TRENDEN HAR SNUDD: Lavere etterspørsel senker oljeprisen

Det så lenge ut til at verden var umettelig på olje uansett pris.

Publisert:

Det finnes en grense for hvor mye forbrukerne er villig til å betale for et fat med olje. For øyblikket ser den grensen ut til å ligge et sted rundt 90 dollar før etterspørselen virkelig settes under press.

Det internasjonale energibyrået (IEA) spår i sin seneste månedsrapport at veksten oljeetterspørselen i verden blir 570.000 fat lavere per dag i fjerde kvartal i år og 180.000 fat lavere i første kvartal neste år.

"Den seneste dramatiske prisoppgangen har gitt en kortsiktig sjokkeffekt, samtidig som det ser ut til at forbrukerne tilpasser seg en jevn årlig prisøkning", heter det i rapporten fra IEA, skriver Reuters.

Ventet på det

Dermed synker oljeprisen med over 1 dollar til 91 dollar (nordsjøolje) tirsdag formiddag. Prisen på den amerikanske lettolje, WTI, faller også rundt en prosent til 93,70 dollar per fat.

- Overskriftene alene er nok til at markedet korrigerer ned. Dette er noe vi har varslet lenge: Prisene ville slå ut i forbruksveksten, sier oljemarkedsanalytiker Benny Clausen i Norwegian Oil Trading til E24.

Det siste kuttet i fra IEA kommer etter at byrået kuttet forventningene til etterspørselen også i forrige månedrapport. Tilsammen er forventningen til etterspørselsveksten redusert med 900.000 fat i fjerde kvartal og 200.000 fat første kvartal neste år.

Les også: Saudi dytter oljeprisen ned

Kan falle under 90 dollar

Clausen trekker også frem flere andre faktorer som bidrar til nedgang. For det første har dollaren styrket seg de seneste par dagene, noe som tyder på at investorene flytter pegner fra råvarer til valuta.

På toppen av det kommer problemene i det amerikanske boligmarkedet og utsiktene for svak vekst i USA. Begge deler legger en demper på etterspørselen fra USA, som er verdens største oljekonsument.

- Det er en del faktorer som tilsier at prisen på nordsjøolje vil ligge nærmere 90 enn 100 dollar denne uken. Det er også rom for at den faller under 90 dollar også, sier Clausen.

Feller Børsen

Den fallende oljeprisen legger press på Oslo Børs tirsdag.

Hovedindeksen faller 1,6 prosent, og det er de oljerelaterte aksjene som leder an fallet.

Følg utviklingen på Børs24

Publisert:
Gå til e24.no