Nå er Equinors «borerush» i gang på sokkelen: – Det blir en fryktelig travel periode

Resultatene fra tre ferske brønner gjør at Equinor kan doble antallet fat som hentes opp på Norne-feltet. Boringen er starten på en svært hektisk leteperiode på norsk sokkel.

RIGGER SEG TIL I NORD: West Hercules-riggen setter straks i gang med å bore en serie letebrønner for Equinor og Eni i Barentshavet. Her er riggen avbildet på vei ut av Skipavika i april.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Hele forskyvningen kommer av at riggen kommer senere enn planlagt inn fra en tredjepart på britisk sokkel. Det blir som på flyplassen, forsinkelsen skyldes «et sent innkommende fly», sier letedirektør for norsk og britisk sokkel i Equinor, Nick Ashton til E24.

Han forteller om det intense og hektiske leteprogrammet som selskapet nå er i gang med på norsk sokkel, både i nord og sør.

Forsinkelsen han refererer til er blant annet boringen av det hittil uutforskede prospektet Gjøkåsen i Barentshavet der det skal bores to letebrønner kalt Gjøkåsen Shallow og Gjøkåsen Deep.

Fordi det ikke er boret tidligere er usikkerheten stor, men hvis det viser seg at strukturen inneholder olje snakker man fort mye olje. Equinors lisenspartner Aker BP har et estimat som spenner seg helt fra 26 millioner til 1,43 milliarder fat olje for prospektet på grunn av denne usikkerheten. Det er forskjellen mellom et funn man kanskje må la ligge fordi det er for lite og en gigantisk feltutbygging.

Gjøkåsen er en av prospektene som kan gi et etterhvert sårt etterlengtet storfunn på norsk sokkel. Flere og flere i næringen og det «oljepolitiske» miljøet ser nemlig at det begynner å bli mangel på store, nye funn å bygge ut på norsk sokkel utover 2020-tallet hvis det ikke snart avdekkes mer.

Egentlig skulle boringen av Gjøkåsen-brønnene startet i tredje kvartal, men nå er det skjøvet på slik at Shallow-brønnen påbegynnes før nyttår, mens Deep-brønnen kommer etterpå, trolig en gang i januar/februar.

Les også

Det er funnet olje og gass for 188 mrd. kroner i år: Men noen av de mest spennende letebrønnene gjenstår fortsatt

Tett program

West Hercules-riggen, som altså ble forsinket på veien hos den forrige kunden, har imidlertid et hektisk program som begynner om få dager:

– Vi forventer oppstart av boringen på Intrepid Eagle (i Barentshavet, journ.anm.) om et par uker. Deretter skal den bore Goliat West-prospektet for Eni før den går til Gjøkåsen før nyttår, sier Ashton.

– Vi er også i gang med å bore Skruis med riggen Songa Enabler, fortsetter han.

I Barentshavet er det nemlig mer enn West Hercules-riggen som er i sving, og det var Songa Enabler som sto for boringen av Equinors leteprogram i Barentshavet i fjor.

Equinors letedirektør for norsk og britisk sokkel, Nick Ashton

Skruis er et prospekt like nord for det kommende Johan Castberg-feltet. Et funn her kan kobles tilbake til Johan Castberg-produksjonsskipet som en mulig fremtidig satellitt.

Mens det bores heftig i nord skal det også bores i sør. I Equinors leteavdeling er man særlig spent på resultatene fra det som kalles Pabow-prospektet:

– Først skal Presto-prospektet bores fra desember. Etter Presto vil riggen flytte seg og deretter bore Pabow fra januar, sier Ashton

I tillegg til Equinors mange brønner kan vi i ukene og månedene frem mot utgangen av første kvartal vente oss viktige leteresultater fra blant annet Rungne-prospektet (Faroe Petroleum), Silfari (Lundin Norway), alle brønnene til Aker BP og altså Goliat West (Eni).

– Det blir en fryktelig travel slutt på året og start på 2019, sier Nick Ashton med en lite skjult entusiasme om perioden hans egen leteavdeling nå står overfor.

– Hvordan påvirker forsinkelsene i boreprogrammet 2018 leteprogrammet som dere skal gjennomføre i 2019?

– Vi har en veldig robust portefølje og leteprogrammet for 2019 begynte å bli spikret allerede i andre kvartal i år, så det står fast. Samtidig er det alltid sånn at vi må kunne agere hvis vi gjør funn og mener vi trenger å avgrense disse med nye brønner, sier Ashton.

