Tror oljeprisen kan vippe under 20 dollar etter Iran-avtale

Iran har varslet at en million fat olje vil strømme inn i markedet hver dag, etter sanksjonene ble lettet. Det er dårlig nytt for oljeprisen.

SANKSJONENE LETTES: Sjefen for atomenergibyrået IAEA, Yukiya Amano (i midten), utenriksminister i Iran, Javad Zarif, og EUs utenrikssjef Frederica Mogherini, var svært fornøyde da de fortalte pressen lørdag kveld at Iran hadde oppfylt alle forpliktelsene i atomavtalen.
  • Sophie Lorch-Falch
  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

Iran er nå inne i varmen til Vesten igjen etter landet innfridde forpliktelsene som følger av atomavtalen.

Sanksjonene mot Iran lettes, og i løpet av den neste tiden skal landets oljeproduksjon trappes opp med én million fat per dag.

Det er egnet til å skape bølger i et allerede nervøst oljemarked.

– Kortsiktig vil markedet ta til etterretning at sånn ble det, og da vil selvfølgelig prisene presses ytterligere. Psykologien vil dra oljeprisen enda mer ned. Nå er alle så opptatt av at oljeprisen faller, at massepsykosen slår inn og drar ned prisen, sier BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik til E24.

– Kan dette være en hendelse som skyver oljeprisen til bunnen?

– Man kan få en vipp langt ned, før den går opp igjen til et nivå som er mer stabilt, og med det mener jeg et leie prisen kan holde seg på i flere år. Akkurat som leiet på over 100 dollar man hadde i flere år før oljeprisfallet.

Les også:
Dette har Iran og stormaktene blitt enige om

– Ikke overrasket over 27-tallet mandag

I over fire år var oljeprisen stabil over 100 dollar. I juni 2014 startet oljeprisraset som ingen ende vil ta.

Denne uken nådde prisfallet en ny milepæl, da oljen ble handlet for under 30 dollar fatet for første gang siden 11. februar 2004.

BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik.

Fredag ble prisen for nordsjøolje sist notert for 29,22 dollar fatet.

Nå som Iran kan handle olje på lik linje med andre oljenasjoner, kan prisbunnen være enda lenger unna, ifølge oljeekspertene:

– Oljeprisen kan gå ned til 20 dollar fatet, og til og med enda lavere. Men det vil være en vipp. En vipp er ikke bare en dag, det kan også være en uke eller en måned, sier Austvik.

– Jeg vil gjette at man må nå bunnen på et lavere nivå enn man har sett til nå. Jeg tror man må ned til 25 dollar, før den kommer opp igjen, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika.

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet sier til E24 at han tror det kommer et kraftig fall i oljeprisen mandag:

– Jeg blir ikke overrasket over å se 27-tallet på oljeprisen. Trenden er en fallende oljepris, og vi ser at oljemarkedet har utviklet seg fra å være kartelldrevet til å bli et marked der prisen settes ut fra tilbud og etterspørsel.

For Norges del er prisnivået oljen ligger på nå for lavt til at det er lønnsomt å bygge ut de planlagte norske oljefeltene. Til og med gigantfeltet Johan Sverdrup er ulønnsomt hvis prisnivået vedvarer, ifølge tall fra Rystad Energy.

Les også

DNB Markets: Dagens oljepris vil gi høyeste ledighet noensinne

Oljeprisutviklingen de siste fem årene viser at oljeprisen var ganske stabil over 100 dollar fatet, med unntak av juli 2012, frem til oljeprisfallet som startet juni 2014.

– Usikkert hva som kommer

Vestens sanksjoner har inntil nå vært en tung byrde å bære for Irans oljeproduksjon- og eksport.

Landet har vært fryst ut av det internasjonale energimarkedet, og har vært nødt til å eksportere olje under markedspris. I tillegg har den iranske oljeindustrien vært avskåret fra å gi vestlige oljeselskaper konsesjoner.

Investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet.

Iran har dermed produsert mindre olje, og eksporten er omtrent halvert mot nivået før sanksjonene. Det har også vært problematisk å bli kvitt oljen som ble pumpet opp. Store overskuddslagre med olje er blitt bunkret opp de siste årene.

Rundt 40 millioner fat olje skal ligge på enorme oljetankere langs kysten.

