Eksperter: Disse landene blir truffet hardest av oljebremsen

Til tross kraftig økende ledighet og lavere vekst i norsk økonomi er ekspertene enige; situasjonen kunne vært mye verre.

FALLER: Oljeprisen har skapt store problemer for flere land det siste året. Særlig Russland og Venezuela vil få det tøft, mener ekspertene.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Siden juni i fjor har oljeprisen stupt 57,79 prosent, og arbeidsledigheten i Norge har skutt i været som følger av at oljeselskapene nå kutter stillinger på alle kanter. Denne uken ble det klart at ledigheten steg til 4,6 prosent i oktober, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

– Norge blir selvfølgelig også preget av lav oljepris. Olje er en viktig del av vår økonomi, men jeg vil likevel si at Norge er den absolutt minste taperen av oljeprisnedgangen sammenlignet med andre oljeland, sier BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik.

Les også

Statoil skuffer: Resultatet nesten halvert

Torsdag ettermiddag er oljeprisen ned 0,04 prosent til 48,74 dollar per fat. Også oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets sier seg enig med Austvik og peker på at svake kronen har vært til god hjelp for norsk økonomi.

– Kronen er en stor drahjelp for andre næringer, som er blitt viktigere etter oljeprisfall. I tillegg til dette har vi en mer balansert økonomi enn mange andre oljeeksportører, sier hun.

– Nå skjer det et skift i inntektsfordelingen der oljeeksportørene taper, mens oljeimportørene blir rikere.

Reddet av fond

– Årsaken til at Norge ikke har blitt truffet like hardt som de andre oljelandene er Oljefondet. Det er fra fondet vi får den største tilførselen til statsbudsjettet, ikke direkte fra oljeselskapene. Dermed har ikke vi måttet kutte like mye som mange av de andre landene, sier Austvik.

Han understreker at dette ikke gjør at Norge også må gjennom en kraftig omstilling, men at tidspresset ikke er like sterkt for Norge som for dem uten denne bufferen.

Les også

Dystre spådommer for norsk økonomi i ny Handelsbanken-rapport

– Alle oljelandene vil måtte omstille seg, også Saudi-Arabia og de andre OPEC-landene til tross for at de kan selge olje billigere enn hva Norge kan, sier Austvik.

TROR PÅ LAV PRIS: BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik.

– Det som gjør situasjonen verre for mange av disse landene er at de må gjennomføre om stillingene svært raskt om de skal redde økonomien sin, det kan bli vanskelig. I tillegg har mange oljeland drevet kostnadene opp i tiden med høy oljepris og vil nå bli tvunget til å gjennomføre store kutt. Dette slipper Norge i samme grad.

Tøft for Putin

– Hvem er den største taperen av oljebremsen?

– Om jeg skal peke på noen som har innrettet seg spesielt dårlig må det være Venezuela og Russland, sier Austvik.

– Årsaken til dette er at særlig Venezuela har en økonomi som er svært ensidig og oljeavhengig så vel som at de ikke har jobbet seg opp en buffer, slik Norge har gjort gjennom Oljefondet.

70 prosent av Russlands eksportinntekter kom fra olje- og gassektoren i fjor. For Venezuela var også oljen den største inntektskilden. Dermed vil landene bli nødt til å gjennomføre store kutt i statsbudsjettene, og i ulike velferdsordninger. Til sammenligning sto oljen for om lag 50 prosent av eksportinntektene i Norge i fjor.

Les også

Varsler den lengste resesjonen i Russland siden Sovjetunionen sprakk

– Russland har også en utfordring med sanksjonene, som gjør det vanskelig for mange selskaper å skaffe nødvendig kapital til omstilling, sier Saltvedt i Nordea.

Hun mener også Venezuela er det landet som er den absolutt største taperen etter oljebremsen.

– Her er oljen den største bidragsyteren til vekst og da er det klart en merker det når oljeprisen faller så mye som den har gjort det siste året, sier Saltvedt til E24.

Lav lenge

For noen måneder siden var det mange som mente at oljeprisen ville stige til rundt 60 dollar per fat ved utgangen av 2015, slik ser det imidlertid ikke ut til å bli og flere har justert ned resultatene sine. Austvik var blant de første som mente oljeprisen skulle ned under 50 dollar per fat, han tror det vil ta lang tid før dette endrer seg.

– Oljeprisen kommer til å være lav i mange år fremover, og det er ikke sikkert vi har sett bunnen enda. Skiferoljen i USA fører fortsatt til at tilbudet er større enn etterspørselen, og det ser ikke ut til at dette vil endre seg med det første, sier NUPI-forskeren.

Les også

Derfor har oljeprisen klatret over 50 dollar

Han understreker at oljeprisen var lavere på 90-tallet, og at en fortsatt hadde vekst i bransjen da. Saltvedt er enig, og legger til at hun vil holde på prognosen om en pris på rundt 47 dollar er fat ved utgangen av året.

– Vi har fortsatt ikke sett de kraftige fallene i amerikansk oljeproduksjon, som vi har ventet på lenge, tilbudet av olje er dermed fortsatt høyt.

– For at vi skal få høyere priser må det skje en innstramming i produksjonen og en økning i etterspørselen. De siste ukene har etterspørselen gått ned. Vi ser ingen grunn til å tro at oljeprisen vil stige på kort sikt, understreker Saltvedt.

Les også

– Mye som har blitt sagt og skrevet er unyansert

Les også

Oljeprishopp: – Dette er et positivt tegn

Les også

Oljeanalytiker: Oljeindustrien må kutte mer enn ventet

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. – Bare et tidsspørsmål før de må kutte mer

  2. Nå tømmes verdens oljefond

  3. Slik har oljebremsen påvirket oljelandene

  4. Slik skal Saudi-Arabia slutte å være et oljeland

  5. – Å kutte nå er som å gi seg halvveis i løpet