lenge

  6. Rystad Energy tror oljetoppen nås om mindre enn ti år