Russerne kansellerer nok en riggkontrakt med John Fredriksen

Det vestlige sanksjonsregimet mot Russland legger nok en gang kjepper i hjulene for Rosneft og John Fredriksen.

DRAR I NØDBREMSEN: Rosneft-sjef Igor Setsjin feiret i fjor de store funnene i Karahavet, som amerikanske Exxon Mobil og John Fredriksens North Atlantic Drilling bistod med. Nå kansellerer Setsjin kontrakt etter kontrakt.

 • Marius Lorentzen
Publisert:

Riggselskapet Northern Offshore melder at det russiske oljeselskapet Rosneft har kansellert kontrakten på den oppjekkbare riggen Energy Endeavor.

Riggen tilhører Northern Offshore, men det er North Atlantic Drilling som mottok varselet siden det er de som har inngått avtalen med russerne.

John Fredriksen er storaksjonær i begge selskapene.

Energy Endeavor skulle egentlig gå fra et oppdrag med Wintershall til Rosneft i månedsskiftet mars/april, men dette blir det altså ikke noe av.

Fra fest til hodepine

Dette er den andre riggkontrakten som russerne kansellerer med John Fredriksen-systemet på kort tid. Den 13. mars meldte North Atlantic Drilling at den femårige kontrakten for West Navigator-riggen hadde blitt kansellert. Den riggen skulle også i arbeid fra og med sommersesongen i år.

John Fredriksen-systemet annonserte i mai i fjor et stort samarbeid med russiske Rosneft. I slutten av juli ble det annonsert at kontrakter for 26 milliarder kroner var undertegnet, og én måneds tid senere ble det kjent at North Atlantic Drilling kjøper 150 landrigger av Rosneft.

Rosneft har igjen kansellert en kontrakt med John Fredriksen.

Håkon Mosvold Larsen

Gjennom avtalen skulle Fredriksen-systemet stille med flere borerigger for å lete etter petroleum i den russiske delen av Arktis fra sommersesongen 2015.

I fjor forverret derimot den politiske spenningen mellom Russland og vesten seg betraktelig etter at landet forsynte seg av Krim, en del av Ukraina. Flere runder med sanksjoner fra amerikansk og europeisk hold ble etter hvert innført mot russiske interesser. Sanksjonene legger blant annet begrensninger på teknologieksport og arbeid knyttet til oljeleting i arktiske strøk, noe som påvirker avtalen med Rosneft.

Amerikanske Exxon Mobil varslet allerede i september at de avsluttet arbeidet sitt med Rosneft rundt oljeletingen i Karahavet, rett etter at de gjorde et kjempefunn sammen.

I november i fjor ble North Atlantic Drilling og Rosneft enige om å skyve på starten av samarbeidsavtalen fra mai i år, og partene er fortsatt i en dialog om hvordan de skal løse situasjonen.

Milliardordrer i fare

Hverken North Atlantic Drilling eller sjefen for Northern Offshore bruker ordet «sanksjoner» i sine pressemeldinger. Sistnevnte gir heller ingen eksplisitt forklaring om årsaken til at kontrakten nå kanselleres:

– Selv om det ikke er uventet, er vi skuffet over denne utviklingen. Vi vil likevel fortsette å jakte på fremtidige muligheter i denne regionen for å bruke vår tidligere boreerfaring i den russiske delen av Arktis, sier konsernsjef Gary Casswell, i Northern Offshore, i børsmeldingen.

North Atlantic Drilling har imidlertid varslet om at de mener «det vil være veldig utfordrende å gjennomføre transaksjonene med Rosneft» etter den tidsplanen partene ble enige om i fjor.

Selskapet skrev i sin kvartalsrapport for fjerde kvartal at det er betydelig risiko knyttet til ordrereserven de har på 4,1 milliarder dollar med Rosneft. Kanselleringen av West Navigator-riggen sørger ene og alene for at ordrereserven reduseres med én milliard dollar, ifølge opplysninger fra selskapet.

North Atlantic tapte 475 millioner dollar i fjerde kvartal, og selskapet fikk nye lånevilkår med kreditorene etter at Seadrill gikk inn og garanterte for gjelden.

Rosneft har ikke lagt ut noe informasjon om riggkanselleringene på sine sider.

Les også

– Hvis det ikke allerede er det, så vil det bli kjøpers marked

Les også

Iran-avtale kan oversvømme oljemarkedet

Les også

Ukraina skal slutte å kjøpe russisk gass

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Northern Offshore

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Russisk rigg-kansellering

 2. Betalt innhold

  Utsetter levering av to rigger

 3. Fredriksen mister milliardordre

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Nå blir det ytterligere nedbemanninger

 6. Exxon vil inn i Russland igjen - ber om fritak fra sanksjoner