Irans Opec-utsending Mehdi Asali sa lørdag at oljeproduksjonen vil først øke med 500.000 fat per dag idet sanksjonene heves, og ytterligere 500.000 fat kort tid etterpå.

– Grunnen til at de er så sikre på tallene, er at de knapt må produsere olje. De må bare få oljen på båt, sier Austvik, og viser til den enorme mengden olje Iran har på lager.

Men i løpet av få år kan oljeproduksjonen ta seg vesentlig opp i forhold til eksportøkningen som er varslet.

– Det er usikkert hva som kommer etter det og hvor fort kapasiteten tar seg opp. Potensialet er stort. Det tar tid å bygge ut og utenlandske selskaper må hjelpe til. Om en del år kan Iran være oppe i seks millioner fat per dag. Men det tar tid, sier Austvik.

Seks millioner fat er snaut fire ganger så mye olje som Norge produserer hver dag.

Les også:


Slik havnet Iran utenfor oljemarkedet

– 2016 er ikke året

Iran har behov for vesentlige investeringer fra utenlandske selskap for at man skal se en slik produksjonsøkning de neste årene.

Landets myndigheter skal de siste to årene har vært i kontakt med British Petroleum, Shell og Total for å pleie forbindelsene mens atomforhandlingene har pågått.

– Hvor raskt kan utenlandske selskaper optimalisere produksjonskapasiteten, Austvik?

– Det er kompetente selskaper som har erfaring fra området. Iranerne er også kompetente, og er ikke et u-land i tradisjonell forstand. En del kan komme relativt raskt, uten å sette et tall. Jeg vil tro 2016 ikke er året. Hvis en snakker om tall basert på gamle dager, snakker vi om maksimum 10 år.

FOR MYE OLJE PÅ MARKEDET: Oljeprisen har falt over 22 prosent den siste måneden. Atomavtalen med Iran, usikkerhet rundt Kinas oljeetterspørsel og sterkere dollar har gitt nedadgående prispress.

Tøffe sanksjoner siden 2006

Forholdet mellom Vesten og Iran begynte å skure allerede på 50-tallet. Etter den islamske revolusjonen i 1979 og en gisselsituasjon på den amerikanske ambassaden, frøs USA alle diplomatiske forbindelser med Iran.

I 2003 fikk verden kunnskap om at Iran hadde iverksatt et forskningsprogram på atomteknologi, uten å informere Det internasjonale atomenergibyrået.

Mens USA innførte sanksjoner mot landet allerede i 1995, førte kunnskapen om forskningsprogrammet til at FNs sikkerhetsråd vedtok tøffe sanksjoner mot Iran i 2006.

Siden har vetomaktene i Sikkerhetsrådet forsøkt å forhandle frem begrensninger og overvåkning av landets atomprogram.

De vestlige sanksjonene mot Iran, som følge av landets atomprogram, har ført til at landets oljeproduksjon har blitt redusert til 2,8 millioner fat per dag, fra 3,6 millioner fat per dag før sanksjonene trådte i kraft.

De internasjonale sanksjonene har ført til at Iran har eksportert olje til redusert pris i forhold til markedspris, hvor de største kjøperne har vært Kina, India, Japan, Sør-Korea og Tyrkia.

Sommeren 2015 lyktes Iran å komme til enighet med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om en atomavtale, som omfattet en rekke forpliktelser Iran måtte oppfylle før EU, FN og USA ville lette sanksjonene.

Lørdag kveld kunngjorde IAEA at Iran hadde oppfylt sin del av avtalen, og EU holdt pressekonferanse og sa at sanksjonene mot landet lettes.

Norges utenriksminister Børge Brende (H) understreket overfor NTB at det fremdeles vil være begrensninger i forholdet til Iran som følge av menneskerettighetssituasjonen i landet.

Øvrige kilder: NTB, Reuters, BBC.

Les også

Oljeprisen fortsetter å falle: Under 30 dollar

Les også

Dette tankskipet skapte oljehistorie

Les også

– Frykter mer uro i regionen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. Iran

Flere artikler

  1. Derfor kan oljeprisen falle ytterligere neste uke

  2. IAEA-rapport: Iran har overholdt atomforpliktelser

  3. Sjeføkonom: – Det later ikke til å bli en hyggelig børsåpning

  4. Skipet som viser at Iran er tilbake

  5. Rouhani: – Vendepunkt for Irans økonomi