Oljetopper til selskapene: Ikke len dere tilbake nå!

Som representanter for norske oljeselskaper og norsk leverandørindustri ber Kristin Færøvik og Ann-Christin Andersen nå bransjekollegaene sine om å ikke tro at kostnadskuttene kan slutte bare fordi tidene er blitt bedre.

Fra venstre: Terje Eiken, direktør for subsea-prosjekter i TechnipFMC viser Lundin Norway-sjef og styreleder i Norsk Olje og Gass, Kristin Færøvik, selskapets subsea-utstyr. Til høyre er konserndirektør for digitalisering (CDO) i TechnipFMC og styreleder i Norsk Industri Olje og Gass, Ann-Christin Andersen

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:

ONS, STAVANGER (E24): – Det er utrolig viktig å ta vare på forbedringene som er oppnådd, selv om tidene ser bedre ut nå. Vi må ikke la oss rive med, men tviholde på de strukturelle endringene som har skjedd, sier Lundin Norway-sjef og styreleder i bransjeforeningen Norsk Olje og Gass, Kristin Færøvik, til E24.

– Vi kan ikke kontrollere rater og timepriser. Det viktigste er at oljeselskapene ikke begynner å sende umodne prosjekter ut til leverandørene bare fordi oljeprisen er høy. Klarer vi å unngå dette, så er mye gjort, fortsetter hun.

E24 møter Færøvik sammen med konserndirektør for digitalisering (CDO) Ann-Christin Andersen i TechnipFMC på oljeservicegigantens stand på oljemessen ONS, vegg i vegg med Lundins egen stand. Andersen har i tillegg vervet som styreleder i NHO-forbundet Norsk Industri Olje og Gass.

Dermed representerer Færøvik og Andersen henholdsvis oljeselskapene og leverandørene i næringen i Norge.

At man må klare å holde kostnadene under kontroll er et tema mange av de E24 treffer på oljemessen ONS snakker om nå som oljeprisen har steget til 75 dollar. Samtidig er det få som tror at ikke riggrater og timepriser til konsulenter og andre vil kunne stige igjen.

Da er det enda viktigere at oljeselskapene og leverandørene ikke går i den samme fellen som før oljebremsen, ved at man velger rådyre spesialløsninger, og gjennomfører prosjekter med et tidspress, påpeker flere.

– Fortsatt overkapasitet i deler av industrien

Som representant for leverandørene forteller Ann-Christin Andersen om en delt virkelighet:

– Vi er veldig glad for mer aktivitet og mer arbeid, samtidig skjønner leverandørene også at vi må være forsiktige med kostnadene og leverandørindustrien er ikke i mål med alle forbedringene, sier Andersen og fortsetter:

– Samtidig så er det deler av leverandørindustrien der det fortsatt er overkapasitet og pressede marginer.

Hun mener hverken leverandørene eller oljeselskapene er helt ferdige med omstruktureringen ennå, og maner som Færøvik til at man ikke slipper forbedringsarbeidet nå.

– Deler du Færøviks poeng med at oljeselskapene ikke må sende halvferdige prosjekt til leverandørene?

– Jeg tror det viktigste er at leverandørene og operatørene sammen modner frem prosjektene. Hvis man ser på Equinor, så har de vært flinke til å satse motsyklisk. Jeg tror de vil tjene godt fremover på at de har bestilt mye når det har vært lav aktivitet og lave priser, sier Andersen.

Uvant samarbeidsform

Færøvik og Andersen er ikke bare representanter for hver sin del av oljenæringen, men har også slått seg sammen i sine jobber. Som E24 skrev i oktober i fjor, har Lundin Norway og TechnipFMC inngått en subsea-allianse for å få til bedre utbyggingsløsninger på norsk sokkel. Dette er ikke ulikt det Aker BP også har satt i gang med andre leverandørbedrifter.

Fremfor at oljeselskapet først utvikler og modner frem et prosjekt og deretter sender det over til oljeleverandørene for å få anbud, har Lundin involvert TechnipFMC hele veien for å finne ut hvordan man utvikler Luno II-funnet.

Tanken er å bruke samarbeidsmodellen på flere funn i årene fremover også.

De to oljetoppene er åpne på at et slikt tett alliansesamarbeid var litt uvant i starten, fordi Lundins folk jo ikke skulle installere seg på TechnipFMCs kontorer som et vanlig «site team», som det kalles i bransjen.

– Vi brukte litt tid på å finne en arbeidsform som reflekterte hva vi ville oppnå sammen, men nå jobber vi fullt integrert, sier Færøvik.

