Oljeprisen stiger kraftig

Torsdag kveld snudde oljeprisen, og gikk rett i taket etter flere OPEC-rykter pekte mot at kutt i produksjonen kan komme.

STIGER: Oljeprisen overrasker med supervekst torsdag kveld.

Haidar Mohammed Ali
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

Onsdag falt oljeprisen til sitt laveste siden sommeren, et døgn senere var situasjonen en helt annen og oljeprisen suste oppover. I skrivende stund er oljeprisen opp 4,10 prosent til 44,41 dollar per fat.

– Jeg tror den bevegelsen vi ser i kveld henger sammen med de signalene som har kommet i løpet av uken i forbindelse med OPEC-møtet, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea til E24.

Flere OPEC-land har gjort det klart at de ønsker et produksjonskutt under oljekartellets toppmøte fredag. Dermed begynner presset på Saudi-Arabia om å foreta en endring i kartellets produksjon.

– OPECs medlemsland har tapt mye penger. Det virker ikke som vi kan endre situasjonen på kortsikt, her trengs det langsiktige politikkendringer, sier Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh til Bloomberg.

Les også

Amerikansk lettolje under 40 dollar per fat

OPEC-optimisme

– Saudi-Arabia har sagt at de er villige til å kutte dersom de andre landene både i og utenfor OPEC også gjør dette, sier Saltvedt.

VIL VENTE: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Javad M. Parsa

Ifølge Financial Times har Saudi-Arabia sagt at de er villige til å gjøre de kuttene som trengs for å øke prisene, dersom mindre rival både i og utenfor OPEC gjør det samme. Dette betyr at også Russland må si seg villige til å kutte for at Saudi-Arabia skal foreta en endring.

– Til tross for at Saudi-Arabia nå virker mer åpne tror jeg ikke det kommer noe kutt fredag. Jeg tror OPEC vil se an litt hvor mye Iran vil få å si for produksjonen, og om de amerikanske skifteroljeprodusentene forsvinner, sier Saltvedt.

Russlands energiminister Alexander Novak sa torsdag at de ikke anser kutt som en god strategi, og dermed er det lite sannsynlig at Saudi-Arabia får samarbeidet de ønsker seg, skriver Bloomberg.

Irans oljeminister Zanganeh mener det ikke er noen vits i å vente samarbeid med land utenfor OPEC.

– Vi er OPEC og det er ikke rasjonelt å basere våre avgjørelser på land som ikke er medlem, sier han til Bloomberg.

Les også

Oljeanalytiker: Kan bli priskrig om olje i Midtøsten

Kan komme hint

– Det som blir mest spennende i morgen er å se om det kommer noe hint mot kutt neste år. Som sagt tror jeg det er for tidlig nå, men det virker som de har åpnet diskusjonen for neste år nå, sier Saltvedt.

Hun legger til at også de store OPEC-landene har begynt å merke oljeprisfallet nå, og at investeringene og prisene har minket mer enn landene trodde på forhånd.

– Tidligere har Saudi-Arabia ikke villet snakke om kutt neste år heller. Det er store muligheter for at det vil bli diskutert i morgen. Hva de snakker om på møtet vil bli veldig spennende, sier Saltvedt.

– Selvfølgelig kan de overraske oss, men jeg tror ikke de vil gjøre det nå.

Overraskelser vil gi prishopp

Tirsdag skrev oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets at en eventuell overraskelse fra OPEC etter fredagens møte kan gi store utslag i oljeprisen.

Kjus skrev at det virker «lite sannsynlig for oss at Saudi-Arabia – som dersom det skal kuttes, må ta det meste av byrden – er villig til å gi Iran en julepresang i form av høyere oljepriser akkurat i det Iran er i ferd med å returnere til det globale oljemarkedet. Saudi-Arabia sitt langsiktige forhold til Iran er jo ikke akkurat preget av vennskapelige relasjoner».

«Likevel mener vi at man ikke helt kan utelukke en overraskelse på fredag», skriver den anerkjente oljeanalytikeren.

I løpet av torsdagen har ryktene flommet om hva oljekartellet, som står for 40 prosent av verdens oljeeksport, vil komme frem til på fredagens møte. Blant annet er det annonsert at Saudi-Arabia kan gå med på Irans forslag om å kutte oljeproduksjonen fra 31,3 millioner fat i dag til 30 millioner fat per dag, som er OPECs egentlige kvote.

Les også

Statoil lar seg ikke friste av Irans investeringsbønn

Foreslår fem prosent

Under fredagens møte vil Venezuela foreslå et produksjonskutt på fem prosent av dagens produksjon, skriver statsavisen Correo Del Orinoco som siterte president Nicolás Maduro. Det lille oljelandet Ecuador har sagt seg enige i forslaget, og håper det vil bli tatt godt imot på morgendagens møte.

– Vi trenger et gjennomsnitt på 30 millioner fat om dagen. Med dette vil markedet reagere. Vi er optimistiske, sa Ecuadors hydrocarbonminister Carlos Pareja til Bloomberg torsdag ettermiddag.

Til tross for dette er det liten sjanse for at OPEC vil bestemme seg for å endre dagens politikk, mener analytikerne Bloomberg har snakket med.

Les også

Statoil har kastet seg inn i 23. konsesjonsrunde

Les også

– Saudi-Arabia vil foreslå betinget produksjonskutt

Les også

Amerikansk lettolje under 40 dollar per fat

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Utelukker ikke overraskelse som kan gi oljeprisrally

  2. – Å kutte nå er som å gi seg halvveis i løpet

  3. Reuters: Oljetoppene kom ikke til enighet i Doha

  4. Annonsørinnhold

  5. – Optimisme å spore

  6. Tror oljeprisen kan falle ned på 30-tallet igjen