Statoil forklarer seg for Petroleumstilsynet for tredje gang på to uker

Hovedverneombudet på Gullfaks A mener fryktkulturen der er blitt verre i takt med Statoils kostnadskutt. Statoil følger opp saken tirsdag.

FRYKTKULTUR: Hovedverneombudet på Gullfaks A er bekymret for at bemanningskutt i Statoil påvirker sikkerheten.

Foto: Øyvind Hagen Statoil
 • NTB
Publisert:

Det er tredje gang på to uker at Statoil forklarer seg for Petroleumstilsynet (Ptil), som har åpnet fire granskinger av Statoil på én måned.

– Møtet i dag er en fortsettelse av dialog Statoil har hatt med Ptil om en bekymringsmelding, sier pressekontakt Ola Anders Skauby i Statoil til NTB.

Ifølge Stavanger Aftenblad kom meldingen fra hovedverneombud Hans Fjære Øvrum på Gullfaks A-plattformen, som er bekymret for at kutt i bemanningen truer sikkerheten i boreoperasjonene. Han mener press og frykt for tap av arbeidsplasser og kontrakter gjør at folk ikke sier fra om aktiviteter som kan føre til hendelser og ulykker.

Åpner for spørsmål

Helt konkret er Øvrum bekymret etter at boreleverandøren KCA Deutag fikk kuttet bemanningen med to personer, fra 31 til 29. Ptil har bedt Statoil redegjøre for prosessen og vurderingene rundt:

Les også

Statoil kalles inn på teppet etter gasslekkasje

– I møtet orienterer vi om hvordan vi involverer verneapparatet på Gullfaks A, hvilket ansvar som er lagt til den nye stillingen som riggleder og hvilket ansvar som følger landorganisasjonen. Vi vil fortelle om opplæringsplan og hvordan vi krysstrener personell for å spre kompetanse og hvordan vi prioriterer ressurser. Vi går også gjennom sammenhengen mellom bemanning offshore og tekniske rammebetingelser, samt hvilke bemanningsanalyser vi har gjort, sier Skauby.

Under møtet får Ptil anledning til å stille oppfølgende spørsmål.

Les også

Statoil: Ulykkene skulle aldri skjedd

Vondt til verre

Fryktkulturen i bransjen er tidligere omtalt i en forskningsrapport fra Iris (International Research Institute of Stavanger) i 2012: Ansatte opplevde at småkonger og uformelle nettverk hadde makt til å stanse kritikk i oljeselskapet.

– Det står veldig mye om boremiljøet på Gullfaks i rapporten, sier Øvrum, og mener fryktkulturen er blitt verre.

Det er to uker siden Statoil måtte inn på teppet hos Petroleumstilsynet og forklare seg om en rekke alvorlige hendelser den siste tiden. For en uke siden måtte de inn igjen og forklare seg om IT-feil som kan ha satt sikkerheten i fare ved selskapets installasjoner og anlegg.

Les også

Statoil: Ulykkene skulle aldri skjedd

Les også

Statoil kalles inn på teppet etter gasslekkasje

Les også

Petroleumstilsynet: – Mennesker kunne mistet livet

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Statoil forklarer seg for Petroleumstilsynet – igjen

 2. Betalt innhold

  – En belastning å si fra om sikkerheten

 3. Betalt innhold

  – Fryktkultur fører til at leverandørene gjør alt for å beholde kontrakten

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Equinor fortsetter kuttene, før vi har sett konsekvensene av de forrige

 6. Betalt innhold

  Statoil-varsler vil legge ned Ptil