– Da må vi legge deler av kabalen på nytt, men sånn er det alltid når man planlegger leteprogram, legger han til.

Les også

Equinor og Lundin Petroleum inngår byttehandel i Nordsjøen

Selv om Equinor ikke har gått ut med alle detaljene ennå, forklarer Ashton at leteprogrammet for 2019 også vil inneholde et sted mellom rundt 25 til 30 brønner totalt for Equinors del, og en fordeling mellom Nord- og Sør-Norge.

– Programmet inneholder en del «gamechanger»-brønner. Vi leter også aktivt etter gassressurser og vi forsøker også å lete for å kunne gjøre funn som kan forlenge levetiden til installasjonene vi allerede har på norsk sokkel.

Dobler gjenværende ressurser på Norne

E24 intervjuer letedirektøren i Equinor i forbindelse med at selskapet torsdag kunne annonsere resultatene fra de tre avgrensningsbrønnene som er boret rundt Cape Vulture-funnet fra 2017.

Med de nye dataene i hus har Equinor kunnet komme med et langt mer presist estimat på hvor mye olje og gass som ligger i funnet. Fra et første estimat på 20 til 80 millioner fat oljeekvivalenter, er estimatet nå oppdatert til 50 til 69 millioner fat oljeekvivalenter.

Produksjonsskipet på Norne-feltet i Norskehavet

Denne tilførselen av ferske fat sørger for at man dobler de estimerte gjenværende ressursene på Norne-feltet.

Med oppdateringen er minimumsvolumet dermed betraktelig høyere enn i det første anslaget. For Norne-feltet er dette svært viktig fordi det bidrar til å holde produksjonen og aktiviteten oppe lengre. Oljen og gassen som er funnet i Cape Vulture er også ekstremt lønnsom fordi den ikke må bygges ut fra bunn, men kan kobles til som en satellitt til produksjonsskipet på Norne.

For Norne-feltet, som kom i produksjon i 1997 og som egentlig skulle stenges ned i 2014, har skjebnen altså blitt langt lysere. For letedirektør Nick Ashton har Norne-feltet også en spesiell plass i «letehjertet»:

– Jeg flyttet fra England og begynte å jobbe ved Statoils Harstad-kontor den 3. november 1997. Det var den uken produksjonen på Norne startet, og det ble jo feiret med kaker og fest den uken jeg begynte i selskapet, mimrer Ashton og fortsetter:

– Så når jeg var på Harstad-kontoret i forrige for å diskutere leteresultatene var jo gleden spesielt stor. Norne-feltet og Equinor-karrieren min er jo jevngamle.

Tror det er enda mer å finne rundt Norne

Akkurat hvordan utbyggingen av Cape Vulture vil se ut med tanke på konsept og struktur skal nå kartlegges, og Equinor vil dermed ikke si så mye konkret om det.

– Kan man forvente at det tas en investeringsbeslutning for utbygging i løpet av 2019?

– Om det vil skje så fort er vanskelig å si nå. Fra leteavdelingens side mener vi at vi har gjort det som trengs av lete- og avgrensningsbrønner. Nå vil dette prosjektet gå raskt inn i utviklingsdelen av Equinor som vil ta det videre, sier Ashton.

– Men for Equinor er jo dette et velkjent konsept med å koble nye funn til eksisterende felt og infrastruktur på norsk sokkel, legger han til.

– Tror dere det er flere letemuligheter i området som kan gi ytterligere volumer inn til Norne?

– Det gjør vi absolutt. Nå skal vi bygge resultatene fra de tre brønnene vi har boret nå inn i letemodellene våre, og disse dataene gir en god pekepinn på hvordan ressursene i området er fordelt. Vi skal i gang med en ny brønn i området allerede i første kvartal 2019, sier Ashton.

Les også

Equinor kjøper seg inn i Rosebank for ukjent sum

Les også

– Det er første gang dette er gjort på norsk sokkel

Les også

Equinor i Brasil: Har gass, trenger partnere

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Det norske oljeselskap
 3. Lundin Petroleum
 4. Eni
 5. DNO North Sea (tidl. Faroe Petroleum)

Flere artikler

 1. Har funnet mer olje ved Johan Castberg

 2. Equinor kaster kortene i Barentshavet sørøst: – Vi ser ikke andre muligheter

 3. Øker minsteestimatet på Cape Vulture-funnet

 4. – Det var selvsagt dette vi håpet på

 5. Betalt innhold

  Equinor oppgraderer Cape Vulture-funnet