– Jeg tror det har vært en reise for begge parter. Vi satte først Lundins folk utenfor sikkerhetsbarrieren hos oss, for vi tenkte jo at vi ikke kunne ha dem helt inne i landskapet vårt, men det var jo nettopp det vi skulle, sier Andersen.

Siden oktober har de to selskapene først og fremst jobbet med å få utviklet Luno II-funnet som etter planen skal kobles som en subsea-satellitt til Lundins Edvard Grieg-felt. Deretter vil alliansepartnerne trolig gå videre til Rolvsnes- og Goddo-prospektene, gitt at boreresultatene blir som Lundin håper på. Under ONS oppjusterte Lundin estimatene for Rolvsnes kraftig og varslet boring i Goddo i 2019.

– Vi var veldig klare i vår bestilling: Vi skulle ha en løsning som passet til vårt prosjekt, men ikke en Lundin-spesifikk løsning, sier Kristin Færøvik i Lundin og legger til:

– Det skulle ikke være skreddersøm, for skreddersøm vet vi er dyrt.

Les også

Leverandørbransjen sliter med helsen: – Økte kostnader er uunngåelig

Tror det vil oppstå mange samarbeidsmodeller

Selv om de to samarbeider tett, lar Lundin gjerne TechnipFMC selge den samme løsningen til andre. Dermed kan utviklingskostnadene også deles på flere prosjekter.

– Det som er så bra med Lundin er at de ikke kommer med egne krav og sier hvordan de vil ha det, de ønsker heller at vi finner løsningen sammen, sier Ann-Christin Andersen.

– Og vi ønsker heller ikke å bygge opp et stort, tungt apparat for å overta den kompetansen dere har. Vi sier hvor vi skal og så får dere finne ut hvordan vi kommer dit, supplerer Færøvik.

Før Lundin har TechnipFMC hatt et lignende tett samarbeid med Equinor for subsea-utbyggingen av Trestakk, der man nesten halverte kostnadene sammenlignet med de opprinnelige anslagene. I tillegg leverte de en integrert subsea-løsning til VNG på Fenja-feltet.

– Opplever dere at andre oljeselskaper har vært interessert i et så tett samarbeid som Lundin har?

– Vi opplever et sterkt momentum for dette overalt egentlig, sier Terje Eiken, og får støtte av Ann-Christin Andersen.

– Men et stort oljeselskap som Equinor har så mange prosjekter at de neppe kan binde seg til én allianse. Så store selskap kan nok heller gjøre det på enkeltfelt eller -prosjekter, sier hun og legger til at hun tror markedet vil preges av flere samarbeids- og leveransemodeller fremover enn det som har vært vanlig.

Les også

Analytiker: Tror Sætre må betale mer til leverandørene

Planlegger installasjon i 2020

– Det å finne den rette teknologien til prosjektet, ved å bruke ekspertisen fra driftsavdelingen til Lundin og våre produktfolk, det er da vi skaper de gode løsningene, sier Terje Eiken som er direktør for alle prosjektene til TechnipFMC i Norge.

Sammen med Lundins folk har TechnipFMC utviklet et lavkost-satellittre og et nytt kontrollsystem for subsea-installasjoner.

– Kontrollsystemet spiller også en viktig rolle i digitaliseringen av subsea-installasjoner vi jobber med. Lundin blir de første i Norge som tar i bruk den nye løsningen vår, sier prosjektdirektør Eiken, og forklarer at det at de har involvert både subsea- og boreavdelingene til Lundin har vært viktig for å oppnå kostnadsbesparelsene i løsningen.

– Det gjør det mulig at vi får installert det nye utstyret i 2020, klar for produksjonsstart mot slutten av det året. Ved å jobbe tett hele veien har vi klart å gjøre nødvendige endringer underveis uten å skyve på produksjonsstart. Det hadde ikke gått ellers, sier Eiken videre.

Les også

Satser 15 milliarder dollar i Brasil

Les også

– Vi har absolutt ikke tapt kampen om Lofoten

Les også

Letetopper tror det kan gjøres flere store funn på norsk sokkel

Her kan du lese mer om

 1. ONS
 2. Lundin Petroleum
 3. NHO
 4. Norsk olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. TechnipFMC vinner Lundin-kontrakt på minst 2,1 mrd.

 2. Luno II blir til Solveig-feltet

 3. Lundin tror de har knekt en ny letenøtt på norsk sokkel

 4. Annonsørinnhold

 5. TechnipFMC vant subsea-kontrakten på Duva og Gjøa P1

 6. Betalt innhold

  Leverandører og Equinor styrker subsea-samarbeidet