Tror Trump-avgjørelse kan drive oljeprisen videre opp

Oljeprisen har steget til det høyeste nivået siden 2014. Markedet priser inn økt geopolitisk risiko, ikke minst muligheten for en kollaps i kjernekraftavtalen med Iran.

DRIVER MARKEDET: President Donald Trump skaper bølger i råvareuniverset. Dersom han inntar en hard linje mot Iran, vil dette kunne sende oljeprisen oppover.

Foto: Evan Vucci AP
 • Anders Park Framstad
Publisert:

Oljeprisen fortsetter oppgangen, og holder fredag morgen stand rundt 74 dollar per fat – det høyeste nivået siden høsten 2014. Den har dermed steget snaut 12 prosent så langt i år, og omtrent tre prosent den siste uken.

Den siste tidens oppgang ble utløst av økt global uro, med dels svært alvorlige utfordringer for flere av de oljeproduserende landene. Og nå stålsetter oljemarkedsaktørene seg for ytterligere én faktor som kan drive prisen videre oppover.

Les også: Et glimt av Saudi Aramcos hemmelige regnskap: Tjente 236 milliarder på seks måneder

Den amerikanske presidenten Donald Trump har nemlig varslet at USA vil trekke seg fra kjernekraftavtalen med Iran den 12. mai, dersom ikke avtalen blir revidert, skriver Reuters.

Les også

Høyeste oljepris på over tre år: – Trump trumfer alt

Bjarne Schieldrop, analysesjef for råvaremarkedene i SEB, viser til at Iran-kritikere dominerer i Det hvite hus.

– Sannsynligheten for nye sanksjoner mot Iran fra USAs side er ekstremt høye. «Hovedcaset» er egentlig at Trump ikke kommer til å signere på at Iran har overholdt vilkårene i kjernekraftavtalen, og da kan den falle sammen. Det kan gjøre det problematisk for Iran å eksportere olje, sier han.

Stadig flere ser på dette som et sannsynlig scenario – storbanken Societe Generale anslår eksempelvis sannsynligheten for gjeninnføring av sanksjonene til å være 70 prosent.

Les også: Fullstendig kollaps i den iranske valutaen

Ifølge Det internasjonale energibyrået sto Iran for nesten fire prosent av den globale råoljeproduksjonen i mars.

Saken fortsetter under grafen ...

MOT GAMLE HØYDER: Grafen viser oljeprisfallet fra andre halvår 2014, samt den gryende gjeninnhentingen.

Foto: Infront

Opec leverer

Schieldrop meldte i februar, da oljeprisen snuste på 60 dollar, at det lå an til årets kjøpsmulighet i oljemarkedet. Og så langt har han ordene sine i behold. Økt uro i verden bidro til å løfte prisene før de brøt under 60-dollarsmerket.

– Den gangen sa vi at vi ville kunne se 85 dollar dersom Opec opprettholdt kuttene og dro lagrene nedover, og det tror jeg egentlig er helt intakt, sier Schieldrop i dag.

Les også

Laveste oljeproduksjon i kriselandet på 33 år: – I fritt fall

Opec har kuttet rundt 1,8 millioner fat per dag, hvilket skyldes en kombinasjon av ufrivillig og frivillige tiltak. Det er imidlertid ikke slik at andre Opec-land «har tatt seg til rette» når andre har hatt uplanlagt bortfall av produksjon.

– Vi var også i februar svært bekymret for Venezuela, men det har utviklet seg mye verre, og produksjonen har falt raskere enn vi trodde, sier analysesjefen.

EKSPERT: Bjarne Schieldrop, sjefanalytiker for råvarer i SEB.

Foto: Marius Lorentzen, E24

– Dessuten ser vi at mye vil ha mer. Saudi-Arabia løfter sine verbale kursmål ettersom oljeprisen tikker oppover. Det gir et ekstremt sterkt bilde på at de ikke har noen planer om å trekke seg fra kuttene, bare fordi prisene går opp og skiferoljeproduksjonen eksploderer. Enn så lenge kjører de på, holder kuttene intakt og leverer på sine lovnader.

Øyner oljesanksjoner mot Russland

Situasjonen er også krevende i Syria og Libya, og Schieldrop tror dessuten at aktørene i oljemarkedet i økende grad ser mot Russland.

Den siste tiden har nemlig målrettede amerikanske sanksjoner mot russiske interesser gitt betydelig turbulens i metallmarkedet. Prisene på aluminium har steget 30 prosent etter at det ble innført straffetiltak mot produsenten Rusal.

Les også: Analytikere: Mange tiår igjen av oljealderen

– Så begynner markedet å tenke at det kan innføres sanksjoner mot Russland også på oljeeksport. På toppen av de andre elementene vil vi da kunne få et bortfall av eksport fra Russland, og det vil bidra til å trekke oljeprisene opp, sier Schieldrop.

Som en siste faktor trekker Schieldrop frem at man har en situasjon med såkalt backwardation i forward-kurven i oljemarkedet. Dette vil si at prisen på olje-futures er lavere enn den forventede fremtidige spotprisen, hvilket er en gunstig situasjon for dem som sitter i kjøpsposisjoner.

Saken fortsetter under grafen ...

«GRISEBILLIG»: Grafen viser forward-kurven i brentoljen, justert for inflasjon og en forventet svekkelse i dollaren.

Foto: SEB

Lavere vekst

– Det eneste som bekymrer markedet lite grann, er at vi ser at vekstmomentet i Europa faller kraftig tilbake, sier Schieldrop.

Ved starten av året var den annualiserte vekstraten i Europa på rundt 3,5 prosent, men den har nå falt tilbake til rundt én prosent, og også i de fremvoksende asiatiske økonomiene er det en viss avmating.

– Opec og deres samarbeidsland har hatt veldig god drahjelp av sterk synkronisert vekst, veldig sterkt oljekonsum og bortfall fra Venezuela. Det har hjulpet dem ekstremt mye.

Dersom den globale veksten avtar, vil altså ett av disse «bena» kunne vakle.

– Men vi tror da at Opec og de ti samarbeidslandene ikke kommer seg ut av kuttene i år, og heller ikke neste år. Det er derfor de diskuterer produksjonskutt i 2019, sier Schieldrop.

Han viser til at underbalansen i markedet nå er på rundt 400.000 fat, mens det er nesten to millioner fat som holdes tilbake av Opec.

– Så markedet lever i stor grad på Opecs nåde. Det er realiteten. Men så lenge de ikke kaster kortene, da er det intakt.

Les også

– Oljeproduksjonen er i fritt fall

Les også

Et glimt av Saudi Aramcos hemmelige regnskap: Tjente 236 milliarder på seks måneder

Les også

– Vil fortsette å være ekstremt nervøst

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Donald Trump
 3. Iran
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Tror oljeprisen kan nå 100 dollar de neste årene

 2. – Utrolig positivt for norske oljeaktører, norsk økonomi og norske kroner

 3. Betalt innhold

  Oljeprisen kraftig opp før dramatisk Opec-møte: – Det er en litt vel høy optimisme

 4. Annonsørinnhold

 5. – Et veldig politisk press

 6. Oljeprisen kraftig opp før dramatisk Opec-møte: – Det er en litt vel høy optimisme