Statoil i ny milliardrettssak i Nigeria

Statoil går igjen til retten i Nigeria for å få avgjort en strid om oljefeltandeler verdsatt til 9,5 milliarder. Selskapet tapte tilsvarende sak i voldgiftsretten i fjor.

NY RUNDE: – Vi er enig i at det skal være en redeterminering basert på den informasjonen som produksjonen har gitt, men vi mener at grunnlaget og konklusjonen er feil, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil-
 • NTB
Publisert: Publisert:

Nå tar Statoil saken til den føderale høyesteretten i Lagos, skriver Dagens Næringsliv. Bakgrunnen er en årelang tvist om justering av eierforholdet i Agbami-feltet utenfor kysten av Nigeria.

Da feltet ble satt i produksjon besto det av to lisenser med ulike eiere. Disse eierne ble enige om å justere eierforholdet, og i en såkalt redeterminering basert på en ekspertvurdering ble Statoils eierandel redusert fra 20,21 prosent til 15,04 prosent. Reduksjonen tilsvarer verdier på 9,5 milliarder kroner.

– Vi mener at vi har relevante argumenter som ikke er tilstrekkelig hensyntatt i denne prosessen. Derfor følger vi opp denne saken rettslig. Vi er enig i at det skal være en redeterminering basert på den informasjonen som produksjonen har gitt, men vi mener at grunnlaget og konklusjonen er feil, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil til DN.

Voldgiftsrettssaken fra i fjor handlet om grunnlaget fra ekspertutvalget, og det er denne avgjørelsen Statoil nå vil prøve for høyesterett. I tillegg forteller Pedersen at den norske oljegiganten har intensjoner om å ta selve reduksjonen i eierandel til voldgiftsretten.

Les også

Oljebremsen har blåst bort verdier for over 100 milliarder kroner

Les også

Slik fungerer Statoils nye utbytteordning

Les også

– Kostnadene skal ikke opp igjen, ikke denne gangen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil i ny milliardrettssak i Nigeria

 2. Equinor godtar lavere andel i Agbami-feltet: Betalte syv milliarder til partnerne

 3. Betalt innhold

  Statoil kjøper seg opp i Lundin

 4. Betalt innhold

  Statoil kjøper nesten 12 prosent av Lundin

 5. Betalt innhold

  Statoil dobler eierandelen i Lundin